Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Nisan '07

 
Kategori
Kitap
 

' O ' anlara dair...

' O ' anlara dair...
 

NTV'nin 'O' an kitabı dün tesadüfen elime geçti. Evine gittiğim bir arkadaşımla, insanların mutsuz olma kararlılıklarının nedenlerini bulmaya çalışırken, arkadaşım durdu ve şöyle dedi: "Ben artık daima mutsuz olmaya yeminli insanlara tahammül edemiyorum. Dün NTV'nin 'O' anlar kitabını aldıktan sonra, insanların 'mutsuzum, mutsuz' diye sürekli ağlaşmasını da artık şımarıklık olarak görüyorum."

Meraklı gözlerle, "Kitaba bakabilir miyim?" dedim ve yaklaşık bir saat de kitabı elimden düşürmedim.

'O' anlar kitabı, dünyanın dört bir yanında gerçekleşen savaşlar, cenaze manzaraları ve açlık sınırında yaşayan onlarca insanın, onlarca anına tanıklık etmemizi sağlıyor. Belki de atlasta yerini bile bilmediğimiz ülkelerden karelere yansıyanlar; keder, üzüntü ve az buçuk yüz güldüren anları okuyucuya da yaşatıyor.

Kitabın editörü Oğuz Haksever, yazdığı önsözde şöyle anlatıyor 'O' anların sırrını: "O anların bir büyüsünün bulunduğuna, fotoğrafın duygu zerrelerini yakalayan bir sanat olduğuna inanmanın eşiğinde dolaşmaktayım.

Fotoğraf makinanız varsa bir deneyin isterseniz. Duygunun ağır bastığı veya kendinizi hislerinize bıraktığınız anlarda içtenlikle denlanşöre bastığınızda, şekillerin, renklerin, ama özellikle de ışığın size nasıl iltimas geçtiğini muhtemelen göreceksiniz."

Beni en çok sarsan üç karenin ikisi Sudan'a ait. İlki, 'Küçük lokmalar' başlığıyla verilmiş. Bir tabağın içinde, bıçak bulamadığı için jiletle kestiği mantar parçacıklarını yemeğe çalışan zapzayıf bir el. İkincisi ise, 'İçe akan acı'. Fotoğrafta Sudanlı bir kadın, öyle içli ağlıyor ki, insanın içi cızz ediyor. Nedeni ise daha çok iç yakıyor: Çünkü kadın, göçmenlerin sığındığı kampta aşağılanmak üzere tecavüze uğramış.

'Ayrı yüzler aynı kaderde birleşince' de de, Filistin'de yaşananlar tüm açıklığıyla gözler önüne serilmiş. Gazze Şeridi'nde Han Yunus Kamp'ına yönelik İsrail hareketinde ölen Sadi El Hadad'ın yakınları Filistinli genci uğurluyor. Ayrı yüzlerde aynı kaderin izlerine rastlıyor insan...

Hepimize ibret olabilecek anların yer aldığı NTV'nin 'O' anlar kitabını almanızı öneririm. Mutsuz mutsuz dolaştığımız anlarda, aslında ne kadar mutlu olduğumuzun farkına belki bu şekilde varabiliriz.

Yaşadığımız anlara daha dikkatle bakmak dileğiyle...

 
Toplam blog
: 87
: 1432
Kayıt tarihi
: 29.03.07
 
 

29 yaşında ve yengeç burcuyum. Her sabah 'flu' gözlerle dünyaya merhaba dememi sağlayan 5 numara göz..