Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Aralık '07

 
Kategori
Haber
 

“Allah dininde reform olmaz…”

“Allah dininde reform olmaz…”
 

haber başlığı www.hurriyet.com.tr den alınmıştır.


Haberin başlığı aynen böyle…

Habere konu kişi ise; YÖK’ün listesinde ikinci sırada olmasına rağmen Köşk tarafından Bilecik Üniversitesi Rektörlüğü’ne atanan İlahiyat mezunu Prof. Dr. Azmi Özcan…

Haberde ayrıca Prof. Dr. Azmi Özcan’ın “İkinci sırada olması”na rağmen (!) rektör atandığına da özel vurgu yapılmak isteniyor. Tabi bu vurguyu “Haksız” bulup geçiyoruz. Çünkü uygulama yeni ve yeni cumhurbaşkanına has bir olay değil.

Ancak sözlerine dikkatle bakıyoruz. Şöyle demiş:

<ı>"Reform kaba tabiriyle ’formu’ bozulan bir şeyi tekrar asli formuna döndürmek demek olduğuna göre formu bozulmayan ve bozulması da Allah’ın taahhüdüyle mümkün olmayacak bir dinin reforma ihtiyacı olamaz... İnanmamakta hürsünüz; ancak inanıyorsanız size intikal ettiği şekilde uygulamakla mükellefsiniz. ’Hem inanıp hem de istediğim şekilde ibadet ederim diyorsanız’ o İslam’a ait bir farz olmaktan ziyade size has bir tarz olarak nitelendirilebilir. Fakat dinin farzı böyledir şeklinde bir dayatmada bulunursanız bu apaçık Allah ve Peygamberinin hukukunu çiğnemektir. Birileri bir sebeple milletin şekline ve şemailine bir standart belirlediği gibi milletin dinine ve imanına da bir standart belirleme girişiminde hep olagelmişlerdir. Camilere kiliselerde olduğu gibi sıraların konulması, dini aryaların okunması teklifleri hafızalardadır."

Bu ifadeye veya düşünceye aynen katılıyorum. Özellikle İslam dininde ve Kuran’da “Reform” olmaz. Çünkü Peygamber Efendimize tebliğ edilen (indirilen) Kuran’ı korunacağı da kitabın içinde belirtilmiştir.

Ancak “…Fakat dinin farzı böyledir şeklinde bir dayatmada bulunursanız bu apaçık Allah ve Peygamberinin hukukunu çiğnemektir.” Tespitine özellikle dikkatinizi çekmek isterim. Bu tespite katılmamak mümkün mü?

İslam dini, Peygamber Efendimizden sonra “Tarikatlar” ve “Mezhepler” yoluyla yoruma açılmıştır. Ondan önce ise “Yorum” sadece Peygamberimiz tarafından yapılmıştır.

Bu noktada Bakara suresi 176. Ayetine dikkatinizi çekmek istiyorum. Ayet aynen şöyle: <ı>“<ı>Bu böyledir. Çünkü Allah, Kitap'ı hak olarak indirmiştir. Kitap'ta çekişmeye girenler, bütünden uzaklaştırıcı bir kopuşun tam içindedirler.”

<ı>

Yüce Allah, bu günlerde yaşadığımızın yanlışlıklarını ve “…kopuşun tam içerisindeler…” den olanlar için bizi bu ayetle uyarıyor.

İslami anlayışın dışındaki tüm uygulamaları “Din adına” dinin içine sokuşturanlara karşı uyanık olmamızın gerekliliğini bu ayet ortaya koymaktadır.

Olaya bu açıdan baktığımızda ise, habere esas “Allah’ın dininde reform olmaz” düşüncesine katılırken, “Allah’ın dinine ait kitabın, yani Kuran’ın doğru olarak açıklanması, sonradan ‘din’ diye sokuşturulan bütün yanlışların düzeltilmesine acilen ihtiyaç vardır” görüşünün de tartışılmasına ihtiyaç vardır diye düşünüyorum.

Bu haber için diğer bir görüşüm ise şu…

Haberde “İlahiyatçı rektör” imasını da doğru bulmuyorum.

27 ARALIK 2007

 
Toplam blog
: 1104
: 918
Kayıt tarihi
: 28.01.07
 
 

Emekliyim ama “Tekaüt” değilim. 1961 yılından beri değişik “Anadolu” gazetelerinde yazdım. 1984-8..