Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Şubat '14

 
Kategori
Özel Lezzet Durakları
 

''Tire Kebap''

''Tire Kebap''
 

Objektifimden...


Bahar olmamasına karşın, baharı anımsatan bir gün. Sıradan bir gün değil belki de!

Güneş ve bulutlar gökyüzünde köşe kapmaca oynamaktalar veya saklambaç.

Ufukta, Karşıyaka sahili ve İzmir Körfezinin muhteşem güzelliği.

Birden, koptu bir alkış tufanı…

Genç bir adam, diz çökmüş sevdiğinin önünde; kırmızı kadife bir kutu elinde.

Bense, yediğim köftelerin sırrını keşfetmenin derdinde.

Demeyin şimdi! Bu kadar betimlemeden sonra, nerden geldin köfteye!

Uzun süre dolaştıktan ve de yorulmuş bir halde iken, kararsız bir şekilde ‘’Ne yapsam, ne yesem?’’ diye dolandım, durdum.

Balçova Kipa’nın en üst katındayım. Manzara muhteşem. Lezzet durakları bir dolu.

‘’Tire Kebap’’ da karar kıldım, sonunda.

Köftelerin halen daha tadı damağımda…

Ustaya sordum ‘’adın nedir usta?’’ Recep’’ dedi. ‘’Peki, Recep usta; bu işin sırrı nedir? Bu lezzetli köftelerin tarifini verir misin?’’

Önce bir şaşırdı, belki de garipsedi. Ama anlatmaktan da yüksünmedi.

‘’Yemyeşil Tire ovasında; bakılan ve beslenen danaların etini kullanırız ürünlerimizde. %100 dana etinden mamuldür köfteler. Sırt ve döş kısmından aldığımız etleri 2 kez çekerek, kıyma haline getirir, bir gece o kıymayı beklettikten sonra sabahleyin tekrar makineden çekeriz. Ve sadece tuz ilavesi ile yoğurur, uzun köfteler olarak şişe dizeriz. Ve köfteleri mutlaka mangal ateşinde veya ızgarada pişiririz. Köfte ile birlikte, köfteye eklediğimiz domates sosunda ve kullandığımız katkısız mis gibi Ege’ye has tereyağındadır, işin sırrı.’’

Elbet köftelerin nefaseti yanında, yemeğin sunumu da harikaydı. Hele o kurutulmuş ve közlenmiş kırmızı Çuşka biberler, ayrı bir lezzet katıyordu hem ağız tadına, hem de görselliğe.

Uzun lafın kısası. Bir lezzet durağı daha keşfettim. İlk fırsatta siz de gidip, bu tadı deneyin derim.

Haaa bu arada, köftelerin lezzetine ererken, beni de anmayı unutmayın.

Afiyet olsun…

 

 

Ay Şen…

14 Şubat 2014/ İzmir’den

 

Çuşka biber: Ege yöresinde yetişen, ‘’Arnavut biberi’’ diye de adlandırılan, acı bir biber çeşididir.

 

 

 

 
Toplam blog
: 533
: 1375
Kayıt tarihi
: 14.11.10
 
 

Aydoğdu; kızgın güneşinde Ağustos'un, sararmıştı altın sarısı başaklar. Kırlangıçların göç dansın..