Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Mart '10

 
Kategori
Güncel
 

''2010 Türkiye'de Japonya Yılı'

''2010 Türkiye'de Japonya Yılı'
 

Japonya Tiyatro Sanatçıları


2003–2004 yıllarında Barış Manço’nun katkılarıyla gerçekleşen ‘’Japonya’da Türkiye yılı’’ kutlamalarından sonra Türkiye’ye olan ilginin hızla artmasıyla 2010 yılı da ‘’Türkiye’de Japonya yılı’’ olarak ilan edilmiştir. Japonya ile Türkiye ilişkilerinin çok eski ve sağlam temellere dayanmasında ki en büyük etken, 1890 yılında batan Ertuğrul Firkateyni’ kazasına dayanmaktadır.

Osmanlı İmparatorluğu’na ait Ertuğrul Firkateyni, Japonya’yı ilk kez ziyaret etmiş dönüşünde Wakayama Eyaleti Kashinozaki açıklarında büyük bir fırtınaya yakalanarak gemi batmış ve 500 ün üzerinde denizci hayatını kaybetmiştir. Bu kazadan 69 denizci sağ olarak kurtulmuş, İmparator Meiji’nin talimatıyla ve halkın kendi aralarında topladıkları parayla ülkelerine dönmeleri sağlanmıştır. Japonya’nın gösterdiği bu büyük yardım ve yakınlık Türk milletinin ulusal hafızasında yer etmiş ve uzun yıllar geçmesine rağmen unutulmamıştır. Bu tarih Japonya ile Türkiye arasında ki dostluğun başlangıç yılı olmuştur.

Türkiye’de, bu olaydan 95 yıl sonra İran-Irak savaşında Tahran’da mahsur kalan Japon vatandaşlarına yardım elini uzatmış, sivil uçak göndererek mahsur kalan vatandaşlarını kurtarmıştır. Bu şekilde denizden gelen yardım eline, havadan karşılık verilmiştir.

2010 bu dostluğun 120. yıldönümü olması nedeniyle, ‘’Türkiye’de Japonya Yılı’’ Japonların zengin ve renkli kültürünü ülkemizde daha iyi tanınması için çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. 19 Mart 2010 da Caddebostan Kültür Merkezinde sergilenen ‘’Taketori Monogatari’’ (Prenses Kaguya’nın Hikayesi) adlı Japon gölge oyunu da, bu etkinliklerin İstanbul ayağında gerçekleşen ilk tiyatro oyunuydu.

Oyun, Japon Başkonsolosu’nun ve Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk’ün Japonya-Türkiye dostluğuna ilişkin anlamlı konuşmalarıyla açıldı. Daha sonra Japonya yılının hedeflerinden, temalarından bahsedildi ve dostluk adına güzel mesajlar verildi.

‘’Prenses Kaguya’nın Hikâyesi’’ adlı oyunun kısaca özeti de şöyle; ‘’Taketori Monogatari, Japon tarihinin en eski edebiyat eseri olarak tanınmaktadır. Ne zaman kim tarafından yazıldığı belli olmayan bu eser, parlayan bambu içinden dünyaya gelip, bir yaşlı karıkoca tarafından yetiştirilen ‘’Kaguya’’ adlı bir kızın hikâyesidir. Bu sefer Kageboshi Tiyatro Kumpanyası tarafından sahnelenen ‘’Taketori Monogatari’’ bu edebiyat eserinden esinlenerek başlıca büyük gölge resimleri kullanılarak çeşitli kuklalar ve oyuncular tarafından oynanan, ışık ve gölgenin birleşimi ile yaratılmış müthiş bir tiyatro eseridir.’’

Gece, kokteyl ve Japon tiyatro sanatçılarının minik gösterileriyle sona erdi.

 
Toplam blog
: 529
: 3765
Kayıt tarihi
: 29.08.06
 
 

İstanbul'da doğmuşum... Dünyalar tatlısı bir kızım var... Herkesi kolay kolay sevemem... ..