Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Kasım '06

 
Kategori
Öğretmenler Günü
 

''Öğretmen öğretir: A,B,C''

''Öğretmen öğretir: A,B,C''
 

''Öğretmen kutsaldır ana gibi/ öğretmen kutsaldır baba gibi/öpülesi elleri var /şirin tatlı sözleri var/ ilk öğretmenin kim senin/ kim öğretti alfabeyi/ öğretmen öğretir: a,b,c.....'' ilk öğretime başlayan her çocuğun alfabeyle öğrendiği şarkılardan biriydi, Ali Rıza Binboğa'nın ''İlk Öğretmen''i. Marş gibi söyler dururduk, nakarat kısmında herkes duysun isteğiyle daha bir yükselttiğimiz seslerimizi.

''İlk öğretmenin kim senin?'' denildiğinde, Mustafa Kemal Atatürk'ü anlatan, sevdiren ailem; alfabeyi, okuma yazmayı, sayıları öğreten İzzet Gürlek derim yanıt olarak. Atatürk'ü, ilkelerini, Kurtuluş Savaşı'nı, 29 Ekim, 23 Nisan,19 Mayıs, 30 Ağustos'u, bayramları, iklimleri, sayıları, dünyanın yuvarlaklığını, İzzet Öğretmenim öğretti. Türkçe dersindeki başarımı ilk o söyledi. Güzel konuşmaya, yazmaya olan dikkatimi her zaman överek destekledi, kendi çocuklarından ayırt etmedi, sevdi bizleri. Öğrenim hayatım boyunca mesleğini seven, onurlu, yüreği sevgi dolu, dürüst, ''insan gibi insan'' öğretmenlerim oldu, sevgiyle, saygıyla hatırladım isimlerini. Sevgi, saygı ile kutluyorum hepsinin ''Öğretmenler Günü''nü.

24 Kasım bugün, Öğretmenler Günü. Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk'ün: ''Öğretmenler, yeni nesil sizin eseriniz olacaktır'', ''Ulusları kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir'' dediği saygıdeğer, öğreten, sevdiren, yaşları ne olursa olsun öpülesi elleri olan insanların günü. Bir demet çiçek, küçük bir hediye, merasimler, yemekler, vaatlerin daha ön planda olduğu gün. Milli Eğitim sistemi'nin gün geçtikçe bozulan yapısının, Doğu'nun olanaklarının kısıtlılığının, Batı'da okulllara kadar gelen ve bir türlü önlenemeyen şiddetin konuşulduğu, çocukluktan başlayıp, gençliğe, olgunluğa, insanlığa giden yolda, sevgiyi, bilgiyi, çağdaşlığı, öğreten insanların hak ettikleri seviyede rahat yaşayamadıkları, geçim sıkıntısının hala çözüme kavuşturulamayışının konuşulduğu, yedi gün boyunca daha çok konuşulacağı gün.

Adı kara olsa da beyaz tebeşirli tahta önünde yazarak, okuyarak aydınlık veren, ileriyi gösteren, çağdaşlığı özümseyen, Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk'ün ilkelerini yaşatarak, izinden giden, olumsuzlukları, sıkıntıları öğrencilerinin gözlerindeki ışıltıyla, öğretme mutluluğuyla unutmaya çalışan,vefakar, saygıder öğretmenlerimiz nasıl öderiz hakkınızı. Karşılığı olur mu, özverinizin, emeklerinizin. Diyojen'in, '' Yeryüzünde öğretmenlikten daha şerefli bir meslek tanımıyorum'', Atatürk'ün,'' Dünyanın her yerinde öğretmenler toplumun en özverili ve en saygıdeğer öğeleridir''sözlerinin üzerine güzel söz var mıdır söyleyecek.

Küçük bir çocukken önce sevgiyi, sonra alfabeyi öğreten, İzzet Gürlek Öğretmenim, ortaokul'da sayıları çoğalsa da ismleri her zaman ilk aklıma gelen Remzi Poyrazoğlu, Nuri Güner, Melek Gökfidan Öğretmenlerim, Lise'de, Süheyla Tülücü, Yunus Emre Şerbetçi, Mükerrem Taşçı, Alaattin Ala, Mustafa Dağ, Cengiz Altınbüker, Cemal Poyrazoğlu Öğretmenlerim, Üniversite'de Ali Kaya, Hasan Babacan Öğretmenlerim, Ayşe Öğretmenim, Yıldız Öğretmenim, Kasım Karahan Öğretmenim,kara tahtadaki görevleri bitse, adına emeklilik denilse de yazmaktan, aydınlatmaktan vazgeçmeyen, yorulmayan, blog yazılarından tanıdığım, Cemal Hüseyin Çağlar Öğretmenim, Mehmet Ali Başkurt Öğretmenim, Erhan Tığlı Öğretmenim, Güneydoğu Anadolu'da, ''Bu köyde Bulutlar kime ağlar'' derken, öğrencilerine aydınlık olan, umut olan, İbrahim Kaya Öğretmenim ve adını hatırlayamasam da saygı duyduğum, tanıdığım, tanımadığım tüm öğretmenlerim, öğretmenlerimiz kutlu olsun gününüz, sevgiyle, saygıyla öpülsün elleriniz. Nur içinde yatsın Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk ve hayata veda eden, görevi başında şehit olan tüm öğretmenlerimiz.

''Dünyanın bütün çiçeklerini diyorum,

Bütün çiçekleri getirin buraya.

Öğrencilerimi getirin buraya, getirin buraya.

Kaya diplerinde açmış çiğdemlere benzer,

Bütün köy çocuklarını getirin buraya.

Son bir ders vereceğim onlara,

Son şarkımı söyleyeceğim.

Getirin, getirin.....Ve sonra öleceğim..................'' Ceyhun Atuf Kansu

Atatürk'ün sözleri ve şiir kaynağı : www.meb.gov.tr

resim kaynağı: www.hizmettv.com.tr

 
Toplam blog
: 126
: 2338
Kayıt tarihi
: 01.08.06
 
 

Kompozisyon derslerini biraz daha fazla önemsediğim, uzun cümleler kurmaya başladığımdan bu yana sev..