Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ekim '18

 
Kategori
Kitap
 

“Abla”ya Göre Hâl ve Gidiş 42 (Stalker ve Uzayda Piknik)

“Abla”ya Göre Hâl ve Gidiş 42 (Stalker ve Uzayda Piknik)
 

Uzayda Piknik, kitap kapağı


Maaşını alır almaz koşa koşa gidip üç beş kitap almadan çıkmadığı, pasaj içindeki -Burhaniye’nin neredeyse- tek kitapçısına dalıp kapı dibinde uyuklamakta Paşa’yı okşayan “abla”, âdeti üzerine bilimkurgu raflarına seğirtir.

Arkadi ve Boris Strugatski’nin yazdığı Uzayda Piknik, ülkesi Rusya’da yayınlanma macerası yıllar almış bir bilimkurgu: Dünyanın birkaç bölgesine inen uzaylıların, dönüşleri ardından geride bıraktıkları, “budur” gibi arabalara sınırsız enerji sağlayan ya da birçoğu hastalıklar, mutant* doğumlar yanı sıra farklı türde yeteneklere neden olan, (“abla”yı yazarlarının yaratıcılığına, hayal gücüne hayran bırakan) pek çok obje ile dolu alanlar girilmez ilan edilir. Bilim adamları incelemelerini sürdürürken, el altından “zamazingo” satışları son hızla yürür. İngilizce “sinsice, sürünerek ilerleme” anlamına Stalker’lardan sezgileri güçlü Kızıl Red, arada hapse girse de hayatta kalır, epey iş yapar, karısı ve Şempanze diye çağırdıkları kızını geçindirir.

Tarkovski’nin eşsiz planlarıyla yarı siyah-beyaz yarı renkli Stalker** filmine esin kaynağı olan, “abla”nın başyapıt saydığı kitap, ***Edward Artemiev’in bir o kadar derin, meditatif müziğine dek uzanır.

 

*Mutant: Organizmaların X, Y, Z, Gama ve benzeri hiper ışınımlara maruz kalması sonucunda hücre çekirdeğindeki DNA dizilimlerinde ve sarmallarında bozulmalar sonucunda canlının fizyolojik ve biyolojik özelliklerinde gözle görülür değişmelerin görülmesidir.

**Stalker 1979 TR iz surucu Türkçe dublaj tek parça
https://www.youtube.com/watch?v=p1y7lEBMyfM

***Edward Artemiev - Meditation (Stalker Movie Soundtrack) 1979! https://www.youtube.com/watch?v=pP1QXKbhqr4

 
Toplam blog
: 591
: 63
Kayıt tarihi
: 27.07.15
 
 

İstanbul'da 20 yıldan fazla, tasarımcı grafiker olarak çalışırken bir kız çocuğu da yetiştiren "a..