Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Kasım '18

 
Kategori
Siyaset
 

“Adana Kötü Yönetiliyor”

“Adana Kötü Yönetiliyor”
 

Aladağ Belediye Başkanı Mustafa Akgedik Adana Siyasetini Değerlendirdi


2019 yerel seçimlerine 4 ay kala zaten her zaman sıcak olan Türkiye’nin siyasi gündemi giderek daha da ısınıyor. Aday adaylığı sürecinin devam ettiği şu günlerde mevcut belediye başkanlarının söylemleri de daha dikkat çeker hale geldi. 2014 yerel seçimlerinde Ak Parti’nin adayı olarak göreve gelen Aladağ Belediye Başkanı Mustafa Akgedik de gerek Aladağ ilçesinin adını giderek daha fazla duyurmaya yönelik yürüttüğü çalışmalar, gerekse vizyoner bakış açısıyla iddialı bir belediye başkanı. Mustafa Akgedik ile Adana’nın yerel yönetimlerini ve Kasım ayı itibariyle başlayan ve 18 Kasım’da ihtişamlı bir ödül töreniyle son bulacak Aladağ Doğa ve Sanat Festivalini konuştuk. Kendisi gelecek dönem için ser verip sır vermese de önümüzdeki dönemde de Adana’nın siyasi aktörlerinden biri olmaya devam edecek gibi görünüyor.

“Popülist Bir Anlayışla Şehir Yönetilmez”
Türkiye büyürken Adana iyi yönetilmediği için büyüyemiyor. Bölge şehirleriyle kıyaslandığında Adana’nın ne kadar geri kaldığı aşikardır. Devletin nüfus oranında şehirlere dağıttığı bütçe eşittir. Yerel yönetimler iyi çalıştığında şehirlerin nasıl ilerleyebileceğini, Kayseri, Konya, Kahramanmaraş, Gaziantep ve Eskişehir örnekleriyle görebiliyoruz. Bu vizyon meselesidir. Popülist bir anlayışla projeler üretirseniz, belediyeyi bir istihdam alanı olarak görüp yönetirseniz Adana gibi büyük ama işçisinin maaşını bile ödeyemeyen, Türkiye’nin en borçlu belediyesi ortaya çıkar.

“Adana’da Ne Değişti?”
Bir şey değişecek her şey değişecek vaadiyle geldiler. Şimdi soruyorum; Adana’da ne değişti? Bir köprü inşaatı başladı, onun da ne olacağı muallâk. Adana’ya büyük bir borç yükü bırakacağını biliyoruz. Adana’ya yazık ediliyor. Şehri ileriye taşıyacak hiçbir vizyoner projenin içinde yoklar. Belediyeye personel alarak seçim kazanacaklarını düşünüyorlar ama bu millet artık bunlara doydu. Eğer istihdam oluşturmak istiyorsanız şehirdeki sanayicinin önünü açın, fabrikaların önünü açın. Yatırımcının gelmesi için şehri daha nitelikli hale nasıl getiririz, bunları düşünün.

“Bu Şehir Daha Önce De Kötü Yönetiliyordu”
Bu şehir daha önce de kötü yönetiliyordu. Şimdi de kötü yönetiliyor. Sabancı gibi büyük yatırımcıların bu şehirden gitmesinin nedeni de yerel yönetimlerin yatırımcıya çıkardığı zorluklardır. Kuzey Adana kurulduğunda bomboş bir araziydi. Önünde hiçbir engel yoktu. Ancak Kuzey Adana’nın şu anki yaşadığı alt yapı ve trafik sorunları ne kadar kötü yönetildiğinin kanıtıdır. Yine 2 milyonluk bir şehrin tek merkezinin olması mantık dışıdır. Her gün yüzlerce milyonluk ticaretin döndüğü Kızılay Caddesi’nde, Küçük Saat’te araba park edecek yer yok. Bizim belli iş gruplarını şehrin dışında toplu halde sanayi sitelerine yönlendirmemiz gerekir. Konya, Kayseri gibi şehirler bunu başarmışlar. Oralarda şehrin merkezinde otomobil tamircisi, marangoz bulamazsınız. Her meslek grubunun toplu halde bulunacağı alanlar oluşturulmuş. Ancak Adana şehir merkezinde tam bir kaos var. Küçüksaat ve Tepebağ’ı  ticari faaliyetlerden kurtarıp oradaki tarihi değeri ortaya çıkarmamız lazım. Adana binlerce yıllık bir tarihi mirasa sahip ama Adana’ya gelenlerin gezip görebileceği hiçbir şey yok. Küçüksaat ve Taş Köprü arasındaki tarihi dokuyu ortaya çıkarmamız şart.

“Tüm Belediyeler Toplanıp Adana’yı Çöp Kokusundan Kurtarmalıyız”
Bizim tüm Adana olarak inisiyatif alıp Adana’yı bir an evvel çöp kokusundan kurtarmamız gerekiyor. Sarıçam’daki katı atık tesisinin şu anki hali insan sağlığını tehdit eder durumdadır. Yazıktır. O çöplüğün etrafında çöp kokusuyla 50 bin insan yaşıyor. Bu şehrin 2 üniversitesi de Sarıçam’da. Stadyum oraya yapılıyor. Şehir oraya büyüyor. Aytaç Durak bu şehri bir vizyonla yönettiğini iddia ediyordu. Ne kadar vizyoner olduğu katı atık tesisinin şu anki halinden bellidir. Şehrin oraya büyüyeceğini dahi öngöremeyen bir belediyecilik anlayışı…  Bu sadece büyükşehir belediyesinin yapacağı bir şey değil. Tüm belediyelerin toplanıp bir çözüm bulması şart. Bu tüm Adana’nın problemidir. Aladağ’dan, Tufanbeyli’den ve diğer tüm ilçelerden şehrin içine her gün çöp taşınıyor. Buna tüm belediyelerin acil bir çözüm bulması gerekiyor. Ben Aladağ Belediye Başkanı olarak üzerime düşeni yapmaya hazırım.

“Seçime 6 Ay Kala Çalışmaya Başladılar”
Şimdi bir köprü inşaatı devam ediyor. Adana’nın bir trafik problemi var. Köprüler bu trafik sorununu büyük ölçüde çözecektir. Yapılması gerekliydi.  Ancak seçime kalmış 4 ay. 5 yıldır neredeydiniz?  Neden bu yatırımlar seçimler yaklaştığı zaman yapılıyor?  Bu, Aladağ için de böyle. Aladağ halkı 4,5 yıldır yol yapılmasını bekliyor. Son 6 ayda gelip asfalt yapıyorlar. İlçelerin içindeki ana yollar Büyükşehir Belediyesinin sorumluluğundadır. Bu seçim zamanlarını bekleyen hizmet anlayışı yüzünden biz de halkımıza hizmet götüremiyor durumuna düşüyoruz. Aladağ’ın köylerine giden yolların çoğu bozuk. Biz ancak sokakların yollarını yapabiliyoruz. 4 buçuk yıldır yatan büyükşehir seçime 4 ay kala yol yapmaya kalkıyor.
 

 
Toplam blog
: 8
: 173
Kayıt tarihi
: 27.06.17
 
 

Milliyet Çukurova'da yayınlanan röportajlar ..