Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Aralık '10

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

''AB kan grubu'' / Kan grubuna beslenme (IV)...

''AB kan grubu'' / Kan grubuna beslenme (IV)...
 

AB kan grubu insanları, A ve B gruplarının modern bir birleşimi olan kan gruplarının farklı özelliklerinden dolayı, beslenme kadar çevre koşullarına da bir bukalemun misali tepki verirler!...

İnsan kızı ve insan oğlunun son bin yılık yaşamı içinde ortaya çıkmış olan bu kan grubu insanları, A kan grubu insanlarına nazaran, daha aktivasyona açık ve fiziken güçlüdürler!... Sahip oldukları bu şevk ve istek, bozkır yaşamı sürdürmek zorunda kalmış atalarından onlara hakkıyla kalan bir mirastır!...

Şunu tekrarlamam gerekir ki, sağlıklı bir yaşam için, A gibi, AB kan grubu insanları da lif ağırlıklı ancak hayvansal proteinden elden geldiğince uzak bir beslenme uygulamaya çalışmalıdırlar!...

Bu bölümde sizlerle, yağlar, kuru yemişler, bakliyat ve tahıllar, sebzeler ve meyvelerle birlikte en son olarak da içecekleri açıklamaya çalışacağız.

YAĞLAR:

AB kan grubu insanlarının yağa olan toplam ihtiyaçları kökenlerine göre değişim gösterse de, bu tüketim aralığı haftada1-8 çorba kaşığını geçmez!...Kafkas kökenli insanlar, haftada 4-8 çorba kaşığı, Asya kökenli olanlar 3-7 çorba kaşığı ve Afrika kökenli insanlar da 1-5 çorba kaşığı yağ tüketmelidirler...

AB kan grubu insanlarına manda sütünden üretilen sade yağ dışında, hayvansal yağ tüketimi ve zeytinyağı dışında da bitkisel yağ tüketimi önerilmemektedir!...

Zeytin yağı AB kan grubu insanları için çok yararlı bir yağ olarak kabul edilmekte, Ayçiçeği, Mısır, Susam ve Pamuk yağları sakıncalı yağlar olarak değerlendirilmektedir!...

Balık yağı nötr olarak kabul edilmekte ve bizde pek kullanım alanı olmayan Keten tohumu ve Yerfısıtığı yağları da aynı kategoride değerlendirilmektedir...

KURU YEMİŞLER:

Kuruyemiş tüketimi konusunda AB kan grubuna sahip insanlar çok da şanslı sayılmazlar!... Bu yüzden fındık, çekirdek gibi yemişleri az miktarda tüketmeye çalışmalarında yarar vardır. Örneğin; çekirdekler protein açısından zenginlik sunarken, ensülin engelleyici lektinler de içerirler ki, bu da kan şekeri düzeylerine olumsuz etkiler yaratabilir!...

Kuruyemişler içersinde bağışıklık sistemini yüksek düzeyde destekleyen yer fıstığını AB kan grubu insanları düzenli olarak tüketmelidirler. Ve mümkünse kabuklu olarak satın almalı, dış kabuğunu soyup, içindeki zarımsı iç kabukla birikte tüketmelidirler!... Tuzlu iç fıstık olarak tüketilmemesi şiddetle önerilir...Çünkü hem fıstık daha fazla kavrularak, fonksiyonlarının önemli bir kısmını kaybedecek, hem de siz genelde beklemiş fıstıkların tuzlanıp tekrar fırınlanmasıyla, sağlığı bozuk fıstık yeme şanssızlığına uğramış olacaksınız... Fazla tuz tüketme olasılığınız da cabası... İçi fazlaca pişirilmiş, iç rengi kahverenginin çeşitli tonlarını bulmuş fıstıkları kesinlikle almayın!... Eğer kuru yemişçiden açık fıstık alıyorsanız, bu durumu mutlaka test edin!... Yer fıstığı kolestrolü düşürme ve kan şekerini dengeleme gibi çok özel bir işleve sahiptir...

Ve üstelik, yer fıstığı yüksek kalorili bir yiyecek olsa bile, bu hesap sindirim sisteminde geri dönmektedir!...Çünkü sistem bütün yağları emmemekte ve içerdiği yüksek lif düzeyi de kilo alma sorununu engellemektedir!...

Gene bir avuç yenmiş kabuklu fıstığın ardından içilen bir bardak bol mineralli alkali değeri yüksek su da, bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine de ayrıca katkı sunmaktadır.

Kanserle ilgili önemli bir özelliği de, yer fıstığında bulunan lektinin göğüs kanserine karşı duyarlı bir lektin olduğunun saptanması!...Ve göğüs kanserine karşıda, biraz alt düzeyde de olsa, yararlı bir etkisinin olması (*)... Siz siz olun, her gün düzenli bir avuç kabuklu fıstık tüketin.

Bir büyük avuç dolusu kuruyemişi ya da 6-8 çorba kaşığı ezmeyi bir porsiyon sayarsak, Kafkas kökenliler haftada2-5 porsiyon yemiş ya da 3-7 porsiyon ezmesini, Asya kökenliler 2-3 porsiyon yemiş ya da 2-4 porsiyon ezmesini ve Afrika kökenliler de 2-5 porsiyon yemiş ya da 3-7 porsiyon olmak kaydıyla bu ürünlerin ezmesini tüketebilirler...

AB kan grubu insanları safra kesesi sorunlarıyla daha yüksek oranda karşılaşma olasılığı içinde olduğundan, kuru yemişleri '' ezme'' halinde tüketmeye çalışırlarsa, bu tercihlerini daha doğru bir yolda kullanmış olurlar!...

AB Kan grubu için:

ÇOK YARARLI KURU YEMİŞLER:

Ceviz, Yer Fıstığı, Yerfıstığı ezmesi ve Kestane.


NÖTR KURUYEMİŞLER:

Leblebi, Badem, Badem ezmesi, Amerikan cevizi ve Dolmalık fıstık (Çam Fıstığı).


ZARARLI KURUYEMİŞLER:

Fındık, Şam fıstığı, Kabak çekirdeği, Ayçiçeği çekirdeği, Susam ve Haşhaş tohumu.

HUBUBAT VE BAKLİYATLAR:

AB kan grubu insanları hububat tüketiminde A ve B kan gruplarıyla uyum içinde olsalar da, bakliyat tüketiminde farklı durumlarla karşı karşıya kalabilirler... Örneğin; B kan grubuna yarar sağlamayan mercimekler, AB kan grubunu kansere karşı koruyabilirler!...

Kuru fasulye, A kan grubunda ensülin üretimini yavaşlattığı gibi, AB kan grubunda da aynı olumsuz etkiyi yaratabilir!... Gene AB kan grubu insanları, nötr özellikler taşısa da, buğday tahumu asidik bir yapıya sahip olduğu için, az da olsa bazik özellik gösteren ve kendilerini iyi hissetmelerini sağlayan bu dokusal yapılarını koruyabilmek için, buğday ve ürünlerini en az düzeyde tüketmeye özen göstermelidirler!...

Tüm AB kan grupları haftada 2-3 çorba kasesi ölçeğinde hububat tüketebilirler. Asyalılar bir kase fazla!... Bakliyatda ise; Kafkas kökenliler 2-3 kase, Asya kökenliler 4-6 kase ve Afrika kökenliler de, 3-5 kase arasında bakliyat tüketebilirler.

ÇOK YARARLI BAKLİYAT VE HUBUBATLAR:

Yeşil mercimek, Kırmızı soya fasulyesi, kızıl buğday, Yulaf ezmesi, Yulaf kepeği, Yulaf unu, Çavdar unu, Basmati pirinci, Siyah pirinç, Pirinç unu, Çimlendirilmiş buğday unu ve Akdarı

NÖTR BAKLİYAT VE HUBUBATLAR:

Kırmızı mercimek, Yeşil fasulye çeşitleri, Bezelye, Nohut, Barbunya fasulyesi, Meksika fasulyesi, Soya fasulyesi, Arpa, Buğday, Buğday kepeği ve Bulgur, Durum buğdayı unu, İrmik, Beyaz pirinç, Arpa unu.


ZARARLI BAKLİYAT VE HUBUBATLAR:

Kuru fasulye, Bakla, Börülce, Lima fasulyesi, Esmer buğday , Mısır unuve Mısır gevreği.

EKMEKLER:

Evet, şimdi bu milletin vazgeçilmezi olan ekmeğe geldik..

Öncelikle bir kere herkes bilmelidir ki, günümüzde ve ülkemizde en büyük bir bilgisizlik ve bilinçsizlik örneği olarak dengesizce tüketilen ekmek, rafine ve katkılı beyaz undan ağırlıklı yapıldığı ve çabuk pişirilmesi için ekstra katkılara da sahip olduğu için, AB grubu olarak, bir kere onu insan sağlığına zararlı mı zararlı olduğunu bilmekte ve ona göre ölçülü tüketmekte yarar var!... İlerki yaşlarda eklemlerdeki sorunlar ve artritin en büyük tetikleyicilerinden biri!...İçine dengesiz ve kuralsızca eklenen tuz da, yüksek tansiyon, kalp ve damar hastalıklarının tetikleyicisi ki, bunu bir tarafa yazalım!...

AB kan grubu insanları için tüketimi için yapılacak ekmekle, kuru pasta, kurabiye ve çörek gibi ürünlerle ilgili öneriler, hububatlar için yapılan önerilerle şüphesiz bir paralellik gösterecek... Bir kere içeriği ne olursa olsun, şimdi pastane raflarından market raflarına doğru evrim geçiren, günlük tazeliğini kaybetmiş; kuru pasta, kurabiye, galeta, çörek gibi ambalaja girmiş, en az iki, üç ay son kullanım tarihi olan ürünleri kesinlikle tüm kan gruplarına tüketmelerini önermem!... Küflenmesin, bakteri üretmesin diye aynı şarküteri ürünleri ve çikolata içinde olduğu gibi bol tuz (!) ve koruyucu kimyasallar içermekte!... Yani, insan sağlığına zararlılar!...

AB kan grubu insanları bu rafine ekmek dışında, bir de mısır ekmeği ve mısır içeren yan ürünlerden uzak durmalı!... Bir de fazla miktarda mukoza salgılamanız söz konusuysa, kepekli buğday ekmeğini de tüketmeyin!... Çimlenmiş buğday içeren ve bu yüzden glüten lektinine de sahip olmayan Essene ve Ezekiel ekmeklerini bulmaya çalışırsanız, bunları düzenli tüketmenizi öneriyorum... Dilimlenmiş ve ambalajlanmış halde, Almanya'dan ithal ürün olarak bir ara butik ürün satan marketlerimizde görmüştüm... herhalde bazı butik ve nitelikli fırınlar bunları üretiyor. (İstanbulda var...)

AB kan grubu insanları ellerinden geldiğince, gene de, en az dilim olarak ekmeği tüketmeye çalışmalıdırlar!...

YARARLI EKMEKLER:

Ezekiel ekmeği, Essene ekmeği, Esmer pirinç ekmeği, Saf Çavdar ekmeği, Çavdar gevreği, Çimlendirilmiş buğday ekmeği, Akdarı ekmeği

NÖTR EKMEKLER:

Kepekli halk ekmeği, Ruşeymli ekmek, Akdeniz ekmeği, Yulaflı ekmek, Kepekli Yulaf çöreği, Karışık tahıl ekmekleri, Tam buğday ekmeği, Organik buğday ekmeği, Kızıl buğday ekmeği, Sarı buğday ekmeği, Glutensiz ekmek, Çavdarlı ekmek

ZARARLI EKMEKLER:

Mısır ekmeği, Mısır çöreği, Mısır gevreği

SEBZELER:

Bağışıklık sistemi 0 ve B kan grubuna göre daha zayıf olan ve bu yüzden kanser ve yanısıra kalp ve damar hastalıklarına daha eğilimli olan, A ve AB kan grubu insanları, bitkisel kimyasalların en önemli kaynaklarından biri olan sebzeleri mümkünse günde dört kez tüketmeye çalışmalıdırlar!... Zaten sofrada uyumluluk konusunda, hiç olmazsa bu konuda şansları yüksektir....Çünkü A ve B kan gruplarına yararlı olan sebzeler onlara da yarar sağlar... Bunun istisnası domatesdir... Domatesteki Panhemaglutan özelliğine sahip lektin A kan grubuna zararlı olsa da, AB bundan etkilenmez...Ve AB grubu insanları bol miktarda domates tüketebilirler!... Soyadan yapılan Tofu, küçük porsiyon halinde alınacak olan uygun et ve süt ürünleriyle birlikte tüketilirse, düzgün ve sürekli bir diyet dahilinde Tofu da kansere karşı, bir koruma sağlar...

Bütün AB kan grubu insanları günde 3-5 kase sebze tüketebilirler...

YARARLI SEBZELER;

Lahana, Brokoli, Karnabahar, Taze patates, Maydanoz, Tofu, Pancar, Pancar yaprağı, Patlıcan, Taze hardal Ve Tempeh.Kısaca (Tempeh; Endonezyaya özgü, soya, darı ve pirinç karışımı, tok tutan ve besleyici bir tür bitkisel ettir!...) 

NÖTR SEBZELER:

Domates, Bamya, Pırasa, Havuç, Ispanak, Kabak, Helvacı kabağı, Çin lahanası, Yeşil soğan, Soğan, Kereviz, Bayır turpu, Hindiba, Zencefil, Şalgam, Ispanak, Sarmısak, Sarı soğan, Kırmızı soğan, Kırmızı patates, Kuşkonmaz, Deniz yosunu, Sarı patates,

ZARARLI SEBZELER:

Enginar, Yer elması, Avakado, Yeşil zeytin, Siyah zeytin, İspanyol zeytini, Dolmalık biber, Sarı biber, Kırmızı biber, Beyaz mısır, Sarı mısır, Turp

MEYVELER:

AB kan grubu insanları da, A kan grubu gibi, üzüm , erik gibi bazik özellikler gösteren meyveleri tüketimine uygun bir metabolizmaya sahiptirler..

.Ananas çok mükemmel bir sindirim için ideal bir meyve iken, mango gibi tropikal meyveler, AB kangrubuna pek iyi gelmez.. çok asitli portakal için de bu durum geçerlidir. Portakaldaki asit, AB kan grubunun bazik yapıdaki mide çeperlerine zarar verir, mineral emilimini de azaltır!.. Ama asidik olan greyfurt dikkatli tüketildiğinde, AB grubunun midesinde bazik eğilimli olumlu etkiler yaratır!.. Asidik olan limon da, bedenden mukazayı atmaya katkı sunduğu gibi, sindirime de katkı sunar... Limonun kabuğunu da tüketmeyi unutmayın!... Mide kanserine karşı duran C vitamini de limon, greyfurt ve kivi de bol miktarda mevcuttur... Muzdaki lektin AB grubunda sindirimi engeller. Bunun yerine yüksek düzeyde gene potasyum içeren, kavun, kayısı ve incir çeşitleri önerilir.

Günde 100-150 gramlık porsiyonlar halinde, dört kez meyve tüketimi önerilmektedir.

YARARLI MEYVELER:

Ananas, Siyah üzüm, Kırmızı üzüm, Yeşil üzüm, Kiraz, Bektaşi eriği, Kara erik, Mürdüm eriği, İncir, Greyfurt, Kivi, Limon, Kavun,

NÖTR MEYVELER:

Elma, Çilek, Mandalina, Kayıs, Şeftali, Yaban Mersini, Böğürtlen, karpuz, Hurma, Ahududu, Papaya, Nektarin, Altınbaş kavunu, Kantalup kavunu, Kuru erik, Kırmızı kuş üzümü

ZARARLI MEYVELER:

Muz, Nar, Portakal , Trabzon hurması, Mango, Hindistan cevizi, Ravent, Hint İnciri

Bunlara ek olarak kısaca, Yeşil çay ve kahve dışında, siyah çay ve ıhlamurun AB kan grubuna yararlı olmadığını söylemek lazım...Ayrıca arasıra içilen tarçın, zencefil, kuşburnu, akdiken, papatya, ginseng, alfa alfa çaylarının da çok yararlı olduğunu...

Sirkelerin tamamının tek başına, zararlı olduğunu...Ketçapın ve turşuların da zararlı olduğunu...Zencefil, sarmısak, maydanoz, köri ve bayır turpunun yaralı baharatlar olduğunu... Kırmızı biber, pul biber, karabiber, yenibahar, anason'un zararlı olduğunu...

AB kan grubu insanları, likörlerin yanısıra, gazlı, sodalı içeceklerden de uzak durmalıdırlar!...


Biz de AB kan grubundayız ya; ''Terzi kendi söküğünü dikemez'...'' misali bu bölümü bir türlü tamamlayamadık, geciktirdik. Bu yüzden bu bölümünü devamını bekleyenlerden özür dilememiz gerekiyor... Bu vesileyle, 2011 yılının güzel, güneşli aydınlık ve esenlik dolu bir yıl olarak geçmesi dilekleriyle, dostça selamlarımla.

(*) ''Lektinler... Hem dost , hem düşman... '' başlıklı yazımı okursanız, lektinler hakında ciddi bir ön bilgiye kavuşmuş olursunuz.
 

 
Toplam blog
: 392
: 4592
Kayıt tarihi
: 12.03.07
 
 

İstanbul doğumluyum. Sağlıklı beslenme, yüzme, doğada yürüyüş ve çevre özel ilgi alanlarım. Şiiri ve..