Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Şubat '11

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

" Karı gibi gülme lan!"

" Karı gibi gülme lan!"
 

Gül ki, hayatta sana gülsün.


"Karı gibi gülme lan!" 

Daha çok çocukluğumda olmakla birlikte, giderek azalan sayıda da olsa, hala şu cümleleri duyuyorum benim için söylenen :" karı gibi gülme lan!" "! Karı gibi gülmesene lan oğlum!" 

Bana " Karı gibi gülme lan" diyenlerin bir kadın gülümseyişine içleri titrer. Yürürken dans eden kadınlara, bütün yollar açılır. Seyri alem eylerler bütün adamlar... Bir kadın onları sağlamca öptüğünde, dudaklarından, yüzlerine can, yüreklerine kan gelir onların. 

Üniversite hocamdan bile duydum " Oğlum? sen ne çok gülüyosun, ne çok soru soruyosun". Halbuki orası benim gözümde ilim irfan yuvasıydı. En çok gülünecek, soru sorulacak yerdi doğal olarak. Meğer ki düşünen toplum olsun o toplum. 

Yıllardır söylerim gülmek zeki insanın işidir diye. En çok zeki insan güler. Çünküsüne gelince... 

Zeki insan önce kendiyle dalga geçer. Gözlemcidir. Kimsenin farketmediği ya da umursamadığı şeyleri, çelişkileri farkederek güler. Kimi zaman acı acı, kimi zaman katıla katıla... Farkındalık düzeyi yüksektir yani zeki insanın. Zeki insan, duyarlıdır. Empati yapar. O yüzden bazılarının 220 volt elektirik yemişçesine öfkelendiği durumlara güler geçer. Gün görmüş adamdır çünkü o. Beslediği hayvan bir suç işlediğinde ya da canı gibi sevdiği çocuğu asabi davranıyorsa eğer" Vardır bir sıkıntısı" diye düşünür. Eşi, akşam eve geldiğnde "Niye maydonoz almadın?" diye köpük köpük köpürdüğünde... Kadınların detaycılığına gülüyordur zeki adam eminim ki. Memleket meselelerine kafa yorduğunda "Ne kendine düşman milletiz. Türkleri yok etmek için düşmana gerek yok. Başka türkler o işi halleder" diye düşünür acı acı gülerek. "Ne tuhaf insanlarız" der tek tek insanını düşünürken. Yüzünde bir tebessüm " Ne tuhaf milletiz. Tef çalsan oynar, dokunsan ağlarız." 

Sonracıma... En çok kendiyle dalga geçer, en çok kendine güler zeki adam. Parası bittiğinde " Yine beş parasız kaldın lan kereta" diye takılır kendine. Biri onu aldatmaya çalıştığında "Beni değil kendini kandırıyorsun ahmak diye gülümserken, belli belirsiz, alaycı bir ifade vardır yüzünde. Hastaysa eğer " Biraz da kendine bak oğlum başkalarına değil" diye makaraya sarar kendine ilgisizliğini. 

Başkalarına zor gelebilecek bir derdine çözüm ararken de güler zeki adam. " Oğlum! Sen bu işi de halledersin takma kafana" diye. Bazen kalabalıklar içinde yanlızlığına; bazen de tek başına kalabalığına güler zeki adam. Çok acı bir olay olduğunda "Bu da geçer oğlum" diye güler acı acı. Sevgilisi onu terkettiğinde " Gitmesi gereken birini zorla esir edemem ki kendime" diye düşünür. "Güle güle yavrum. Yolun açık, bahtın şen olsun bebeğim" der. Yüzünde sahte bir gülümseme...Yüreğinde kanlı gözyaşları... 

Velhasılı kelam, zeki adam güler, güler güler... En çok da " Karı gibi gülme lan" diyenlere. Çünkü gülmek hayatın ta kendisidir acısıyla, tatlısıyla dibine kadar yaşanan... Ama sadece gülerek değil düşünerek de bakabiliyorsan kendine. ve hayata. 

" Gül ki, yüzünde güller açsın bebeğim." 

Not: Yazımda kullandığım resmi www.loadtr.com adresinden aldım. 

 

 

 
Toplam blog
: 1349
: 1777
Kayıt tarihi
: 30.01.11
 
 

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler veTanıtım, A.Ö.F. Adalet Yüksek Meslek ..