Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Ocak '12

 
Kategori
İlişkiler
 

"Ahlaklı" kalmak mı? "Mutlu" olmak mı?

"Ahlaklı" kalmak mı? "Mutlu" olmak mı?
 

Hem "ahlaklı" kalmak; hem de "mutlu" olmak...


İçinde yaşadığımız  "kapitalist sistemde"   "mutluluğu"  yakalayabilmenin yollarından biri de,  her türlü "stratejik yaklaşımın"  "mübah" sayılmasıdır. 

  • Karısını arkadaşı ile aldatan koca girdiği  "toplumsal normlara"  uymayan duygusal ve/veya cinsel ilişki ile  "mutluluğa"  ulaşırken;  "ahlak dışı"  bir davranış sergilemektedir.
  • Kızının nişanında giymek için satın aldığı  "abiye giysiyi"   "iade süresi içinde"  mağazaya iade ettikten sonra;   "mutluluk"  duyan uyanık  annenin  kullanılmış elbise için söylediği " yalan gerekçe" ile  "toplumsal normlara"  uymayan davranışı  "ahlaksızlıktır".  
  • Doktora öğrencisine güvenen Profesörün sınav sorularını teslim ettikten sonra dersliği terk etmesinin akabinde; öğrencinin tüm soruları kopya çekerek yanıtlaması; ona  "mutluluk"  verirken yaptığı bilgi hırsızlığı  toplumsal normlara ters düşen  "ahlaksız"  bir davranıştır.
  • Kendisine yasal vekaletname veren  hasta annesinin malvarlığını bilgisi dışında satarak  "mutluluğa"  ulaşan  evlat ;  toplumsal normlara uymayan  "ahlaksız"  bir davranış içine düşmüştür.

Toplumsal normlara da ters düşen "ahlaksız davranışlardan"  örnekler  verdik.

"Ahlak duygusu"  ahlaki davranışların kaynağı olan  "duygu"  veya  insanoğlunda var  olan  "utanma"  ve  "ar"  "duygusudur."  Toplumsal  yaşama  egemen  olan  "hukuk kuralları"  ile  "nesnel ahlak"  arasında sıkı bir bağ vardır. 

"Mutlu olabilmek",  sahip  olduklarımızı  gözden geçirmektir;  başkalarının  sahip oldukları değerleri çalmak değildir.

 "Gerçek  mutluluk",  şartlar  ne  olursa  olsun  "sürekli"  olan  bir  mutluluktur. Bu,  "mutluluğu"  tanımayan  veya  yaşamamış olan  kişi,  bunun  ne değerini  bilir,  ne de  "onu"  elde edebilmek için peşine  düşer

Bu  "mutluluk",  "manevi"  ve  "maddi"  değerler  kaybedildiği gün ve yerde yerini alarak insanın  "acı"  ve  "heyecanını"  dindirmektir  Onu  "sarıp",  "sarmalamaktır". 

Global Kapital kuşağında günümüzde en fazla rasladığımız  "ahlaksızlık" örneklerini çoğaltabiliriz:

  • Genç karısına  "meme kanseri"   tanısı konulduğunda;  en yakın arkadaşı ile "tek memeli" karısını  aldatan  koca  "ahlaksız"  bir  davranış göstermiştir.
  •  Zengin iş adamı olan kocası  iyi günlerinde: en değerli mücevheratı  karısına hediye ederken; iflas ettiği gün kocasını terk eden eşi  "ahlaksız"  bir davranış sergilemiştir.

"İstikrar"  ve  "süreklilik"   oluşturan  karşılıklı  "Güven"  ilkesinden beslenen bu "mutluluğu"   tatmamış olan kişilerin  beklenmedik  "ahlaksız"  davranış gösterme olasılığı daha yüksektir.

"GERÇEK  MUTLULUK" KARŞILIKLI YARATILIR  !.. 

 

 
Toplam blog
: 392
: 908
Kayıt tarihi
: 27.11.11
 
 

1951 Muğla doğumluyum. Ege Üniversitesi İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi'ni 1974 yılında bit..