Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Temmuz '07

 
Kategori
Müzik
 

" Varolmanın Kırılgan Sanatı "

" Varolmanın Kırılgan Sanatı "
 

“Aslında The Fragile Art of Existence (Varolmanın Kırılgan Sanatı) bir sonraki albümün adı olmalıydı. Çok güçlü ve hayatı çok iyi anlatıyor, çünkü hayat negatif tecrübelerinizi alt etmeniz gereken bir savaş ve kendi hayalinizi gerçeğe dönüştüreceğiniz bir mücadele sanatı.” [1]

Müziğin dahi çocuğu Chuck Schuldiner'ı ne zaman dinlesem içimdeki kırıkların sayısı artıyor. Bir insan bu denli yaratıcı ve felsefi etüdü bu denli zengin, etkileyici sözler yazarken neden 34 yaşında, beyin tümöründen kapatır notaların kapısını?

Death Metal’in babası, Death’in her şeyi, extreme müziğin dahi müzisyeni Chuck Schuldiner 13 Aralık 2001 saat 16:00’da hayata gözlerini yumuştu. 1999’un ilk aylarından itibaren boğuştuğu beyin tümörüne yenik düşen Chuck, heavy metal camiasını yasa boğmaya devam ediyor. Eksiliği giderek büyüyor... Kapanmayan bir yara gibi duruyor Chuck'ın yüzü önümüzde.

Sıradan bir müzisyen olmanın tersine dahice yapıtlar ortaya koymuş ender müzisyenlerden biridir Chuck.

34 yıllık hayata sığdırılmış dahiyane yapıtlar ve Chuck Schuldiner:

Günümüz heavy metal’ini en çok etkileyen gruplardan biri olan Death’in tohumları 1983'te atılır aslında. Grup Mantas adıyla kurulur, “daha sert, daha hızlı” bir müziğin denemelerini yaparlar.

80 dolara kaydettikleri Reign of Terror demosu Death ismini bir anda underground’a duyurmaya yeter. Yeni bir müzik türü doğmaktadır: Death Metal. Ve bu türün öncüsü kuşkusuz Chuck’ın var ettiği Death olacaktır.

1987’de Death’in debut albümü "Scream Bloody Gore" çıkar, gitar, bass ve vokalde Chuck Schuldiner, diğer gitarda John Hand ve davulda Chris Reifert kadrosuyla Combat Records etiketi altında yayınlanır. Albüm en iyi death metal albümü ilan edilir, zaten bu işin başında da Chuck vardır. Bu albümdeki parçalar arasında "Death, Zombie Ritual, Denial Of Life, Baptized In Blood, Torn To Pieces" vardır. 1999 yılında Century Media tarafından yapılan baskısında fazladan dört bonus track yer almıştır.

1988’de "Leprosy" çıkar. Bu albümde Chuck'a, gitarda Rick Rozz (asıl ismi Frederick DeLillo), bassta Terry Butler (şu anda Six Feet Under grubunda) ve davulda Bill Andrews eşlik etmektedir... Metal’i o günün en "extreme" hale getiren grup, bir sonraki albüm Spiritual Healing’de extreme müziğe progresive etkileleri de taşır ve kendince harmanlar. Kadroda Chuck'a, Terry Butler ve Bill Andrews'in yanı sıra, günümüzün efsanevi gitaristlerinden James Murphy de eşlik etmektedir.Spiritual Healing, kendisi gibi birçok efsanevi Death Metal albümünün kaydedildiği Morrisound Recording'de (Tampa/Florida) Scott Burns tarafından kaydedilir.

Human 1991'de yayınlanır. Human’da Chuck’ın ve beraber çaldığı elemanların teknik kapasitesi, üstün müzikal becerileri ve şarkı sözlerinin derinliği iyice belirir. Bu albüm insana adeta neşter vurur, Death'i kendi içinde ve metal piyasasında çok farklı bir konuma taşır. Death artık yaratıcı niteliğini ön plana çıkarmış ve dinleyiciler tarafından ciddi bir beğeniyle karşılanmıştır. "Secret Face, See Through Dreams, Cosmic Sea, Suicide Machine" gibi şarkıları içinde barındırır.

Guitar World, Modern Drummer ve Bass Player gibi müzisyen dergileri Death’in müziğine ilgi gösterir olmuştur.

...Ve gelelim ismi bile bir olay olan "Individual Thought Patterns"a. Bunu "Bireysel Düşünce Kalıpları (Motifleri)" olarak çevirebiliriz. Albüm 1993 yılına damgasını vurmuştur. Relativity tarafından yayınlanan albümde, kadro Chuck haricinde tamamen değişmiş; ikinci gitara (King Diamond) Andy LaRocque, bass gitara (Sadus, Control Denied, Testament, Iced Earth, Autopsy) Steve DiGiorgio (perdesiz bass kullanmış), davula ise (Dark Angel, Testament, Strapping Young Lad, Old Man's Child, Daemon) Gene Hoglan geçmiştir.

İsminde bile karmaşık anlamlar gizli olan albüm, bazı dinleyiciler tarafından o zaman kadar yayınlanmış en iyi Death Metal albümü olarak gösterilmiştir. Prodüktör koltuğunda bu kez Scott Burns'ün yanı sıra Chuck Schuldiner oturmaktadır. Parçalar arasında "Destiny" ve "The Philosopher" özeldir.

Death'in, Individual ile Human albümleri arasında, 1992 yılında, Relativity etiketiyle yayınlanmış "Fate" adlı bir toplama albümü çıkmıştır. Turneler ve satışlar da son derece başarılı gidtmektedir. Kadro sürekli değişse de bu Chuck'ın önünü açmış, çok farklı deneyimler kazanmasını sağlamış...

"Symbolic", 1995 yılında Roadrunner etiketiyle yayınlanır ve gerçekten her sembole bir şarkı vardır sanki. Death, daha önce olmadığı kadar ciddi bir müzikal ve teknik gelişim göstermiştir. Albümde Chuck'a Gene Hoglan'ın yanı sıra, ikinci gitarda Bobby Koelble, bassta ise Kelly Conlon eşlik etmektedir.

"The Sound Of Perseverance", "Azimn Sesi"dir ki, 1998 yılında Nuclear Blast etiketiyle piyasaya sürülür. Chuck, tüm hayatını, yaşadığı acı tatlı olayları, duygularını, felsefesini, düşüncelerini ve on beş yıllık müzikal birikimini bu albüme yansıtmıştır. Kadro bir kez daha tamamen değişmiş; ikinci gitara Shannon Hamm, bass gitara Scott Clendenin ve davula Richard Christy (geçmiştir. Morrissound'da kaydedilen albümün prodüktörlüğü ise Jim Morris ile Chuck beraber yapmışlardır. Kapak tasarımı ise Travis Smith'e aittir.

"Death'te çalmış olan tüm müzisyenler, çaldıkları enstrümanlar ve bu müzisyenlerin diğer grupları: [2]

Chuck Schuldiner - Gitar ve Vokal (Control Denied)
Shannon Hamm - Gitar (Control Denied)
Scott Clendenin - Bass
Richard Christy - Davul (Iced Earth, Control Denied, Burning Inside)
Gene Hoglan Davul (Dark Angel, Testament, Strapping Young Lad, Old Man's Child, Daemon)
James Murphy - Gitar (Testament, Obituary, Disincarnate, Konkhra, Solstice)
Steve DiGiorgio Bass (Sadus, Control Denied, Testament, Iced Earth, Autopsy)
Terry Butler Bass (Six Feet Under)
Andy LaRocque Gitar (King Diamond)
Paul Masvidal Gitar (Cynic, Master)
Chris Reifert Davul (Autopsy)
Sean Reinert Davul (Cynic, Aghora)
John Hand - Gitar
Rick Rozz - Gitar
Bobby Koelble Gitar
Kelly Conlon Bass
Bill Andrews Davul"

The Sound Of Perseverance'ın ardından Chuck, 1996 yılında start verdiği ikinci grubu Control Denied'ın ilk albümü için çalışmaya başlamış ve 1999 yılında "The Fragile Art Of Existence", Nuclear Blast etiketiyle yayınlanmıştır. Kadroda Death'in en iyi zamanlarında ter dökmüş olan Shannon Hamm, Steve DiGiorgio ve Richard Christy'nin yanı sıra, vokalist olarak Tim Aymar geçmiştir.

Chuck, Death’in dışında son yıllarını Control Denied isimli projesine adamıştır. "Varolmanın Kırıbir başyapıt olarak metal tarihine geçerken Chuck’ın beyninde bir tümör saptanır. Chuck’ın kurtulması için haevy metal grupları seferber olur adeta. Yardım kampanyaları, yardım konserleri düzenlenir. Death Angel, Anthrax, Exodus gibi grupların katıldığı ve aslında kanserle boğuşan Chuck Billy (Testament'ın efsanevi vokalistidir kendisi) için organize edilen Thrash of the Titans turnesinin gelirinin yarısı Chuck Billy'in isteğiyle Chuck Schuldiner'a verilir.

Para toplamak için iki konser albümü yayınlanır. Chuck sürekli olarak hayranlarına seslenip umut dağıtır:

“İyileşiyorum. Ve yeni Control Denied albümü için besteler yapıyorum. Dedikoduları değil müziği destekleyin.”.

Chuck, Control Denied'ın ikinci albümü olması planlanan "When Machine And Man Collide"ı yayınlayamadan, 13 Aralık 2001 tarihinde beyin tümörü nedeniyle hayata veda etmiştir.

Heavy Metal'in bu dahi çocuğunu ne zaman dinlesem, betnini sürekli daha yaratıcı bir müzik için kullanan bir yaratıcının, 34 yıllık ömre neler sığdırdığı gelir aklıma...

... Ve

"I close my eyes
and sink within myself....
relive the gift of precious memories
in need of a fix called innocence... " sözleri...


[1] Rock Hard'taki söyleşiden, aktaran Doğu Yücel.
(2) Liste ve ayrıntılı bilgi için: http://tr.wikipedia.org/wiki/Death
 
Toplam blog
: 353
: 3712
Kayıt tarihi
: 28.02.07
 
 

"29 Temmuz 1980’de İstanbul’da doğdu. Celal Bayar Üniversitesi, İşletme mezunu. Şiir, deneme, öykü, ..