Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Şubat '10

 
Kategori
Blog
 

''Aramızdan biri- Sosyolog Yazar, Akın Tekin''

''Aramızdan biri- Sosyolog Yazar, Akın Tekin''
 

Akın Tekin''Sahipsiz Gezegen''


Çevre ve doğal hayatın korunmasına kendini adamış, bunun için kitaplar yazmış, yabancı dilede çevrilmiş kitaplarının yanında, yabancı dilde ve Türkçe, birçok çevreyle ilgili video kayıtlarıda bulunmaktadır.

Çevreci Yazar Akın Tekin; 1944 Yılında Gürün'de doğmuş, çocukluk yılları memleketi Zara ve Sivas'ta geçmiştir. İstanbul Üniversitesi Edebiyet Fakültesi, sosyoloji eğitiminden sonra, Almanya'da sosyal araştırmacı olarak, Alman Çalışma Bakanlığı emrinde uzun yıllar çalışmıştır. Bu sürede 5 kitaptan oluşan ''Der Herrenlose Planet'' adlı romanını yazmıştır. 2004 Yılında '' Sahipsiz Gezegen'' adlı çevreci romanı ''The Ownerless Planet'' adı altında İngilizce olarak yayınlanmıştır. ''Çıra'' ve ''The Deep Voice of the Stars'' adlı çevreci senaryolarında yazarı olan sosyolog Akın Tekin'in diğer ilği alanları ise, ekoloji, film yapımcılığı ve müzik' tür.

Türk Edebiyatında doğa koruma bazında yazılmış, Türkiye'nin ilk çevreci roman yazarının ''Sahipsiz Gezegen'' adlı eserinden bir pragraf; '' Savulun, toz olun zümrüt vadiler, kırlar, kaçın hayvancıklar kaçın! Şimdikiler yetmiyormuş gibi, milyonlarca teknik donanımlı, elleri silahlı, ayakları tekerli, beyinlerinden zeka fışkıran, ağızları ateş saçan, duman püskürten yeni insanlar geliyor! Haydi haydi saklanın bir yere! Veya gidin başka bir gezegene! Çok uzaklara, insanların ulaşamıyacağı bir yere! Uzayın en sarp derinliklere''. ''Unutmayın cennet dünyamızı köstebek gibi altüst edip, hallac pamuğu gibi attıran, betonlaştıran, çöp deposu yapan, çekirge sürüleri gibi yeşili bozkıra çeviren tek yaratık, aşırı nüfusları ile insanlar''. Ve dünya kaosa girdi bile, kaosu yaratanlar da bilinçsizce çığ gibi büyüyen nüfusları ile dünya insanları''.

Aynı zamanda MB yazarıda olan Akın Tekin'den (akinteki@gmail.com) 15/02/2010 Bugün bir mail aldım, ''Akyıldızlar'' adlı yeni videosunu izlememi öneriyordu. Videoyu izledim, Türkiye'de tavuk çiftliklerinde işkence çeken hayvanların durumunu anlatıyordu. YouTube ownerless planet - Akyıldızlar- (Song forAlien Scientists- Magnificant Stars by Ownerlessplanet-Akın Tekin). Aynı zamanda fok balıklarının sopalarla katledilmesi, Ormanların yakılması, Geyiklerin vurulması, nükler kirliliği içeren videosunun son derece etkili olduğunu gördüm. Ve Akyıldızlar şarkısı, Akın tekin tarafından tavuk çiftliklerini protesto etmek için bestelenmiştir. Aynı zamanda bu video Akın Tekin'in çevreci romanının felsefesi üzerine kurulmuştur.

İlginizi çekeceğini düşünerek paylaşmak istedim..

 
Toplam blog
: 465
: 1550
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Çevreye saygı, insanlık görevi olarak algılanmalıdır. Bankacılık ve finans yöneticiliği  uğraşım ..