Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Şubat '14

 
Kategori
Spor
 

"Alex"Ferguson’dan öğreneceklerimiz var

"Alex"Ferguson’dan öğreneceklerimiz var
 

Yaptığımız işi en iyi biçimde yapmalıyız. (S. Gencal)


Her mesleğin pir, duayen, model, idol denen örnek kişileri olur. Bu kişiler meslektaşlarının doğrudan ya da dolayısıyla başarılı olmalarına yardımcı olurlar.

Bazı kişiler sadece kendi meslekleri için değil tüm meslekler için örnek olabilir. Örneğin Sir Alexander Chapman "Alex" Ferguson bir spor adamı olmasına rağmen her kuruma, her kişiye örnek olmuştur.

“Sir Alexander Chapman "Alex" FergusonOBE (d. 31 Aralık 1941, Glasgow, Govan), İskoçyalı eski futbolcu ve teknik direkör. Futbol dünyasında Sir Alex ya da Ferguson adının halk arasındaki kısaltması olan Fergie adıyla anılan menajer, 6 Kasım 1986'dan 8 Mayıs 2013'e kadar ünlü Premier League ekibi Manchester United FC'da görev yapmıştır.”[i]

“Ferguson 1999 yılında Birleşik Krallık'a  sanat, iş, siyaset, spor vb. alanlarda önemli hizmetlerde bulunanlara verilen Sir Ünvanı ile onurlandırıldı.

19 Aralık 2010 tarihi itibari ile United'ı en uzun süre çalıştıran teknik direktör olarak tarihe geçen Ferguson'a Şövalye ünvanını Manchester United taraftarları vermişti.(http://www.haberedikkat.com/haber/Emekliligini-aciklayan-Ferguson-un-basarilarla-dolu-kariyeri/76517)

İskoç teknik direktör aynı zamanda 2007-2008 yılında üst üste UEFA tarafından Avrupa'da yılın teknik direktörü seçilirken, 6 kez de Premier Lig'de yılın teknik direktörü seçilmiştir.”[ii]

 

Sir Alex Ferguson’un 27 yıllık Manchester macerasını sonlandıracağını açıklaması dünya spor kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Gazete manşetlerinin tamamı Ferguson’la süslenirken, futbol dünyasının önde gelen isimleri de Ferguson’a övgüler yağdırdı.

 

Bu övgülerden ikisini yazalım:

 

Avrupa Futbol Federasyonları Birliği'nin (UEFA) internet sitesinde yer alan habere göre, FIFA Başkanı Blatter, tecrübeli teknik adam için "Futbola yaptığı katkılar, onu şüphesiz 'En büyükler' arasına soktu. Sir Alex'e, 2011 yılında FIFA Altın Top ödülünü takdim etmek, benim için bir onurdu" görüşünü paylaştı.

İskoç çalıştırıcının, 27 yıl gibi uzun bir dönem aynı takımı çalıştırdığına da dikkati çeken Blatter, "Ferguson'ın zirvede sebatla görevini sürdürmesine, acaba bir kez daha rastlanır mı-" değerlendirmesinde bulundu.

UEFA Başkanı Michel Platini de Ferguson'ın futbola çok büyük katkı sağladığını belirtti. Platini, 71 yaşındaki teknik adamın futbola katkısının sadece İskoçya ve İngiltere'ye değil, tüm Avrupa'ya hatta ötesine kadar ulaştığını ifade etti.

Ferguson'ın futbola adadığı ömrüne, detaylara verdiği öneme, yetenekli oyuncuları fark etme yeteneğine de değinen Platini, UEFA olarak önsezileri güçlü teknik adamın tecrübelerinden her zaman faydalanmak istediklerini kaydetti.[iii]

Fergusan’a verilen büyük onurdan söz etmeden geçmeyelim:

“İcra kurulu toplantısının ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan UEFA Başkanı Michel Platini, geçen sezon emekliye ayrılan Manchester United'ın eski çalıştırıcısı Alex Ferguson'un "Elit Teknik Direktörler Elçisi" atandığını açıkladı.

Platini'nin ardından söz alan Ferguson da bu göreve layık görülmenin büyük bir ayrıcalık olduğunu ve bu durumdan gurur duyduğunu dile getirdi.

Bu yeni göreviyle Ferguson, UEFA'nın her yıl düzenleyeceği teknik direktörler toplantısına başkanlık edecek. Ayrıca, UEFA Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Futbol Şampiyonası'nın formatının geliştirilmesine de yardımcı olacak.”[iv]

Hakkında onlarca tez, onlarca makale, sayısız köşe yazısı ve haber yazılan Fergusan’dan herkesin, her kuruluşun alacağı dersler vardır:

 Manchester United'daki 27 yıllık kariyerinde toplam 38 kupa kazanarak, büyük bir başarıya imza atan Alex Ferguson sebatın, istikrarın sembolü olmuştur.

Platinini dediği gibi, Fergusan dünyanın en yetenekli ve ünlü futbolcularını yetiştirmiştir. Detayları gözden kaçırmamış, önsezileri güçlü bir teknik adamdı.

Fergusan için ne yazsak azdır. Şu ilginç paragraf ona verilen değeri gösterir:

“Manchester United'daki 27 yıllık kariyerini noktalayan Sir Alex Ferguson'un son maçta çiğnediği sakız açık arttırmayla satışa çıkartıldı. Pazar günü West Ham karşılaşmasında Manchester United'ın başında son kez sahaya çıkan efsane futbol adamının çiğnediği sakız açık arttırma sitesi e-bay'de satışa çıkartıldı. 100'ün üzerinde teklifin geldiği sakız için teklif edilen fiyat 150 bin Sterlin'i geçti.”[v]

Fergusan her zaman güncelliğini korumaktadır.  Ertuğrul Özkök 12 Ocak 2014’teki yazısında Fergusan’ın My Autobiografhy adlı hayatını anlatan bir eserini okuduğunu belirttikten sonra bu eserin işletme fakültelerinde ders kitabı olarak okutulabileceğinden söz etmektedir.  Saati Gelince Ayrılma Saati başlıklı bu yazı okunmaya değer.[vi]

Bu zamanlama konusunu gazetelerde de okuduk:

Sir Alex Ferguson da konuyla ilgili olarak "Emekli olma kararımı iyi bir anlaşma olarak görüyorum. Bence doğru zamanda bırakıyorum. Takımımı en oldukça iyi bir durumdayken bırakmak benim için oldukça önemli. Şampiyon kadromuzun kalitesi,tecrübeli ve yaşlı oyuncuların harmanlanması ile geleceğe umutla bakan bir takım bırakıyorum. Takımızın antrenman tesisleri ve stadı dünyanın en iyilerinden biri. Bu yüzden gönlüm rahat bir şekilde ileriye bakabiliyorum." dedi.[vii]

Zamanlama konusuna birçok fakültede yer verilmektedir. Çok önemli olan bu konuya Ertuğrul Özkök saati gelince ayrılmadan örnekle yaklaşmaktadır. Ama günümüzde zamanı gelince kendiliğinden görevden ayrılma erdemini gösterme düşünülmemekte, aksine zamanlama  başkalarını zor duruma düşürme biçiminde değerlendirmektedir.

“Sir Alex Ferguson yetiştirdiği sayısız futbolcu ve antrenörle çeyrek asır futbolu besledi.  Manchester United’da sadece başarı değil kusursuz bir gelenek yarattı ve onu asıl özel yapan da buydu.”[viii]

Planlı, disiplinli, çalışkan, istikrarlı, tecrübeli, önsezileri güçlü ve mesleğinin uzmanı olan, kendine özel kişiliği ile dünyaca tanınmış AlexanderChapman "Alex" Ferguson yalnız spor dalında değil, her meslekte, her dalda başarıları artırıcı örnek olmaya devam edecektir.

Sabahattin Gencal, Başiskele- Kocaeli



[i]http://tr.wikipedia.org/wiki/Alex_Ferguson

[ii]http://www.hurriyet.com.tr/spor/futbol/23230986.asp

[iii]http://m.ajansspor.com/haber.asp?ID=402203

[iv]http://spor.haber7.com/futbol/haber/1120240-alex-fergusona-buyuk-onur

[v]http://www.sabah.com.tr/Spor/AvrupadanFutbol/2013/05/21/sirin-sakizi-altin-degerinde

[vi]http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/25551174.asp

[vii]http://www.haberedikkat.com/haber/Emekliligini-aciklayan-Ferguson-un-basarilarla-dolu-kariyeri/76517

[viii]http://www.agos.com.tr/haber.php?seo=sir-alex-ferguson-zirveyi-yaratan-adam&haberid=5137

 

 
Toplam blog
: 181
: 635
Kayıt tarihi
: 29.03.11
 
 

1943'te Trabzonda doğdu. Erzurum Yavuz Selim İlköğretmen okulunu bitirdikten sonra girdiği Bursa Eğ..