Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Temmuz '17

 
Kategori
Tıp
 

“ADANA SAĞLIK TURİZMİNE HAZIR”

“ADANA SAĞLIK TURİZMİNE HAZIR”
 

Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri İbrahim Ethem Özsoy


İbni Sina’nın ölümsüzlüğün sırrını bulduğu rivayet edilen yıllardan bu yana hastalıkların tedavisinde önemli bir rol oynayan bu coğrafya, tarihinden ve günümüzde de yapılan sağlık yatırımlardan güç alarak sağlık turizmi hizmeti vermeye hazırlanıyor. Yaşadığı yerlerde şifa bulamayan hastaların başka şehirlere veya ülkelere giderek tedavi olması ve tedavi sırasında da yeni yerler görüp gezmesine sağlık turizmi deniyor. Bu konu uzun yıllardır konuşulur ancak Adana hastanelerinin sağlık turizmi için yeterli olup olmadığı, sağlık personellerinin hem sayı hem de nitelik olarak uygunluğu da merak konusudur. Biz de Milliyet olarak bu soruların peşine düştük. Daha önce Halk Sağlığı Kurumunun sorumluluğunda olan ilçelerinde Kamu Hastaneleri Biriliğine bağlandığını öğrendiğimiz için Adana Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Yrd. Doç. Dr. İbrahim Ethem Özsoy ile sağlık yatırımlarını ve mevcut hastanelerin son durumunu konuştuk. Misafirperverliği ve güler yüzüyle sorularımızı yanıtlayan Özsoy Adana şehir hastanesindeki ücret uygulamasından sağlık personeli için hayata geçirmeyi planladıkları sosyal aktivitelere kadar birçok konuda açıklamada bulundu.

Şu an inşaatı devam eden Adana Şehir Hastanesi ne zaman tamamlanacak? Hizmete girdiğinde hastalardan herhangi bir ek ücret talep edilecek mi?

19 Eylül 2017’de hizmete açılacak. Hastanenin tüm tıbbı cihazları tamamlandı. İnşaatın da %92’si tamamlanmış durumda. Şehir hastanesi faaliyete başladığında şu anda poliklinik veremediğimiz doktorlarımıza da poliklinik vermemiz mümkün olacak. Böylece doktorlar üzerindeki hasta yükünü hafifletmiş olacağız. 1500 yatak kapasitesi ve sağladığı otel konforuyla kaliteli bir hizmet sunabileceğiz. Ayrıca Adana Şehir hastanesinin iki bloğu kalp ve onkoloji hastalarımıza hizmet verecek. 345 yatak kapasitesi ile bölgedeki kalp ve onkoloji hastalarının ihtiyacını karşılayabilecek. Hastalarımızdan hiçbir ek ücret talep edilmeyecek. Rönesans Grup ile 25 yıllık bir ortaklığı var ancak bu vatandaşımı yansıyacak bir ortaklık değil. Adana Şehir Hastanesi bir devlet hastanesidir. Tam kapasiteli bir devlet hastanesi olarak hizmet verecek.

Şu an SSK ve Numune ve Hastanelerinde bir karışıklık söz konusu. Eski hastanelerin tamamen Adana Şehir Hastanesine taşınacağı söylentileri doğru mu?

Bütün hastanelerin Adana şehir hastanesine taşınacağı bilgisi doğru değil. Dr Aşkım Tüfekçi Hastanesinin ek binası hizmete açılacak. 1974’ten kalma ek bina da yenilenerek tekrar hizmete sunulacak. Doğum hastanesi şu anki mevcut yerinde kalacak. Ancak çocuk bölümünü geçici olarak şu anki Numene Hastanesi’ne alacağız SSK Hastanesinin yerine 300-400 yataklı yeni bir bina yapılacak. Şu an hastanelerimizde 8 kişilik odalarımız var. Bu odalar 2 kişilik içinde tuvaletleri bulunan, hijyen sağlamanın daha kolay olduğu odalar haline getirilecek. Bu nedenle eski hastanelerde yatak sayısının artacağını söyleyemeyiz. Ancak kaliteyi arttırmayı planlıyoruz.

Uzun yılladır Adana’da sağlık turizmi hizmeti verileceği konuşulur. Yapılan yatırımlar bunun için yeterli mi, turizme yönelik projeler oluşturuluyor mu?

Adana’da sağlık turizminin gelişebilmesi için yeterli sayıda kalifiye elemanımız var. Ancak sağlık turizminin gelişebilmesi için dil sorununu aşmamız gerekiyor. Bunun için projeler üretiyoruz. Daha önce bu projeler kapsamında sağlık personellerine İngilizce eğitimi verilmişti. Şu anda da Arapça eğitimleri veriliyor. Biz hem kalifiye eleman anlamında hem de tıbbi ekipman olarak Avrupa’dan ileri düzeydeyiz. Dil problemleri çözüldüğünde hastalarımızla iletişim problemini de aşmış olacağız. Adana’da sağlık turizminin gelişmesi için dil dışında hiçbir engelimiz yok.

Acil servislerde yaşanan yoğunluk ve güvenlik problemlerini aşmaya yönelik çalışmalarınız var mı?

Acil servisteki yoğunluğun tek nedeni mekân sıkıntısıdır. Mevcut hastanelerin acil servisleri yeterli kapasitede değil. Şu an Adana’ya yapılması planlanan bütün hastaneler bittiğinde acil servislerimizde yoğunluk ile ilgili bir sorun yaşanmayacak. Güvenlik için Beyaz Kod uygulaması devam ediyor. Ancak güvenlik önlemlerinden ziyade iletişimin geliştirilmesi sorunların çözümünde faydalı olacaktır. Mekan sıkıntısı çözüldüğünde iletişim sorunlarının çözümü de kolaylaşacaktır.

2014 ‘ten bu yana konuşulan aile diş hekimliği uygulaması ne zaman hayata geçecek?

 Aile diş hekimliği uygulamasını hayata geçmesine yönelik bir çalışma henüz yok. Ancak evde bakım hizmetleri kapsamında hastanelere gidemeyecek durumda hastalarımız için diş hekimlerimiz seyyar bir diş ünitesi ile evlerde hizmet vermektedir. Onun dışında 1 ay içinde askeri hastanenin içinde 26 ünitelik bir diş birimi açacağız.  

İlçelerdeki hastane inşaatları ne durumda, ilçelere yapılması planlanan yatırımlar var mı?

  Daha önce ilçeler Halk Sağlığı Hizmetleri Kurumuna bağlıydı. Şu anda ilçeler de bizim sorumluluğumuzda. Feke, Saimbeyli ve Aladağ dışında bütün ilçelerimizin hastaneleri kurumumuza bağlandı. Ceyhan devlet hastanesinin inşaatı yarım kalmıştı. Şu an tekrar yapılmaya başlanacak. İmamoğlu devlet hastanesinin bütün ekipmanları tamamlandı. Bir ay içinde hizmete girecek. Ayrıca bir ilçemizde de en yakın zamanda bir hastane inşaatına başlanacak. Ancak şu anda yer bulma çalışmalarımız devam ediyor, bu nedenle ilçenin ismini vermiyorum. Hekim evini Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü yenilemeye başladı. Bina yapısından dekorasyona kadar detaylı bir yenileme çalışması yapılıyor. En kısa süre hizmete sunulacaktır. 

 
Toplam blog
: 8
: 173
Kayıt tarihi
: 27.06.17
 
 

Milliyet Çukurova'da yayınlanan röportajlar ..