Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Mart '14

 
Kategori
Öykü
 

8 Mart Kadınlar gününde doğanlar...

 8 Mart Kadınlar gününde doğanlar...
 

Hava iyice kararmıştı. Pazarcılar tezgahlarını toplamaya çoktan başlamışlardı. Pazarcı Ali de, "Bugün de Allah'a şükür, ekmek paramızı kazandık" diye şükrederken,  "Dün Yeşilköy pazarındaydım, bugün Sefaköy pazarındayım. Orada satılamayan malları bugün  burada çok daha ucuza satıyoruz. Buradaki insanlar bu malların çıkma mal, olduğunu bilmiyorlar. Ne yapalım bütçeleri de ona göre. Neyseki patates ve soğanlar uzun süre dayanıyor, ya domatesler....Bugün burada satılmayanlar ertesi gün çöpe gidiyor."
 
Pazarcı Ali bunları düşünürken, biraz ilerde pazar tezgahlarından yere dökülen artıkları toplayan kadını gördü. Hemen yanı başındaki tezgaha yaklaşan kadın şimdi de  ıspanak ve kereviz sapı artıklarını topluyordu. 
 
"Bacım, gel, gel buraya."
 
"Buyur abi."
 
Ali tezgahın kenarında birkaç kilo kadar kalan patates ve soğanı kadına göstererek, "Bacım, bunları da al evde çocuklarına götürürsün" dedi. Yorgun ve üzgün görünen kadının yüzünde birden bir ışıldama belirdi. 
 
"Sağol abi, Allah senden razı olsun" diyerek patates ve soğanları aceleyle torbasına doldurmaya başladı. O kadar çok acele ediyordu ki, sanki pazarcı fikrinden vazgeçip onları geri isteyecekti...
 
Kocası onu üç çocuğuyla bırakarak terk etmişti. Şimdi nerede olduğu bile belli değildi. Üst üste iki kız çocuğu olunca, erkek çocuk doğuramıyor diye kocası kendisine az mı şiddet uygulamıştı? En sonunda bir oğulları olmuştu ama o çocuk da sakat doğmuştu. Çocuğun yatalak olmasını hamileyken eşinin kendisini dövmesine bağlıyordu kendi aklınca.
 
Geçimini evlere temizlik yapmaya giderek sağlıyordu. Onun için hiçbir zaman hastalanmaması gerekiyordu. Yoksa tek göz odalı gecekondunun kirasını nasıl öderdi? 
 
Bugünün dünya  emekçi kadınlar günü olduğunu bir yerlerden duymuştu. Üstelik bugün kendisinin de doğum günüydü. Bugün tam 39 yaşını doldurmuştu ama en az 50 yaşında görünüyordu. Cumartesi olması nedeniyle bugün temizlik işine gitmemişti. Çünkü hafta sonları  pek iş olmuyordu. 
 
Eve geldiğinde gördüğü manzaraya şaşırdı. Çünkü  16 yaşındaki kızı biriktirmiş olduğu harçlıklarla küçük bir pasta almış üzerine de üç tane mum dikmişti. 
 
İçeri girer girmez, İki kızı birden   "Doğum günün kutlu olsun anneciğim" diye annelerine sarılırken, yatalak olan çocuk da, yüzündeki gülümsemeyle annesine mutlu bir şekilde bakıyordu. 
 
 
******
 
Betül Haramzade'nin Kanlıca'daki yalısında sabahtan bir telaş başlamıştı. Bugün Betül hanımın doğum günüydü. Kendisi 43. yaşını doldurmasına rağmen, herkese 39. yaşını doldurduğunu söylüyordu. Bugüne kadar yaptırdığı cilt bakımları ve botokslarla aslında çok daha genç görünüyordu.
 
Akşam verilecek doğum günü partisi için hazırlık yapılması gerekiyordu. Betül hanım daha kuaföre gidecek, daha sonra da yurt dışından sipariş ettiği elbiseyi almak için İstinye Park'a gidip, 20 bin avroluk elbisesini alacaktı. Mutlaka kendi gitmesi gerekiyordu. Çünkü elbiseyi orada denemesi şarttı. Şoförüne hazır olmasını söyledi. 8 Mart kadınlar gününde doğması ne büyük bir tesadüftü. O 8 Mart'ı hiçbir zaman kadınlar emekçi günü olarak düşünmemişti. 
 
O akşam kimler davetliydi ki? Kendi kocası gibi siyasilere yakın iş adamları, birkaç milletvekili, belki bakan bile o akşamki davete katılacaktı. Zaten kocası yeni bir ihale almış. Onun şerefine kendisine son model bir tane BMW almıştı. Ama kendisi fazla araba kullanmayı sevmiyordu. Kapıda şoförü varken buna ne gerek vardı ki?
 
Akşam canlı orkestra eşliğinde davetliler yalıya gelmeye başlamışlardı. Kocası Haydar Haramzade karısı için 3 katlı pasta yaptırmıştı. Eee böyle günde karısının yanında olmalıydı. Diğer günlerde çıtır sevgilileriyle gününü gün ediyordu. Ne de olsa kolay para kazanıyordu. Her ne kadar ihale almak için rüşvet verse de aldığı ihalelerden rüşvet paralarını kat be kat çıkarıyordu. 
 
Parti oldukça kalabalıktı, iş adamları eşleri, siyasiler eşleri bir köşede memleketin geleceğini konuşuyorlardı. Hepsi de halinden çok memnundu. Son yapacakları  işlerle bu milletin artık neresine ne yapacaklarını konuşmaya başlamışlardı. 
 
Nihayet beklenen an geliyor, üç  katlı doğum pastası Happy birthday to you şarkısı eşliğinde ortaya getirilirken misafirler de hediyelerini vermek için hazırlanıyorlardı. 
 
*******
 
Özellikle gerek ev hayatında gerekse iş hayatında büyük fedakarlıklarla yanımızda olan bütün kadınların 8 Mart emekçi kadınlar gününü kutluyorum. 
 
 
 
Toplam blog
: 974
: 3444
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

2017 Basın özgürlük endeksine göre 180 ülkeden 155. sırada olan ülkemizde yemek tarifleri  ve tel..