Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Aralık '10

 
Kategori
TV Programları
 

‘Arım, Balım, Peteğim’de engelli ayrımcılığı!

‘Arım, Balım, Peteğim’de engelli ayrımcılığı!
 

Kanal Türk’teki ‘Ailemizin kızı’ Petek Dinçöz’ün programında hoş olmayan bir olay yaşanmış! ‘Arım, Balım, Peteğim’de gündemi kendi üslubuyla ele alan, konuk uzmanlarla bilgiler veren Dinçöz’ün programına, 21 yaşındaki engelli kızıyla gidip dertlerini biraz olsun unutmak isteyen Asiye Kıbıç, karşılaştıkları muamele karşısında bin pişman olmuş. Eşi de engelli olan Asiye Hanım’ın diğer çocuğu da epilepsi hastasıymış! Moral için eğlence programlarına katıldıklarını söyleyen Asiye Hanım, Seda Sayan’a da gittiklerini ancak orada böyle bir durum yaşamadıklarını belirtiyor. Kanal Türk’teki haksızlığı Dinçöz vasıtasıyla düzelttiren Asiye Kıbıç, ikinci sınıf vatandaş görülmenin hüznünü satırlara dökmüş. Gerçek engellerin ayırımcı beyinlerde olduğunun altını çizerek ve Kanal Türk’ün açıklama hakkını saklı tutarak, aynen aktarıyorum.

'' 02.12.2010 tarihinde Kanaltürk televizyonunda yayınlanan Petek Dinçöz’ün Arım Balım Peteğim programına seyirci olarak katılmaya gittik. Fakat henüz içeriye girmeden orada istenmediğimizi anladık. Stüdyonun tekerlekli sandalyeye uygun olmadığı söylendi ve Sevgi’yi koltuğa oturtmak istediler. İki organizatör kendi aralarında biz içeriye girmeden şöyle konuşuyorlardı. Biz engelliyi normal sandalyeye alalım. Engelli olduğu belli olmasın. Ben bunu duyduğum anı nasıl anlatayım yani. Ölsem daha iyiydi.

Biz içeriye girince stüdyonun uygun olduğunu gördük. Bunun için Sevgi’yi tekerlekli sandalyesinden kaldırmadım. Fakat en arkaya atıldık. Biz bunu hak etmedik. Engelli olmak bizim tercihimiz değildi. Biz bu yaşadıklarımızı Petek Hanım’a anlattık ve çocuğum öne alındı.

Biz de herkes gibi o programa eğlenmeye gitmiştik. Engelliyi engel olarak görmeyin. Bizi bunlar gibiler engelliyor. Biz ikinci sınıf vatandaş olmayı hak etmiyoruz. Başbakanımıza sesleniyorum; görsel basına engellilerin nelerle karşılaştıklarını anlatmasını istiyorum. Ben çocuğumdan hiç utanmıyorum. Ama bize bunu yapanlar utansın. Çağdaş Türkiye bu mu?

Asiye Kıbıç''

Evet, Asiye Hanım ‘Çağdaş Türkiye bu mu?’ diye soruyor. Ne yazık ki, çağdaşlık teknolojide dünya standartlarını yakalamak ya da kürsülerden ahkâm kesmekle olmuyor! Temelinde, bireye saygının yattığı gerçek çağdaşlık, kendinden farklı olana da kendisine layık gördüğü hakları tanımakla, herkese eşit davranmakla sağlanıyor. Bunun için de daha çok fırın ekmek yemek lazım galiba…

Anibal Güleroğlu

 
Toplam blog
: 1210
: 1542
Kayıt tarihi
: 10.04.10
 
 

İstanbul'da başlayan yaşamım, eski İstanbullu ailemden edindiğim kültürle gelişti. Birinciliklerl..