Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Haziran '18

 
Kategori
Sinema
 

"Abla" Japon Filmi Sevgili Doktor'u İzlemek Niyetiyle Gittiği G-Mall'da Sherlock Holmes'i Görür.

"Abla" Japon Filmi Sevgili Doktor'u İzlemek Niyetiyle Gittiği G-Mall'da Sherlock Holmes'i Görür.
 

Sherlock Holmes, film afişi


2010 Türkiye'de Japonya Yılı etkinlikleri kapsamında, yeni Japon Sineması filmlerinden ilkini izlemek üzere, -ücretsiz gösterim için yarım saat önce yer numarası verileceği belirtildiğinden-, 17:50'de girdiği Maçka G-Mall sinema katında, kuyruğun ucunu bulmak için epey yürümesi gereken "abla", 18:00'de hareketlenen kuyrukla ilerlerken, 18:20'de çekik gözlü bir beyin zarif işaretlerle biletlerin bittiğini belirtmesi üzerine, küçük kız kardeşiyle Sherlock Holmes'ü görmeye niyetlenirler.

2009 İngiltere, Avustralya, ABD yapımı Sherlock Holmes: Yönetmen Guy Ritchie, oyuncular Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Mark Strong...

Başında, filmin yapımcısı Warner Bros. ile diğer şirket logolarının, parke taşlar arasındaki su birikintilerinde, kanalizasyon ızgarası biçimde kullanımını pek beğenen "abla", ardından ilk sahnede Sherlock Holmes'ün bir gölgeye sinip, olası tıbbî sonuçlarını ince ince planladığı saldırının ağır çekimle verildiği, bir kaç saniye de tekrarının gösterildiği -pek çok- dövüş sahnelerinden birini, sadece ilkini izler. Sadık, iyi niyetli, dost Dr. Watson ile birlikte uzun uzun dövüşerek, son dakikada, -elbette beceriksiz Scotland Yard'dan önce-, masada yatan kurban edilmeye hazır, beyaz giysili güzel genç kızı kurtarırken karabüyü ayinini yöneten iktidar hırsı içindeki -bir kaç cinayetten de sorumlu Nosferatu kılıklı ama onun çok daha yakışıklısı- Blackwood, yakalanıp mahkemeye yollanır, idamla yargılanır. Adamın son isteği "Holmes'la konuşmak..." olur.

 Atlı arabaların geçtiği çamurlu, sokak irisi caddelerden biri üzerindeki 221 numarada, güzel bir kadının aşkı uğruna kendisini terketme hazırlığı içindeki Watson'ı, kendince protesto eden, arada çıplak yumruk dövüşü yapmak üzere bilimsel araştırmalarına ara veren Holmes, tutkun olduğu Irene Adler tarafından -Ege zeytini, hurma ve para dolu bir zarf ile- ziyaret edilir ve zoraki olarak -Blackwood'un başlattığı- bir gizemi çözmek üzere tutulur.

 Zekânın yükselişte olduğu, en zekînin en önemli, değerli kişi olduğu altın yılların başında Holmes, aralarında -Türkiye'nin Karadeniz kıyılarında kötü şöhrete sahip orman gülünün neden olduğu- katatoni olayının da bulunduğu, tümünün son sahnelerde bilimsel olarak açıklandığı çapraşık gizemi, Adler ve Watson yardımıyla çözer.

Dolunayda çatanayla doklara yapılan yolculuk, mezbahadaki patlama, tersanedeki kovalama gibi sahneleriyle muhteşem görsellik içeren film, yapımı 1886'da başlayıp 8 yıl süren Londra Kule Köprüsü inşaatı üzerinde, gerilimli aksiyon sahneleriyle sona erer.

 Meraklılarını fazlasıyla memnun edecek, çıplak yumrukla dövüşen -"abla"bunun, bir kaç akşam önce ikinci kez izleyip yine bayıldığı Kapışma'sını izlediği Guy Ritchie'nin özel merakı olduğundan şüphelenir- yeni Sherlock Holmes nerede, Sir Arthur Conan Doyle karakteri, zarif, utangaç beyefendi nerede? Aynı şekilde hafif göbekli, sempatik, aile babası görünümlü Watson ile yakışıklı, atletik Jude Law Watson'ı arasında, gerçek zamanda olduğu gibi 100 yıldan fazla fark var.

 Gönlü her ne kadar orijinalinden yanaysa da, "abla", kocaman gözlü ürkek bakışlı, ...duygularını ortaya koymayı bilmeyen, beceremeyen Robert Downey Jr. Holmes'u da fena değil... sonucuna varır. Dövüş sahnelerini, -ayrıntılı gerçekliği yüzünden ilki dışında- gözü kapalı dinleyen "abla", filmin görülesi görselliğinin, övgüyü hakettiğini düşünür.

 Başarılı Irene Adler yorumunda izlediği Rachel McAdams'ı, bir kaç gün önce paralı kanalda, 2008 yapımı Neil Burger filmi Şanslılar (The Lucky Ones)'da, bayıldığı Tim Robbins ve Michael Pena ile izleyen "abla", evsiz barksız, saf, duru, kadın asker rolüyle de çok sever. Irak savaşından izinli gelen üç askerin, havaalanında kesişen ve yine havaalanında buluşan yolları boyunca anlatılan, savaştan çok savaşın, taraftarı ve karşıtı ile herkes üzerindeki izleri... Bu da, görselliği değil, sağlam oyunculuğu ve mesajı dolayısıyla en az bir önceki kadar izlenmeyi hakeden çok bir güzel film!

 

 
Toplam blog
: 591
: 63
Kayıt tarihi
: 27.07.15
 
 

İstanbul'da 20 yıldan fazla, tasarımcı grafiker olarak çalışırken bir kız çocuğu da yetiştiren "a..