Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ekim '11

 
Kategori
TV Programları
 

'Alamanya Alamanya' ile Türk göçü...

'Alamanya Alamanya' ile Türk göçü...
 

Göçün 50. yılında Almanya'da Türklere bakış!


TRT, Almanya'ya işçi göçünün 50. yılı nedeniyle bir dizi proje hazırladı. ‘Alamanya Alamanya’ belgeseli de bunlardan biri! ‘Almanya’da Yarım Asır’ adlı belgeseller serisinin ilki olan, yönetmenliğini Semra Güzel Korver ve Ayla Karlı Tezgören'in üstlendiği ‘Alamanya Alamanya’ isimli film, Almanya’daki farklı profillerden kesitler sunmakta. Almanya'da yaşayan üç kişinin yaşam öyküleri eşliğinde göçmen olmanın zorlukları, dil konusunda yaşanan problemler, uyum güçlükleri, aidiyet, kültür çatışmaları gibi konular ele alınmakta. 50 yıl önce sazını alıp Almanya yollarına düşen Âşık Metin Türköz’ün hayatından kesitler sunan belgesel, Almanya’da doğan ancak bir göçmen çocuğu olmanın tüm zorluklarını hisseden 29 yaşındaki Çağlar’ın çetelere karışmasını ve ardından rap müziği yapmaya başlayıp sesini bu yolla dünyaya duyurmaya çalışmasını da vermekte. Çocukluğunda Almancayı düzgün konuşamadığı için arkadaşlarının alay konusu olan fakat yılmadan çalışmasını sürdürüp Almanca öğretmenliğini bitiren 25 yaşındaki Ceren ise ‘Alamanya Alamanya’nın bir başka başarılı ve azimkâr yüzü! Üç kuşak üzerinden Almanya'da Türklere karşı takınılan tutumla, Türklerin dışındaki insanlara takınılan arasındaki farkın göstermeye soyunan belgesel, bu alanda başarılı bir çalışma.

TRT İstanbul Radyosu’nda görkemli gala

1962 yılında Almanya ile imzalanan ‘İşçi Göçü’ anlaşmasının 50’inci yılı dolayısıyla hazırlanan ve Almanya’daki Türklerin durumunu yansıtan ‘Alamanya Alamanya’ belgeseli için 19 Ekim’de TRT İstanbul Radyosu Mesut Cemil Salonu’nda düzenlenen gala, farklı kesimlerden önemli yüzleri de bir araya getirdi. Yönetmen Derviş Zaim, Vedat Sakman, Derya Köroğlu, gazeteci Oral Çalışlar gibi isimlerin yanı sıra TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin de galaya katılanlar arasındaydı. Galadaki konuşmasına Hakkâri’deki hain terör saldırısını kınayarak başlayan TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, şehitlere rahmet ailelerine de başsağlığı diledi.

TRT olarak işçi göçünün 50. yılını çok önemsediklerini belirten İbrahim Şahin, ‘Almanya'ya ilk işçinin gönderildiği günün üzerinden 50 yıl geçti. Bu 50 yıl, güzellikleriyle beraber sıkıntılı ve hüzün dolu olayları da insanlara yaşatmıştır. TRT Kurumu, bu sosyal sorumluluğu üzerine aldı, bazı belgesel ve dizi filmlerle bazı aktüel programları ortaya koyduk’ diye konuştu. Bu amaçla 15 belgesel yapıldığını, dizi film hazırlıklarına girişildiğini açıklayan Şahin, bazı tartışma programlarının da izleyiciye sunulduğunu belirtti.

Göçle ilgili bir diğer projeyse, ‘Almanya Treni’!  Bu konuda da açıklamalarda bulunan Şahin, ‘26 Ekim’de Sirkeci Gari’ndan hareket edecek trenle siyasetçi, gazeteci ve yazarların yanı sıra 50 yıl önce o trende yolculuk etmiş kişilerle birlikte o günü yaşatacağımız bir seyahat düzenleyeceğiz’ dedi. 50 yıllık hikâyeyi Türk halkına anlatmak amacını güden projede, trenin 30 Ekim’de Almanya’nın Münih kentine ulaşması ve Münih Garı’nda 50 yıl öncesinin atmosferinin yaşatılması hedefler arasında…

Galada konuşan filmin yönetmenlerinden Semra Güzel Korver ise Anadolu’dan göç eden bir ailenin çocuğu ve Hollanda’dan İstanbul’a göç etmiş biriyle evli! Eşinin Türkiye’ye uyum sağladığını belirten yönetmen, bu belgesel sayesinde kendi hata ve eksiklerini gördüğünü belirtmekte.

İbrahim Şahin’in TRT Genel Müdürlüğü adaylığı

TRTGenel Müdürlüğü görevi Kasım ayında dolacak olan İbrahim Şahin, yeniden aday olup olmayacağı yönündeki soruları geçiştirmeyi tercih etti. Net bir cevap vermekten kaçınan Şahin, bu görev için aday olacak herkese başarı dileklerini iletmekle yetindi.

İş, kültür-sanat ve diplomatlardan oluşan çok sayıda davetlinin katıldığı ‘Alamanya Alamanya’ filminin galasında, belgesel gösteriminin ardından K.O.Music Grubu bir konser verdi. Almanya'da yaşayan ve filmde de yer alan Türk müzisyen Çağlar Budak'ın da aralarında bulunduğu K.O.Music Grubu’nun konseri davetlilerden büyük beğeni topladı.

Anibal Güleroğlu 

 
Toplam blog
: 1210
: 1542
Kayıt tarihi
: 10.04.10
 
 

İstanbul'da başlayan yaşamım, eski İstanbullu ailemden edindiğim kültürle gelişti. Birinciliklerl..