Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Temmuz '15

 
Kategori
Kitap
 

‘’İşler Devlet mekanizmalarının kontrolünde!’’

‘’İşler Devlet mekanizmalarının kontrolünde!’’
 

Ahmet Hakan oku


Dr. Talat KAYA imzalı kitap Legal Kitapevi tarafından yayınlanarak raflardaki yerini aldı. Kitabın sunuşunu yazan Prof.Dr. Arzu Oğuz ‘’ Dr. Talat Kaya yerli-yabancı literatürdeki kaynakları tüketip, bilinçli, amaçlı, sistemli bir şekilde inceleyerek, karşılaştırmalı hukukun işlevsel denklik metodunu başarıyla uygulayarak doktrindeki boşluğu dolduran, uygulayıcıya yön gösteren bir çalışmaya imza atmıştır’’ diyerek düşüncelerini ifade ediyor .

Dr. Talat Kaya’nın doktora tezinin basıma hazır hale getirilerek oluşturulan eseri, akademisyenlerin ve uzmanların dışında konuya ilgi duyan tüm okurlara anlaşılır bir hukuk diliyle öğretici bir ders de sunmuş oluyor.

Yazar bu eserinde Uluslararası bürokrasinin, hukukun karmaşık ağır ilişkileri ve dilini, konusunu çok iyi bilmenin ve alanına hâkimiyetinden kaynaklanan, pratik uygulamalara vakıf olmanın tecrübesiyle detayları anlaşılır ve duru anlatabiliyor.

Kitap,Dünya Ticaret Hukuk İskeletini gözlerimizin önüne sererken, iktisat, finans, siyaset ve tarih bilgisini, felsefi ve bilimsel yöntemlerle analiz edebilen okura, küresel düzeni ete kemiğe bürüme fırsatı vererek zihin açıcı bir hazza imkan sunuyor.

Kitap, ‘’Ulus devletleri misyonunu doldurdu’’ diyenlere inat, ABD ve AB’nin DTÖ’ye hukuksal ve ulusal bir müzakere mücadelesi verdiklerini, DTÖ’yü yok sayamayıp yasalarını DTÖ‘ye uyumlu hale getirdiğini, DTÖ’nün sahibi olarak görülen ABD ve AB’yi, Gelişme Yolundaki Ülkelerden diğer bir üyenin haklı talep ve itirazlarının mağrur büyük ülkelere kabul ettirildiğini, kurumsal yapısı ve organlarının işleyişi yanında, birçok ilginç konu ve örnekleri ile okuru şaşırtıyor.

Eserden IMF, Dünya Bankası gibi Bretton Woods kuruluşları yanında Uluslararası Ticaret Örgütünün Kuruluş Sözleşmesini ABD Kongresinin kabul etmemesi sonucunda 1947 yılında GATT’ın ayrı bir anlaşma olarak yürürlüğe geçtiğini öğreniyoruz.

Alanında bir uzmanlık eseri olan bu çalışma, çok yönlü ilgi alanları olan okura sınırlı, bilimsel sıkıcı bir ağırlıkta gelebilir.

Bu konuları geniş kitlelere taşıma adına, küreselleşmenin tarihsel antik köklerinden başlayarak, 19.yy toplumsal çalkantıları, 20.yy savaşları ve şahsiyetleriyle ele alınacak günümüz düzenini belirleyen kuruluşlarının geçmişini ve görevlerini anlatan bir araştırma tabii ki çok daha renkli olurdu.

Hukukun birleştirilme düşüncesi ilk kez 1900 yılında Paris’ te düzenlenen Uluslararası Karşılaştırmalı Hukuk Kongresi'nde gündeme geldi. Uluslararası hukukun geldiği felsefi ve kültürel seviye, incelik ve maharet hayranlık uyandırıyor. İnsanlık tarihinin en eski yasası ‘ Öldürmeyeceksin’ ilkesine rağmen, hala düzenleyici yasaların ihlali, insanoğlunun Kabil den buyana pekte fazla bir aşama kat edemediğini sizlere söylüyor.

Ülkemiz medya ve entelektüel çevrelerindeki DTÖ bilgisizliğini de giderecek olan eser, okura emek piyasaları, pratik gümrük uygulamalarındaki aksaklık ve suistimaller, oligarşi mafyasının cambazlıkları, egemenlerin hukuku ve yeni bir rahip sınıfı olarak teknokratların hissedarlardan iktidarı alması üzerine de, birçok konu dışı soru sordurup düşündürüyor.

Kitap, okura ’’ İşler devlet mekanizmalarının kontrolünde!’’ diyor ve Türkiye Cumhuriyeti’ne saygı uyandırıyor.  

 
Toplam blog
: 35
: 862
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

İktidara mesafeli, Derrida ve yapısalcılara meyilli. İflas etmekten bunalıp, iktisat ve finans pı..