Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ağustos '11

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

‘Altın Portakal’dan sosyal sorumluluk örneği

‘Altın Portakal’dan sosyal sorumluluk örneği
 

1980’lerin sinemasına odaklanıp ‘Ve Kadın Dünyaya Dokundu’ ana teması üzerine şekillenen ‘48. Uluslararası Altın Portakal Film Festivali’, her yıl olduğu gibi bu yıl da etkinlikleriyle öne çıkmakta. Coşkun Çokyiğit’in ‘Gazete Sayfalarında Türk Sineması ve Altın Portakal’ sergisiyle nostaljik yolculuk yaşatan festival, ‘100 Kadın 100 Ülke 100 Öykü’ gibi kadına yönelik başlıklarıyla da merak uyandırmakta. Tuluhan Tekelioğlu’nun ‘40’ında 40 Kadın’ kitabını okuyucusuna sunan festivalin ağır basan sosyal yönünde en önemli projesi, engelli vatandaşlara yönelik gösterimler! Sinema ve sosyal sorumluluk kavramlarını bir arada yürüten ‘Altın Portakal’da engelli sanatseverler için özel betimlemeli gösterimler hazırlanmakta. İşitme ve görme engellileri unutmayarak filmleri onlara göre düzenleyen festivalde ayrıca ‘Sinemaya Göz Kulak Olmak’ bölümüne de yer verilecek. 

En büyük engeli toplum duyarsızlığının yarattığı zorluklarla yaşayanlara ‘engelsiz sinema keyfi’ sunmayı amaçlayan ‘48. Uluslararası Altın Portakal Film Festivali’nin bu doğrultudaki programında görme ve işitme engelli vatandaşlarla buluşturacağı yapımlardan biri, Reha Erdem’in yönettiği ve sesli betimlemesini pek çok sosyal projede özveriyle çalışan usta oyuncu Ceyda Düvenci’nin üstlendiği, ‘Kaç Para Kaç’ adlı eser. ‘Uluslararası Engelsiz Film Festivali’ aracılığıyla programa dâhil edilen film, Türkçe alt yazı çalışması da yapılmış olarak gösterime girecek. Bu bölümdeki diğer eserlerse, Derviş Zaim’in yönettiği ‘Cenneti Beklerken’ ve Egemen Ertürk’ün yönettiği ‘Çıngıraklı Top’

‘Sinemaya Göz Kulak Olma’ bölümündeki filmlerin engelli vatandaşlarca ücretsiz olarak izlenmesine olanak sağlayan ‘48. Uluslararası Altın Portakal Film Festivali’nde ayrıca ‘Sen Olmak’, ‘Dans’, ‘İlk Bakış’, ‘1 Çizgi 1 Nota’, ‘Papillon’ gibi kısa filmlerden oluşan seçki de bulunmakta. Engelli hayatların anlatıldığı yapımları engelsizlerin izlemesi de önerilir. 

Anibal Güleroğlu 

 

 
Toplam blog
: 1210
: 1542
Kayıt tarihi
: 10.04.10
 
 

İstanbul'da başlayan yaşamım, eski İstanbullu ailemden edindiğim kültürle gelişti. Birinciliklerl..