Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ocak '09

 
Kategori
Dünya Şehirleri
 

" Fethiye! " diye diye

" Fethiye! "  diye diye
 

Fethiye'den özgün görüntü


Yüreğimin dostu, gözümün ışığı / Dalgalanan al bayrağım her yerin yakışığı / Güzel Türkçem, ana dilim duldada / Belli ki o da yetim / Yabancı sözcüklerle sızlar etim, kemiğim.”


Ortam buldukça yurdumuzun görülesi yörelerine ulaşmaya çalışırız. Amaçladığımız bir gezi için Isparta – Fethiye arası yolculukta kimi zaman düzlükleri ve sonrasında dağlık alanları aşarak kıvrılan yollarla ve bir ikindi güneşiyle Fethiye otogarındayız. Yıllardır “Fethiye!” diye diye sonunda eşimle Fethiye’deyiz.

Fethiye Öğretmenevi’ne yerleştik. Fırsat bulup şair ve yazar dostum Ünal Şöhret Dirliklere uğrayarak merhaba dedik. Ordan, burdan kimi kısa söyleşimiz oldu. Uzun süredir iletişim içinde olduğumuz araştırmacı yazar ve dil ustası Ünal Şöhret Dirlik ve Recai Şahin, şimdilerde Fethiye’de yaşamlarını sürdürmekteler. Ayrıca Fethiye’de Ramazan Kıvrak tarafından yayımlanan Fethiye Dergisi düzenli ulaşmakta. Kimi yerel Fethiye gazeteleri de...

Yıllardır yazıştığımız, konuştuğumuz edebiyatçı ve sanatçı dostlar Fethiye doğumlu. Kimler mi? Sayayım : Ünal Şöhret Dirlik, Recai Şahin, Ahmet Günday, Yazar Sami Karaören, Av. Şair Sabri Kuşkonmaz, Diş Doktoru Engin Yörük ilk akla gelenler.

Dil ustası, folklorcu, araştırmacı, eğitimci, şair ve yazar dost Ünal Şöhret Dirlik ve ailesi Fethiye’de bizi yalnız bırakmadılar. Hemen her gün birlikte olduk. İçten yakınlık gösterdiler. Yerel basın yayın organı temsilcileriyle tanıştırıldık ve söyleştik. Recai Şahin’in de katılımıyla yerel televizyonda şiir ve sanat programında bir araya geldik. Dirlik, Fethiyeli olarak yüreğini ve gönlünü Fethiye’ye adamış. Fetav Vakfı, çalışma ve uğrak yeri. Hemen herkesle barışık. Türkiye’ye Fethiye adını etkin şekilde duyurmakta. Sayabildiğim 18 özgün ve nitelikli kitabı var. Çoğunluğu Fethiye üstüne. O’nun Fethiye için verdiği emek oldukça katmerli. Sayısız öğrenci yetiştirmiş. Hemen hepsi önemli yerlerde. Eserlerinden önemli ödülleri var. Arı gibi çalışıp bilgi ve kültür üretmekte. O günlerde basında okuduğum haber de sevindirici: “Basın Özendirme Yarışması sonuçları açıklandı. Muğla Gazeteciler Cemiyeti’nden Ünal Şöhret Dirlik’e iki ödül. 50. Sanat yılını kutladığımız yazarımız Ünal şöhret Dirlik’e 50. Yıl Özel Ödülü yanında Tv Dalında Edebiyat Ödülü Birinciliği de verildi.”

Fethiye yüceliyor şöhreti şahiniyle. Büyük yerlerde kaybolmaktansa küçük yerlerin tanınanı olmak daha iyidir. “Ünal Şöhret Dirlik” adının hemen bir caddeye verilmesinin oldukça isabetli olacağını, Belediye Başkanını ziyaretimizde de söyledim. Çünkü kim bir yere en çok hizmet etmişse, odur oranın büyüğü. (Dileğim tuttu, sonraki yıllarda Fethiye Belediyesi binasında 'Ünal Şöhret Dirlik kütüphanesi' açıldığını öğrendim !...)

Eğitimci şair yazar Recai Şahin asker arkadaşım. Bir sabah öğretmenevinde beklemediğimiz şekilde bizi buldular. Yazışma yapmamıza karşın 36 yıl sonra birlikte olduk. Ailecek bizimle ilgilendiler. Ne iyi etmiş de Fethiye’ye gelmişiz, dedik.


***

Fethiye’yi tanımak düşüncesiyle Turizm Ofisi görevlilerinden bilgiler içeren renkli belgeler aldık. Göz gezdirdiğimizde belleğime takılanlar oldu ve sonra kimilerine ulaşma olanağını bulduk.

Fethiye, Anodulu’nun güneybatı yönünde Toros dağlarının yeşil çam ormanlarıyla bezenmiş, irili ufaklı koyları, adacıkları, sıcak iklimi ve bereketli topraklarıyla özgün turizm merkezlerimizdendir. (Yer yer Fethiye’yi Silifke’ye benzettiğim ve Fethiye yerine ağzımdan Silifke çıktığı da oldu.)

Bölgedeki değişik konaklama merkezleri, tatil köyleri, Akdeniz’de “turkuvaz” olarak adlandırılan masmavi rengiyle tatil yapmak isteyenlere kimi olanaklar sunmakta. Dalaman hava alanına yakınlığı ve diğer yolların da buraya çıkması nedeniyle Fethiye, uygun yerleşim ve turizm merkezi.

Telmessos kentinin kalıntıları üzerine kurulmuş olan Fethiye, tarih sürecinde Pers, Roma, Bizans ve Menteşoğulları Beyliğinin yönetiminde kalmış; Osmanlı döneminde “Makri” adıyla anılmış; Amintas mezarı, Kale, Antik tiyatro ve geçmişin izi olan başkaca yapıtlarla kent merkezi bezenmiştir

Fethiye’de özel araç olmadan denize girilecek plajlara ulaşmak kolay olmuyor. Ancak o yerlere minibüslerle yolculuğu gerçekleştirmek olanaklı. Ölüdeniz, bir doğa harikası. Oradaki Belcekız Plajı ve Belcekız Tatil Köyü, ilgimizi çekti! Belcekız’da bir güzel / Fethiye kadar güzel! Apayrı doğa harikası Ölüdeniz / Her biri birer manken İngiliz! Yabancı kızlar, caddeleri renklendirmekte. Ölüdeniz’in hemen arkasında yer alan 1975 m. yüksekliğindeki Baba Dağı’ndan -deneyimli pilot eşliğinde- paraşütle gökyüzünde bir kuş gibi uçarak sahile konma zevkini yaşayanlar var. Ayrıca Eşen ve Dalaman çaylarında yapılan “rafting” ve “kayaking”, Fethiye-Antalya arasında bulunan Likya Yolu patikalarında “trekking” turizmin gözde etkinlikleri arasında sayılmaktadır.

Yakın çevrede Hisarönü ve Ovacık köyleri insan sayısının yoğunlaştığı yerler. Kentin yakınındaki Çalış Plajı, romantik günbatımını izleme noktası olarak bilinir. (Ancak Fethiye Plajları hemen derinleştiğinden yüzme bilmeyenlerin dikkatli olması önerilir.) Çadırcı tatilciler için bir yuva olmuş Katrancı Koyu. Akdeniz’in yatçılık merkezlerinden olan Göcek, doğal bir flora ve fauna müzesi özelliğindeki Kelebekler Vadisi ve Saklıkent Kanyonu, kültür kalıtımının önemli örneklerinden olan Kaya Köyü ve Fethiye Körfezi’nin çam ormanlarıyla kucaklaşan güzel koylarıyla adaları, yöreye ayrı güzellik sunmaktadır.

Her gün teknelerle ve pazarlık yönetimiyle günboyu gezi yapılmakta. Tekneler belli yollardan çizdikleri alışılmış dolanma ile yol almakta. Aygıttan çalan müzik otantik: “Çek deveci develerin engine de yâr yâr yarim engine...” Gençler ve katılımcılar bu nağmeyle coşmakta ve kurtlarını dökmektedirler.

Fethiye’de çiçek çiçek caddeler, yol boyu palmiyeler gönlü okşamakta. Bahçelerde sarı çiçek mor çiçek, ufak ufak göz kırpmakta. Yayılan bol oksijen, canlıya sağlık sunmakta. Çeşmelerden akan soğuk su, lıkır lıkır içilmekte. Su gibi su! Akşamları gözler ufka yöneldiğinde güneş bir başkalıkta. Kıvrım kıvrım yollar, dağı deler geçer ve denize selam durur. Deniz ürünleri leziz damak tadı. Günlük ağacının kokusu sağlık eser dallarda. Birer podyum görünümünde kimi yerler. Yabancılar kentte çoğunlukta. Bunlardan Anita, yıllar önce evlenerek Fethiye’ye yerleşmiş ve Türkleşmiş bir İngiliz.

Üzüntü kaynağım, Türkçe sözcüklerimin yerini yabancı terimlerin doldurduğu. Buradaki kimi yerlerin yabancılara satılmış olduğuna içerledim. Dilimiz bitmiş sanki. Sanki yabancı bir ülkedesiniz. Acı ama gerçek! Böyle bir durumda beynimden kimi dizeler geçti:


“Yüreğimin dostu, gözümün ışığı / Dalgalanan al bayrağım her yerin yakışığı / Güzel Türkçem, ana dilim duldada / Belli ki o da yetim / Yabancı sözcüklerle sızlar etim, kemiğim.”


Akşamları DSİ Tesisleri'ne takıldığımız oldu. Sahil apayrı gece güzelliğinde. İnsanlar salına salına gezinmekte. Bisikletli ve motosikletli kızlar yollarda tur atmakta. Evlerin tümü üç katlı, temiz ve düzenli. Yollar, planlı ve asfalt yerine geçme parkeli. Köylü pazara taşımakta dağ köyünde yetiştirdiği ürününü. Fethiye Evi bir ayrı nostalji görüntülemekte. Denizin rengi an ve an değişimde. Bol bol denizi seyrettik ve sanatçı Emir Kaya’nın bağlamasıyla çalıp söylediği unutulmaz eserlerden Pir Sultanlar gibi darağacına, Kara tren gecikir belki hiç gelmez, Sarı gelin, Bana ne yazdan bahardan, Yayladan gel allı gelin yayladan, Uyu Memik Oğlan uyu, Yedi yıldır varamadım yurduma, Şu Metris’in önü, Siyah saçın dolam dolam, Mühür gözlüm seni elden, Ağasar’ın dalını da gel salını salını, Mihriban, İşte gidiyorum çeşmi siyahım, gibi eserleri dinleyerek günün yorgunluğundan sıyrıldık. Çevrede zılgıt eşliğinde oyun havalarının geceye yayıldığını duyduk.

Bir haftalık zaman diliminde ışıkla, renkle, güzellikle ve gülen yüzlerle birlikte olduk. Bilgi, sanat ve sevgide birleşen ellerle sıkıştık! İyiden, güzelden ve insanlıktan yana duyguları paylaştık. Türkülerimizle sevdalandık! Özcesi, yaşamın gülen yüzünün insanca eğlenceye yönelmişliğine tanık olduk.

Fethiye ; pırıl pırıl güneşi, akciğerleri dolduran oksijeni, görkemli doğa güzelliği, tarih ve kültür zenginliği, doğa sporları için eşsiz ortamı ile ucuz ve güvenilir tatil kentidir. “Dünyanın cenneti Türkiye, Türkiye’nin cenneti Fethiye.”

Otobüsümüz, batan güneş görüntüsüyle İstanbul’a yol alırken; gözümüz ve gönlümüz geride, Fethiye’den ayrıldık.

 
Toplam blog
: 782
: 1295
Kayıt tarihi
: 18.08.08
 
 

Kırşehir Erkek İlköğretmen Okulu'nu, İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü, İstanbul Çapa M..