Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ağustos '13

 
Kategori
Mizah
 

“Akşamdan suya basarım ben onu, sakkkızzz gibi olur!

Bir tanıdığım Facebook’unda demiş ki geçen: “Evlerinin temizliği ile meşhur Türk kadınları neden bunu ülkeleri için yapacak evlatlar yetiştirmiyorlar? B.Ada, Gezi Parkı vb. çöplük gibi!”

Dan diye çarptı yüzüme bu laf.

Haklı.

Reklamlara bile sirayet etmiş, Türk kadınının bu takıntılı hali!. İki adet evlerinin temizliğiyle meşhur anlı şanlı Türk kadını almışlar Ivana Sert’i ortalarına: “Aaaa ayol Ivana’cığım, tuvalete ve mutfağa aynı çamaşır suyu olur mu? Bizde şartlı şurtlu temizlik vardır. Bizimle deyılsın!”

Pardon da oraya ayrı deterjan buraya ayrı çamaşır suyu kullanana kadar, çocuğuna o sigara izmaritini sokağa atmamayı öğretsen daha hayırlı bir iş olurdu! Ya da ter kokmaması için ne yapması gerektiğini öğretsen…. Böylece elin, güya şartsız şurtsuz temizlik yapan kadını senin vatandaşına “Sen var önce dujj almak…” demek zorunda kalmasın. Di mi?

Bu laf üzerine biz de evde forum kurduk konuştuk. Eee ne yapacaksın, dizi mizi seyretmeyince biz de alıyoruz çekirdeğimizi (tabi yere atmayıp, bir poşette biriktirerek), açıyoruz bir konu, memleket kurtarıyoruz!

Vardığımız sonuç şu. Temizlik 3'e ayrılır:

- Kişisel temizlik

- Kendine ait ortamın temizliği

- Kamuya ait ortamın temizliği

Bizde 1 ve 3 malesef Allah’a emanet! 2 ise evin annesi tarafından ve yoğun olarak mahalle baskısı sebebiyle yapılagelen, aslında göstermelik bir temizlik türü. Yani bize göre evini ışıldatan, çamaşırlarını kaynatıp, jilet gibi ütüleyen anneler aslında: “Bilmemkim Hanım’ın evinde zerre toz bulamazsın, bal dök yala. Çamaşırları beyaz ötesidir, gözün kamaşır. Bakamazsın” cümlelerini duyabilmek için uğraşıp dururlar. Ya da tam tersi: “Evini b.k götürüyo” lafını duymamak için. Çok da meraklı değiller yani aslında ışıldamaya, ışıldatmaya! Çünkü bu eğer içten gelen bir temizlik merakı olsa, ki öyle örnekleri de var-yok değil, çocukları da bu “temizlik” nosyonunu içselleştirmiş ve her yerde uyguluyor olurlardı!

Bunlar sadece kişisel düşüncelerimiz/gözlemlerimiz tabi, bilimsel bir dayanağımız yok. Kaynak: üzerine oturduğumuz organımız!

Örnekleri artırmak, konuyla ilgili görüşleri çoğaltmak mümkün. Ama ben uzatmak yerine, konuyla ilgili bir öneride bulunmak istiyorum.

Eskiden bir dönem KDV fişi alınmasını hatırlatmak (Fişigni de al Mustafaliiii, fişigni de al Mustafaliiii), aşının önemini anlatmak için (Çocuklaaaa aşı olmaz, zeytunleeea, zeytunleeeaa) filan kamu tanıtım filmleri olurdu. Şimdi de var tabi, işte sigaranın zararlı olduğunu anlatan vb. Ama o zaman mizah kesin olurdu işin içinde, kafamıza yerleşirdi. Çünkü gülerdik, hakkında konuşurduk. Şimdikiler acıklı mı acıklı, için kanırıyor, görünce insan direkt zaplamak istiyor.

Diyorum ki, mesela çevre temizliği ve kişisel temizlik hakkında yapsalar böyle filmler. Ata Demirer’i, Cem Yılmaz’ı, Şahan’ı oynatsalar. Bütçe, demeyin bana! Haftanın ilk saatleri sahil yolunda piknikçilerin bıraktığı çöpleri gördünüz mü hiç? Sonrasında oraları toparlayacak iş gücü daha mı az bütçeli yani? Üstelik bence “temizlik” sağa sola durmadan mevsimlik Lale, Gül, Kasımpatı ekmekten daha daha önemli, o bütçeden kaynak yaratsınlar! Şimdi medya olanakları da çok büyük, beğenilirse youtube’da tıklanma rekorları kırması işten değil! Efes’in filmini hatırlayın…

Hatta ben bu konuda daha ileri gider, 3 aylık yoğun kamu spotu, birebir anlatım, gibi uygulamalardan sonra, oralarda görevli dolaştırır- kuş uçurtmaz, çöp bırakana şöyle kallavi ceza da kestiririm de…. bizim forumcular diyor ki: “Hiç bir siyasi buna cesaret edemez. Bizimkiler iyiliği için olduğunu anlamaz, hop oy vermeyiverir. Siyasi de oy almamayı göze alamaz”

Şimdi bu dahiyane fikri Bakan Bayraktar’a yazacağım. Varsa eklemeleriniz, görüşleriniz, siz de acele acele, bugünden yarına değil de, çabucak  yorumlarınızı yazın.

Lafta kalmasın, adım atmış olalım, di mi?

 


Share this:

  

 
Toplam blog
: 17
: 273
Kayıt tarihi
: 09.08.12
 
 

Ben kimim? Orhan Veli ne demiş kendini anlatan şiirninde: "Evvela adamım, yani sirk hayvanı f..