Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Eylül '07

 
Kategori
Haber
 

"Anayasa" uygulama, hazırlığın ruhuna bağlıdır.

"Anayasa" uygulama, hazırlığın ruhuna bağlıdır.
 

Anayasa'ların uygulama sırasındaki yorumlamalarında, başvurulan kaynak; hazırlık aşamasındaki gerekçe metinleri ve sunuş açıklamalarıdır.

Hukuki terim ve literetüre girmeye gerek yok. Madem anayasa yeni baştan büyük tadilata konu, o zaman demokratik ortamda sivil "anayasa" hazırlığı olacaksa bunda uygulamada ve çalışma sürecinde samimi olup gereğini uygulamak gerekmektedir.

TÜSİAD Başkanı Sayın Arzuhan Doğan'ın temsilcisi olduğu STK adına yapmış olduğu açıklamada ileri sürdüğü beş husus dikkate alınması gereken özet ve önemli konulardır.

Bende aynı konuların dikkatle uygulanması için burada özetlemeyi uygun görüyorum:

a) Cumhuriyet'imizin 80 Yıllk birikimini yeni "Anayasa" içeriğinde taşımalıdır. "Temel değerleri eksiksiz olarak yeni anayasa'ya yansıtılmalı"dır.

b) "Hazırlık süreci metnin kendisi kadar önemli. Süreç son derece şeffaf olmalı." Hazırlık aşamasındaki sızdırmalar la kafa bulanıklığı ve yanlış yorum ve anlaşılmalara meydan vermeden; "Metnin tümü biran önce tartışmaya açılmalı."

c)"Aceleye getirilmemeli. Toplumun bütün katmanlarında yeterince tartışılması, alternatiflerin ve uzlaşma formüllerinin çıkabilmesi için zaman tanınmalı." Seçim sıcaklığı henüz toplum psikolojisinde devam ediyorken oldubitti bir anayasa taslağı görüşme aşamasında daha çok karmaşık algılamalara neden olacaktır.

d)"Yeni anayasa yalnızca hükümetin iradesini yansıtan bir çalışma olamaz. Çoğunluk formülü bu konuda çalışamaz. Anayasanın toplumsal uzlaşmayı yansıtan metin olduğu unutulmamalı." Bu aynı zamanda toplumun barış içinde yaşaması için bir anlamda toplumsal sözleşlesidir.

e)"Anayasanın geçmişle hesaplaşma anlayışıyla kaleme alınmaması, dönemsel politik beklentilerden ve tepkilerden arındırılması şarttır."

Bu TÜSİAD'ın Sayın Başkanı'nın açıklaması gayet normal ve yerindedir. Benimde yer yer ilave yaptığım bu açıklamalar iyi niyetle söylenmiş dikkate alınması gereken hususlardır.

Son zamanlardaki ve hatta seçim ertesinde, ben bu işe yön vereceğim bazında ve havasında ki kişisel açıklamalar kurumsallaşmış demokratik yapıda ki yasama organını hafifletmekten başka işe yaramaz.

Tarihe karşı bir sorumluluğun icrası olarak algılamak ve çalışmalara bu hassasiyetle başlayıp devam etmak bu ülkedeki herkesin, Devlet'imiz ve Ulus'umuzun manfaatınadır.

Umuyoruz ki herkes bulunduğu yerin ve görevinin ciddiyet ve kutsallığının bilincindedir.

Nariçi,

Saygılarımla.


 
Toplam blog
: 376
: 1841
Kayıt tarihi
: 06.07.07
 
 

Hayat herkes için aslında yalnızlıktır. hiç kimsenin doğal garantisi yoktur. (Günlük atüel haberl..