Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Eylül '13

 
Kategori
Genel Sağlık
 

"Aşırı Teşhis"

"Aşırı Teşhis"
 

Martı dergisinden alıntı.


Sağlık alanında çok büyük emekler  veriliyor, sürekli yeni gelişmeler kaydediliyor  ve durmaksızın yeni çalışmalar yapılıyor.

Bu sevindirici ancak bir o kadar da düşündürücü, "Sağlık; Kişinin fiziksel ve ruhsal olarak tam bir iyilik halidir. Denmiş,  "Aşırı Teşhis" (Sağlık Adına Hasta Etmek) kitabında H. Gilbert Welc, Lisa M.Scwartz, Steven Woloshin'in ortak çalışması olan kitabın çevirisini Akif Akalın  yapmış, henüz okumadım kitabı sol kitapta tanıtımını gördüğümde hemen paylaşma gereği duydum. "Aşırı teşhis unuttuğumuz bir şeyi hatırlatıyor bize ve diyor ki; "Meyvelerini sebzelerini ye ve git  dışarıda oyna" ( Gizli mesaj: egzersiz yap ve ferahla )Gözde Hazal Yılmaz hazırlamış tanıtım yazısını, gereksiz yere yaptırılan tetkiklerden ben de  rahatsız oluyorum sağlık taraması yapılan aletler, makinalar ve ilaçların yüklediği radyasyon ve yan etkilerin verdiği zararlar azımsanmamalı diye düşünüyorum. Tabi ki düzenli kontrollerini yaptırabilenlere de saygılıyım.  Ufuk Tarhan da MARTI dergisindeki köşesinde 12 kasım 2013 gününe ait yazısında aşırı tetkikten kurtulmak için öneriler sunuyor,

"Aşırı Analizden Kurtulmak İçin İpuçları:

Mükemmeli beklemekten vazgeçin. Mükemmel zaman, mükemmel koşullar vb. diye bir şey yoktur. Hırslı, tutkulu olmak, daha iyisini aramak geliştirir ancak gerçekçi olmayan koşulları zorlamak kitler.
•Varsaymayın, zannetmeyin. Önsezilerinizin farkında olun ama gerçeklere ve delillere itibar edin.
•Proaktif olun. Teorik alandan, düşüncelerinizden çıkarak, her gün sizi hedefinize yaklaştıracak en az bir şey “yapın”. Aksiyon alın.
•Kendinize doğru sorular sorun. Sizi olumlu, pozitif etkileyecek; pratik, üretken ve ilerletici, çözümcü sorularla yönlendirin. Bilincinizi bu şekilde geliştirin.
•Hiç kimse kendi hakkında tam objektif olamaz. Size ayna tutacak, gerçekçi geri bildirimler verecek koç, mentor, arkadaş, antrenör edinin. Dikkat edin, bulduklarınız size duymak istediklerinizi değil, duymaya ihtiyacınız olanları söylesin.
•Kendinize “vasattan kaçıyorum, muhteşem olanı arıyorum” falan gibi kaçış mazeretleri yaratmayın. Tartışılmayacak somut planlar yapın ve onlara odaklanın. Plan revizyonu ile ha bire karar değiştirmeyi karıştırmayın.
•Yapamadıklarınızı haklı çıkarmaya ve açıklamak için çaba harcamaya son verin. Samimi olmayı deneyin. Çok etkin bir yoldur ve özgürleştirir.
Sırf kendinizi tatmin için dahi olsa “Başarı Günlüğü” tutun. Düşüncelerinizi, kararlarınızı, davranışlarınızı yazın. Değişimi ve ilerlemeyi gözlemek; duygularınızı diri tutmanız, odağınızı koruyup, motive olmanız için müthiş bir yoldur.
Beyninize tatil yaptırın. Zaman zaman durun! Olduğunuz ana tam girin. Şimdiyi tam yaşayın. Bazen durun, başka hiçbir şey yapmayın. Bu her yerde gerçekleştirebileceğiniz bir şeydir. En kolay başlama yollarından biri ise sevdiğiniz bir müziği dinleyerek kendinizi kaybetmektir. Bu konuda okumanız için tavsiye; Eckhart Tolle – Şimdinin Gücü.
•Kafanızda gezinen düşünceler çeşit çeşittir. Bazıları hiç işe yaramadan öylece dururlar. Sizi boşuna meşgul ederler. Bazıları sıkışmıştır, bir türlü çıkamazlar. Oysa bir ortaya çıksalar ne çok yararları olacaktır. Bazıları da bar bar bağırır, korkutur, dikkatinizi dağıtırlar. Onları da susturmak gerekir. Ne demek istediğimi daha iyi anlamak için beyninizi size ait, dairelerini kiraya verdiğiniz bir apartman; bu saydığım düşünceleri de kiracılarınız gibi düşünün." kendilerine teşekkür ederek,

Herkese gönlünce ve sağlıklı yaşam dileğiyle...

 


 

 

 

 
Toplam blog
: 209
: 350
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

Kurşun kalemden gelen ağaç kokusunun kağıtla buluşma büyüsüyle yoluna devam eden, Lise mezunu, ha..