Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Kasım '16

 
Kategori
Futbol
 

"Ambulans krizi” ve Van Persie büyürken küçülenler...

Herkesin gördüğü, tanık olduğunun çarpıtıldığı bir ülke...

İnsanın gözünün içine baka baka yalan söylemek, araştırma yapmadan buna sarılan kurumu, yalanına ortak etmek... Bütün bunları yaparken, son aşamada yapılan resmi açıklamayla, insanların zekâsıyla alay etmek...

Beceriksiz, yeteneksiz, sorun çözmeyi değil yaratmayı “meslek edinmiş”ler, bir bakıma, olumsuzluklarını çöreklendikleri kurumlarına bulaştırıyorlar. Üstlerden, hesap sormak gelmeyince, bugünün yanlışlarına yarın başkaları eklenecek, ekleniyor da...

Fenerbahçe- Akhisar maçında Manisa’da yaşanan “ambulans krizi”ni neresinden tutacaksınız?

“Kriz”e bağlı olarak gelişenler, “yalan”ın nasıl işlediğini, üstekilerin buna nasıl bulaştırıldığını gösterdi. Hoş, sahada herkesin gördüğünü, duyduğunu duymayan, ama “olmayan”ı raporuna yazan hakemleri görmedik değil. Kuşkusuz, bir iki olumsuz örneğe bakarak, ilgili kesimi tümden doğramak, suçlamak mantık dışıdır, ama o “tip”lere gereken yaptırım gelmeyince, bir başkası bir başka ortamda aynı tavrı gösterecektir.

Manisa’daki “yalan”dan yola çıkarak, gözlemci, temsilci ve bilmem ne adı altında “rapor” tutanların, işine geleni nasıl kayırdığı, gelmeyeni ise nasıl doğradığını söylemek, bir “iftira”, bir saptırma değil, güçlü bir saptamadır.

*****

“Ambulans krizi”yle ilgili resmi açıklamalardaki “kıvrak dil”, okuyanı mest eden ve okuma şevkini artıran yazınsal dil değil, sorumsuzluğu aklamaya yönelik. 

Açıklamaların hiçbirinde, sorumluluklar yerine getirilmemiş; ilgililer hakkında gerekli işlemler yapılacak, eksiklikler giderilecek... türünden bir ifade yok. Olmadığı gibi, Fenerbahçe sağlık ekibine yönelik “masum suçlamalar” var. Bunu TFF’nin, temsilci ve stat müdürüne dayanarak yaptığı açıklamayla Akhisar’ın açıklamasında görüyoruz.

Nasıl mı?

Saha içerisinde herhangi bir ambulans talebi olmadı, Van Persie, soyunma odası koridoruna götürüldü.

Oysa yayıncı kuruluş, Van Persie daha sahadan çıkmadan, muhabirinden aldığı bilgiye dayanarak “Hastaneye götürülüyor” diye yineliyordu.

(4 Nisan’da Fenerbahçe otobüsüne yönelik “katliam girişimi”ni bile hafife alan resmi görevlileri, bir kulüpte yönetici olmayı “futbol adamı” olmak sananları gördü yurdum insanı. O bakımdan, “ambulans krizi” ile ilgili açıklamalardaki saptırmaya şaşmamak gerekir!

Yanlış yapan, sorumsuz davranan, yalanı gerçek diye üstüne ve kurumuna inandıranlar ve onlara arka çıkanlar oldukça, olanlar unutturulur, başkalarıyla yeni ufuklara yelken açılır.)

*****

“Ambulans krizi” açıklamaları dedik durduk, “masum suçlamalar”ın dışında, tek bir örnek vermedik.

Konuyla ilgili üç resmi açıklamayı sırasına göre, “can alıcı” cümleleriyle verelim de, doğacak karşılaştırma, “tarihe not” olarak düşsün; gelecekte karşımıza çıkacak olumsuzlukları daha iyi kavratsın.

Varan: I

TFF’nin açıklamasında yer alan iki örnekten ilki, TFF Temsilcisi'nin konuyla ilgili raporundan:

“O esnada, müsabaka devam ettiği için saha içerisinde bulunan biri özel hastaneye, diğeri ise Sağlık Bakanlığı'na ait 2 acil yardım ambulansından Sağlık Bakanlığı'na bağlı olan ambulans, stadyum dışından dolaşarak, stadyumun Protokol Tribünü girişine gelmiştir. Ambulans personeli, stadyum içerisinde bulunan ambulansın Maraton Tribünü tarafından çıkıp, Protokol Tribünü'nde bulunan takımların giriş kapısına geliş süreci esnasında ve stadyumun dışarısında bulunan kalabalıktan dolayı zaman kaybı yaşandığını ifade etmiştir.”

(Temsilcinin, ambulansın geç gelmesini “ambulans personeli”nin ifadesine dayandırarak raporuna “stadyumun dışarısında bulunan kalabalıktan dolayı zaman kaybı”nı yazmasını niteleyecek sözcük bulmak zor!.)

İkinci örnek, Manisa 19 Mayıs Stadyumu Müdürü'nden alınan bilgiden:

“...  ilgili futbolcu yaşadığı sakatlıktan sonra oyundan alınıp, soyunma odası koridorunun başına götürüldükten sonra ambulans talebi olmuştur. Bu talebin ardından Stadyum Müdürü, ambulans çağrılmasını anons etmiş ve (...) Sağlık Bakanlığı'nın ilgili ambulansı, oyuncuyu alıp hastaneye götürmüştür.”

(“Ambulans çağrılmasını anons etmek”, sizce, ambulansın nereden geldiğini anlatır?)

Varan: II

Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasından:

“Statta hazır bekleyen özel ambulans, kapı kilitli olduğu için kendilerine ayrılan bölümden çıkamamıştır. Bunun üzerine 19.41'de 112 Komuta Kontrol Merkezi aranarak ambulans istenmiştir. Statta görevli olan 112 ambulans ekibi futbolcunun bulunduğu istikamete 19.42'de hareket ederek 19.45'e yani 3 dakika içinde ulaşmıştır.”

(Bir ambulans, 3 dakikada kaç kilometre yol alır?)

Varan: III

14.05.2011 tarih ve 27905 sayılı yasayla “futbol müsabakalarında sağlık tedbiri alma görevi, ev sahibi spor kulüplerine verilmiştir” denen Akhisar Yönetim Kurulu’nun açıklamasından:

“... maç oynanırken ve bittikten sonra basın ve medyada stat çevresinde ambulans yoktu şeklinde gerçekle alakası olmayan haberler yapıldığına şahit olduk. Gerçekte iki adet tam teşekküllü ambulans kapıların açılış saati olan 16.30 dan itibaren stadyum içerisindeydi. Ve oyuncu sakatlandığında Fenerbahçe sağlık ekibi çok yakınında olan ambulansa götürmek yerine soyunma odası koridoruna getirmiştir . Ambulans talep edildikten 5 dakika sonra rakip takım giriş kapısına gelmiş ve ...”

(Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasında, “Statta hazır bekleyen özel ambulans, kapı kilitli olduğu için kendilerine ayrılan bölümden çıkamamıştır” dendiğine göre, Van Persie'yi “çok yakınında olan ambulansa götürmek”, neyi çözecekti?)

Akhisar Yönetim Kurulu adına yapılan açıklamada, “geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.” denmesi bir "incelik"tir... Ötekilerde, hele TFF'nin açıklamasında böyle “incelik” yok.

*****

Statta kaç ambulans vardı?

Akhisar’ın açıklamasına göre, “...16.30 dan itibaren stadyum içerisinde iki adet tam teşekküllü ambulans"...

TFF’nin açıklamasına göre, “saha içerisinde bulunan biri özel hastaneye, diğeri ise Sağlık Bakanlığı'na ait 2 acil yardım ambulansı"...

Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasına göre, “statta hazır bekleyen, ama  kapı kilitli olduğu için kendilerine ayrılan bölümden çıkamayan özel ambulans"...

Hangisine inanacağız?

Akhisar ve TFF açıklamasına göre, stat içinde 2 ambulansa var; biri Sağlık Bakanlığı’na bağlı, öbürü özel... Oysa Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasına göre, stat içinde bir ambulans var, o da özel...

Van Persie’yi hastaneye hangi ambulansa götürdü?

TFF’nin açıklamasına göre, saha içerisindeki ambulanslardan Sağlık Bakanlığı’na ait olanı.... Sağlık Bakanlığı göre, 12 Komuta Kontrol Merkezi aranarak ambulans istenmesi üzerine, bakanlığının statta görevli olanı...

“Kapı kilitli olduğuna”, Van Persie’yi bakanlığın ambulansı götürdüğüne ve ambulans, çağrı üzerine 3 dakikada geldiğine göre, stat dışından/ uzaktan gelmiş olmuyor mu?

O zaman, ya “saha içinde iki ambulans” var diyenler ya da “kapı kilitli” diyen doğru söylemiyor.

Sorumlu sorumsuzlara ne mi oldu?

Bilmiyoruz;  bildiğimiz, mağdur Van Persie'nin, yaşadığı sakatlık sonrası kendisine dua eden ve bakan tüm sağlık ekibine teşekkür ettiği; galibiyetten ötürü mutlu olduğunu söylediği.

Son söz:

Hesap sorulmayan yerde, sorumsuzlara, “görev kusuru” işleyenlere gün doğuyor demektir.

 

https://www.facebook.com/turgutcelik

https://twitter.com/#!/turgutcelik

turgutce@yandex.com

 
Toplam blog
: 2458
: 2418
Kayıt tarihi
: 10.11.08
 
 

24 Kasım 1944'te İspir'de doğdum. Ankara Kurtuluş Lisesi'ni, Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesi Tü..