Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Temmuz '09

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

%100 dumansız hava sahası

%100 dumansız hava sahası
 

%100 Dumansız Hava Sahası


Bir yasak için hiç bu kadar sevineceğim aklımın ucundan bile geçmezdi :)

19 Temmuz 2009 tarihi itibari ile Türkiye genelinde başlatılan "%100 Dumansız Hava Sahası" nı gönülden destekliyorum. Ancak anlayamadığım konu; insanlar neden halen daha buna karşı çıkıyor? Sigaranın zararlarının anlatılamayacak kadar çok olduğu ortada! Bir insanın bile bile adeta yer gibi sigara içmesini, buna karşı çıkıldığında ise var gücüyle içmek ve içtirmek için direndiğini görmek dehşet verici. En son dün akşam haberlerinde, bir işletmecinin ne kadar zor durumda olduğuna şahit oldum; müşteri sigara içmek istiyor ve mekan yetkilisi yasak olduğunu belirtiyor. Müşterinin tek sorusu şu oldu "-Sen kimsin, neye göre yasak diyorsun?"... Bu, hangi akla hizmettir!!! Durum ortada...

Okuduğum makalelerde sigara dumanının içinde; formaldehit, siyanür, amonyak, karbon monoksit, naftalin, kadmiyum (pil asidi) ve aseton (oje çıkarıcı) gibi 4.000 kimyasal madde olduğunu ve arsenik, benzen, vinil klorür gibi en az 40 tanesi kanserojen olan bu kimyasal karışımların, tütün dumanında, sigarayı içen kişinin doğrudan içine çektiği dumandan çok daha fazla bulunduğunu öğrendim. Siz sigara içmeseniz bile sigara içilen ortamda sadece 30 dakika bile kalmanızın uzun süreli sigara içiciliğinde ortaya çıkanlarla aynı fiziksel etkileri ortaya çıkarttığını ve sigara içmeyenlerde kalp hastalığı riskini arttırdığını biliyor muydunuz?

Önceden kapalı alışveriş merkezlerine gittiğimde; sigara içenler ve içmeyenler diye bir bölüm ayrımı vardı. Mutlaka ne demek istediğimi anlamışsınızdır! Bölüm ayrımında sadece kırmızı bir güvenlik kurdelası ile ayrım yapılırdı :))) Sorsan ayrı bölüm ama :))) Bütün duman yine her yerde aynı oranda dağılmış konumda olurdu. Şimdi ise insanlar sigara için alışveriş merkezi dışına çıkıyor, iyi de oluyor. Çünkü artık o sis bulutu içinde yemek yemek, birşeyler içmek zorunda kalmadan temiz temiz oturabiliyorsunuz.

Sigara dumanı özellikle çocukları tehdit etmekte ki son yıllarda buna maruz kalan çocuklarda astım, kulak enfeksiyonları ve solunum yolu enfeksiyonlarında artış olduğu belirtilmekte.

Bile bile insan ömrünü törpülemekten başka birşey değil.

Tertemiz bir ortamda oturup, sevdikleriniz ile birlikte sağlıklı bir ömür paylaşmak dururken sigara dumanını solumaya/solutturmaya ne gerek var?

 
Toplam blog
: 4
: 1810
Kayıt tarihi
: 02.06.09
 
 

Açıköğretim Üniv.Halkla İlişkiler Bölümü' nde okuyor ve özel bir sektörde yönetici yardımcısı. Yöres..