Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ekim '09

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

"Anıtsal Piyanist" İdil Biret'le Hikmet Şimşek'i andık

"Anıtsal Piyanist" İdil Biret'le Hikmet Şimşek'i andık
 

Üç kez 'bir daha' yapan İdil Biret ve Şef Omri Hadari alkışlara birlikte teşekkür ettiler.


Antalya Devlet Senfoni Orkestrası, bu hafta "Hikmet Şimşek'i Anma Konseri"yle müzikseverin karşısına çıktı. Orkestra Anıtsal Piyanist'imize eşlik etti ve P.İ.Çaykovski No.1 Piyano Konçertosunu seslendirdiler. Şef, Omri Hadari ve Başkemancı Semih Kartal'dı.

Bölümler;

- Allegro non troppo e molto maestoso

- Andantino semplice

- Allegro con fuoco

Üner Birkan, Dinleyicinin Kitabı'nda eserle ilgili şu notları yazmış: "Çok sağlam senfonik yapısı, soliste ustalığını bol bol gösterme olanağı vermesi, halk melodilerini, dans havalarını içermesi, etkili, akıcı bir dinamizm ve lirizmle dolu olması, esere piyano konçertoları içinde bugünkü saygın yerini sağlamıştır. Konçertonun biraz abartılı, yüklü, gösterişli, fazla tumturaklı olduğu görüşünü savunanlar varsa da, Çaykovski'nin bu eserinin yapısındaki zenginliği, ustalığı, seçkinliği kimse yadırgamamaktadır."

Devlet Sanatçımız İdil Biret de Çaykovski'nin bu görkemli yapıtını tanıma uygun seslendirdi. Eser sona erdiğinde AKM Aspendos Salonu alkıştan inliyordu. Sonunda da Biret, üç kez 'bir daha' ile karşılık verdi bu alkışlara; Schumann 'Uçuşan Hayalleri' ve Brahms '1 N o.lu Macar Dansı' ile not etmeyip anımsayamadığım bir üçüncü eserle... Hem biz hem de sanatçımız hoşnut ayrıldık, konserin ilk yarısından.

Gazeteci-Yazar Şefik Kahramankaptan'ın "Anıtsal Piyanist" tanımının ne kadar çok yakıştığına da tanıklık etmenin mutluluğuyla elbette...

...

Konserin ikinci yarısında L.v. Beethoven 7. Senfoni'si seslendirildi.

Bölüm başlıkları:

- Poco sostenuto

- Allegretto

- Presto

- Allegro

Bu eserle ilgili ilginç ayrıntılar var Konser Notları'nda; "Beethoven'in bu senfoniyi yazmaya 1812 yılının bahar aylarında başladığı sanılıyor. Senfoni, Kont Moritz vo Fries adlı soylu kişinin adına sunulmuş, 1816 yılında yayınlanmıştır.

Yedinci Senfoni,ilk olarak 8 Aralık 1813 günü Viyana Üniversitesi'nin büyük salonunda çalındı, büyük bir başarı kazandı. O çağın ünlü müzikçilerinden Spohr, bu ilk seslendirme ile ilgili olarak şu izlenimini aktarır: 'Beethoven'in yönetmesindeki güçlükler bir yana, unutulmaz derecede mutluluk veren bir seslendirme...' Gerçekten, bu ilk çalınış sırasında, çok yüksek seslerden başka ses duymayan bestecinin, tuhaf bir takım hareketlerle oldukça gülünç durumlara düştüğü anlatılır. Ancak, orkestra üyelerinin coşkusu, bu ilk çalınışı büyük bir başarıya dönüştürmüştür."

İsrail'li şef Omri Hadari orkestrayı notasız ve çok enerjik yönetti; gerek Devlet Sanatçımız İdil Biret'le, gerekse Beethoven 7. Senfoni'de orkestrayla çok başarılı bir konser sundular.

Omri Hadari, geçtiğimiz yıl İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası'yla da çok uyumlu konserler vermiş ve sürekliliği için çaba sarfedilirken Türkiye ile israil arasında patlak veren, o bilinen "One minute" krizi çıkmıştı. Sonunda sanatsal faaliyetleri bile vurmuş ve ne yazıkki Hadari de, ortaya çıkan "One minute" krizi sonrasında ülkemizde konser yönetememişti. Bu yılki orkestra programlarına baktığımda Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'yla sezon boyu üç konser programa alınmış Hadari ile. Bir tatbikat nedeniyle yeniden ortaya çıkan Türkiye-İsrail sorunları umarım bu kez sanatı vurmaz.

Antalya Devlet Senfoni Orkestrası'nın programı 'devlet sırrı gibi!' korunduğundan Omri Hadari ile başka konseri olup olmadığını öğrenemedim. Bir başka deyişle Devlet Senfoni Orkestraları içinde Güney'in iki temsilcisi dışında hepsi programlarını açıklamışlar; Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası ve Antalya Devlet Senfoni Orkestrası henüz programlarını açıklayamadılar!

***

Önümüzdeki hafta Antalya Devlet Senfoni Orkestrası Cumhuriyet coşkusu yaşayacak, yaşatacak; Cumhuriyet Meydanı'nda, "Cumhuriyet Bayramı Özel Konseri" 29 Ekim 2009 Perşembe, saat 20.00 de. ADSO, Programını Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Çoksesli Korosu ile birlikte sunacak. Cumhuriyet Akşamı'nda ADSO daimi şefi Orhan Şallıel'in "Türkülerle Kurduk Cumhuriyeti" adlı eseri seslendirilecek. Bu seslendiriliş, aynı zamanda eserin "Dünyada İlk Seslendirilişi" olacak.

Bu konserde, Soprano Nurdan Küçükekmekçi Aydın, Soprano Nazlı Alptekin, Bariton Ümit Tekinay ve Bas Tuncay Kurtoğlu da görev alacaklar.

Cumhuriyete ve onu kuranlara gönül verenler, umarım konser akşamı Cumhuriyet Meydanı'nda olacaklardır.

 
Toplam blog
: 355
: 1099
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1960 Ankara doğumlu bir Çankırılıyım. İşimin burada olması nedeniyle, Antalya'da yaşamaktayım. Ti..