Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ağustos '07

 
Kategori
Aksesuar / Takı
 

"Altın, kendini; gümüş, takanı gösterir"

"Altın, kendini; gümüş, takanı gösterir"
 

Polatlı’da usta ellerden çıkan gümüş yüzükler, kolyeler, broşlar, küpeler ve kıymetli taşlardan yapılmış kolyeler özel tasarımlarla büyük şehirlerdeki takı dükkanlarının vitrinlerini süslüyor.

Polatlı Belediyesi’nin yeni bir iş alanı oluşturmak amacıyla Şentepe Mahallesi’nde kurduğu takı-tasarım atölyesinde usta ellerden çıkan özgün tasarımlar Ankara ve İstanbul’daki takı dükkanlarından yoğun talep alıyor. Polatlı’nın tanıtımında da büyük katkısı olan takı tasarım atölyesinden çıkan eşsiz takılar yurt dışı fuarlarında da tanıtılmayı bekliyor.

Takı tasarım atölyesi ilçemiz kadınlarına istihdam alanı sağlaması açısından büyük önem taşıyor. Atölyede ustalaşan kadınlar kendilerine has yaratıcı düşünceleriyle ürettikleri takıları zevkle yaptıklarını söylüyorlar. Atölyede çalışan kadınlardan Yurdagül Sözak(50), iki senedir takı tasarımı ile ilgileniyor, bir yıldır da belediyenin açtığı takı tasarım atölyesinde çalışıyor. Sözak ve atölyedeki diğer kadınlar Dünya Bankası destekli AB projesi olan Ankara Gazi Üniversitesi’ndeki takı tasarım kursuna giderek bir yıl içinde takı tasarımı ile ilgili akademik eğitim aldıktan sonra Şentepe Mahallesi’nde açılan Polatlı Belediyesi Takı Tasarım Atölyesi’nde gümüş işçiliği üretimi yapmaya başlamışlar. Emekçi kadınlar kursta aldıkları akademik eğitimin ardından öğrendikleri bilgileri atölyede uygulama fırsatı bulduklarını hatta burada kendilerini daha çok geliştirdiklerini söylüyorlar.

Geçmiş medeniyetleri gümüşe işliyorlar

Kadınlar, gümüşlerde daha çok Polatlı civarında yaşamış olan Frigya, Hitit medeniyetlerinin motiflerini işliyorlar. Geçen yıl Anadolu Sanat Tarihçileri Derneği işbirliğiyle düzenlenen Frig ve Gordion Antik Takı Tasarım Yarışmasında derece aldıktan sonra yaptıkları ürünleri Polatlı dışına da taşımayı başaran kadınların takıları Polatlı imzası ile satışa sunuluyor. Çoğu ev hanımı olan kadınlar hobi olarak başladıkları takı tasarımında şu anda bulundukları noktayı zirve olarak tanımlıyorlar.

“Belediye ilanıyla hayatımız değişti”

Yaklaşık 20 kadının bir arada çalıştığı atölyede, kadınlar birçok el işi ile uğraştıktan sonra şu anda bulundukları yerden çok memnun olduklarını, artık gümüş dükkanlarında, fuarlarda gördükleri takıların nasıl yapıldığını a’dan z’ye bilmenin müthiş keyifli olduğunu söylüyorlar. Tüm kadınlara hem ev hanımı olanlara, hem de çalışan kadınlara bu tür uğraşlarda kendilerini geliştirmelerini tavsiye ediyorlar. İçlerindeki yaratıcılığı el emeğine dönüştürmenin hayatlarında büyük bir değişime yol açtığını ifade eden atölye çalışanları gelişimlerinde ustabaşlarının emeğini de belirtiyorlar.

“Vahit usta bizi en ağır tasarımdan başlattı”

Vahit Usta, öğrencilerini atölyeye ilk adım attıkları gün en ağır işten üretime başlattığını söylüyor. Mıhlama, sıvama gibi işleri Ankara’daki kursta hiç görmediklerini söyleyen kadınlar, Vahit Usta’nın kendilerine verdiği ilk işten yüzlerinin akıyla çıktıklarını anlatıyorlar. Vahit Usta “ ben onlara en zor işi vererek, her birinin bu işi profesyonel anlamda ne kadar benimsediklerini gördüm. Eğer mıhlama yapmayı bilselerdi korkar yapamazlardı, acemi oldukları için hemen işi kapıp yaptılar.” Vahit Usta Türkiye’deki kadınların gümüş takıya ilgilerinin azlığından söz etti. Ürettikleri takıların, İstanbul’da, Ankara’da Polatlılı bayanların tasarımı gümüşler olarak ünlendiklerini söyleyen Vahit Usta Polatlı’da hala atölyelerinin yerlerinin ve yaptıkları ürünlerin bilinmediğinden yakındı. Önümüzdeki dönemde yurt dışına açılacaklarını belirten gümüş ustası, özel bir firma için tasarımlar yaptıklarını eğer tasarımları beğeni görürse İstanbul’da düzenlenecek takı fuarına katılma şansı yakalayacaklarının altını çizdi.

“Polatlılı emekçi kadınların usta ellerinden çıkan takılar yurt dışında sergilenecek”

Vahit Usta, “ 17 Eylül’de Bankong Fuarına katılarak dünya piyasasına açılacağız. Ardından da Honkong Fuarına katılarak hem ülkemiz hem de Polatlı adına büyük işlere adım atacağız.” dedi. Kadınların gümüşe olan ilgilerinin azlığından yakınan Vahit Usta, Ankara’ya yolladıkları Anadolu motifleri ile bezeli takılarla kadınların ilgilerini çektiklerini söyledi. Tarzlarını Türkiye’ye tanıttıklarını, kişiye özel taleplerin geldiğini ancak fabrikasyon usulü çalıştıklarını belirten Vahit Usta baba mesleği olan gümüşçülükte yetiştiğini ifade etti. 1950 yılında Erzurum’dan Polatlı’ya ailesi ile gelen Vahit usta bu mesleğe gönül verdiğini ve bu atölyenin kurulmasıyla beraber yetiştirdiği her insanın ustalaştığını vurguladı. Vahit Usta yaptıkları takılarda zümrüt, yakut, safir, inci gibi değerli taşlar kullandıklarını ifade etti.


“Atölyemiz kadınlara istihdam alanı oluşturuyor”

Vahit Usta, önümüzdeki yıllarda Polatlı anayolunda kurulacak yeni yerlerinde daha çok kadına gümüş işlemeciliğini, tasarımını öğretmeyi hedeflediklerini söyledi. Kadınların evlerine kapanarak içlerindeki iş gücünü körelttiklerini ifade etti. Vahit Usta ileriki yıllarda kadınlara istihdam alanı yaratarak meslek sahibi olmalarında yardımcı olacaklarını kaydetti.


 
Toplam blog
: 44
: 1870
Kayıt tarihi
: 27.07.07
 
 

Anadolu Üniversitesi, İletişim Bilimleri Fakültesi, Basın-Yayın Bölümü mezunudur.        ..