Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Temmuz '08

 
Kategori
Çevre Bilinci
 

'Ak'deniz için ben de gemideyim...

Ne güzeldir denize kıyısı olan bir kentte yaşamak… Doyasıya yüzmek, balık tutabilmek... Sahilde yapılan akşamüstü yürüyüşü, güneşlenmek… Ne güzeldir!...

Bir de turizmse işiniz, bir de kazandığınız ekmekte payı varsa, deniz, daha da değerli bir hazinedir sizin için…

Türkiye, üç tarafı denizlerle çevrili cennet bir ülke… Dünyanın 44 ülkesinde belli kriterlere sahip plaj ve marinalara verilen mavi bayrak, bu yıl ülkemizdeki 258 plaj ve 13 marinada dalgalanacak. Bu verilerle ülkemiz, İspanya ve Yunanistan’ın ardından üçüncü sırada yer alıyor.

Bu sayının, 4964 km sahiliyle 455 mavi bayraklı plajlı İspanya ile kıyaslandığında, 8333 km sahilimize göre, sahip olabileceğimizin altında olduğunu düşünüyorum. Daha çok mavi bayraklı plajla turizmde daha kaliteli hizmeti verebileceğimiz günler için de denizlerimizde bir takım önlemler alarak geleceğe/ çocuklarımıza yüzülebilen, içinde balık yaşayabilen denizler bırakabilmek için çok geç kalmadan bir şeyler yapmamız gerekiyor.

Greenpeace’in* üç yıl önce başlatmış olduğu ‘Akdeniz’i Koruyalım’ çalışması bu duyarlı çalışmalara örnek teşkil edecek başarılı girişimlerden biri. Son günlerde bu amaç çerçevesinde başlattıkları ‘ben de gemideyim’ kampanyası ile de Akdeniz’deki aşırı avlanma, kirlilik, kıyısal yapılaşma gibi bir çok tehdite karşı çözüm için üç ay boyunca yol alacaklar.

Kampanya gemisi Arctic Sunrise, Akdeniz’i baştan başa dolaşarak, korunması gereken alanları belgeleyip, çözüm için çağrıda bulunacaklar. Greenpeace, yüzde biri bile koruma altında olmayan bir hazine olarak değerlendirdikleri Akdeniz’i kurtarmanın ancak deniz rezervleriyle** mümkün olabileceğini belirtiyorlar. Bunca tehdite karşı, Akdeniz’deki ekosistemin devamlılığının bu hazinenin % 40’ının deniz rezervi ilan edilmesine bağlı olduğunu dile getirirlerken, denizin kaderini 2009 yılında gerçekleşecek olan Barselona Konvansiyonu’nda alınacak karar belirleyecek.

Greenpeace üyeleri, karar alınmadan önce, herkesi bu çağrıya destek olmaya/ sesini duyurmaya ve Akdeniz için mesaj bırakmaya çağırıyor. Destek vermek isteyen www.bendegemideyim.com internet sitesinde başlatılan imza kampanyasına katılıyorlar.

“Eğer yarın da balık istiyorsak, deniz rezervlerine bugün ihtiyacımız var” Greenpeace’in kampanya için hazırladığı mesaj. Oldukça anlamlı ve yalın…

Ben gemideyim. Siz de gemide misiniz?

<ı>*<ı>İngilizce<ı>de Yeşil Barış anlamını taşıyan, <ı>1971<ı>'den bu yana <ı>dünyanın<ı> dört bir yanında çevre katliamlarına karşı güçlü bir mücadele vermektedir, çalışmalarını bağımsız olarak sürdürmek için devletlerden, şirketlerden ya da siyasi partilerden bağış veya sponsorluk kabul etmez; tüm çalışmalarının kaynağını sadece bireylerden aldığı maddi ve manevi destek oluşturur.

<ı>

<ı>**Deniz Rezervleri (denizlerdeki ulusal parklar), hiç bir yıkıcı faaliyetin gerçekleştirilmediği ve deniz hayatı için sığınak sağlayan bölgelerdir.

<ı>

 
Toplam blog
: 7
: 279
Kayıt tarihi
: 18.07.08
 
 

İzmir'i sel götürürken getirmiş melekler beni.. 1980'de Kasım'ın 29'unda doğmuş, özgürlüğüne düşkün,..