Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Şubat '10

 
Kategori
Haber
 

"Aşk-ı Memnu" neden yayınlanmadı? Ve, "ihanet" öğrenildi.

"Aşk-ı Memnu" neden yayınlanmadı? Ve, "ihanet" öğrenildi.
 

Seksin içine teşhircilik girince, o iş gösterim olmaktan çıkar. Resimdeki manken teşhirci mi?


“Aşk-ı Memnu” dizisi bu hafta niye yoktu? Hiç düşündünüz mü? Seksi sahneleri için RTÜK el mi koymuştu? Yayından temelli mi kaldırıldı? Esas sebebi neydi. TV. lere bir çeki düzen verilmeli miydi? Dizilerin tekerleğine çomağı kim sokuyordu zırt pırt? Eski RTÜK Başkanı mı tavsiye ediyordu? Hani şu Başbakanlığa bağlanarak özel bir kanunla korunan adam. Kovalandığı halde, bir türlü cepheyi terk etmeyen adam!

Bu yazının karelerinde seksilik var mı? Var. Ama, kaçıncı viteste olduğu tartışılır. Teşhircilik var mı? Sinema, tiyatro, diziler nihayet bir sunumdur. Kareleri göstermezsen, sunmazsan, reklâmını yapmazsan o yapıt, nasıl iş yapar? Yapamaz. Teşhircilik, gösterim aynı kapıya çıkar.

Magazinciler bilir, bir şeyin teşhir mi, sanat mı olduğunu sezinlerler. Tecrübelidirler bu seçimde. Malını kötü sunarsan, üst reyonlarda göstermez veya gösteremezsen, sonuç, fiyasko olur. Veya ilk gösterimden sonra bir daha anılmayarak unutulur gider. Halbuki sanatta devamlılık esastır. Bu yapıtların devamı gelmelidir. Her eser, birbirini gölgelememelidir. Nasıl bir çıkış tutturulursa, o hızla gider

Bir mermiyi düşünün. Namludan çıkarken, hışımla çıkar, tepeye kadar tırmanarak bir kavis çizer. Sonra kavis aşağı doğru eğrilik kazanır. Bu düşüştür. Reklâmcılıkda da bu böyledir. Mal piyasaya çıkınca, hızlı bir çıkış gereklidir. Tesiri kuvvetli olsun diyerekten. O ilk çıkış, mermi gibi önemlidir.

Bu yazının konusu, ünlü dizi “Aşk-ı Memnu”, bu hafta niçin yayınlanmadı? Neden acaba diye dizi severler, birbirine bütün gün bu soruları sordu. Akla türlü çeşitli ihtimaller, senaryolar geldi. Dizi, ani bir anlaşmazlık yüzünden kaldırıldı mı? RTÜK yasakladı mı? Şirket diziyi, daha fazla reyting için mahsustan mı atladı? Hem neden olmasındı? Böylelikle daha fazla merak demek, ekran başındaki kalabalığın artması demektir. Bu da reklam verenleri hoşnut edecektir. Neler neler düşünmediler ki…Perşembeye diizi başlıyor. Ve ihaneti Adnan Bey, nihayet öğrenmiş olacak.

Tekrar başa dönelim. Halkın beğeni ile izlediği “Aşk-ı Memnu” dizisinde, kıvamını aşmayan, yarı örtülü seks var. Ama, teşhir yok. Neden zamanında yayına girmedi sorusuna gelince. Bir magazinci bunu açıkladı. Şöyle ki: “ Here yılın Ocak – Şubat dönemlerinde reklâm verenin bütçeleri oluşturulur. Müesseseler aralarında bir çalışma başlatırlar. Hangi mamullerimiz nasıl ve ne şekilde

reklam piyasasına çıksın diyerekten. Bundan dolayı da finans daralması yaşanır. Yeni bütçenin belli olması beklenir bu arada.

Diziler, bölüm maliyetlerini kurtaracak kadar reklam alamadıklarında o haftayı atlamakla geçiştirirler. İzleyiciler durumu sıkı takip ederler yayın olmayınca. Nedenler, niçinler, varsayımlar, ihtimaller, sıralanır da sıranır. Yok RTÜK yayını durdurmuş denir, yok, anlaşmazlık çıktı, oyunculardan birini öldürmek için, zaman gerekmiştir …

Eskilerde öyle miydi ya? Diziye, bir ay ara verilirdi? Reklâm alınamazdı da ondan. İzleyiciler, yine şaşkına dönerdi “Yine n’oldu?!” diye. Şimdilerde durum, o kadar sıkışık değil. Atlanırsa, bir bölümlük atlanıyor. Ardından da ya Sütçü Ramize n’oldu? sorusu geliyor. Filmin aynı oyuncuları, alternatif bir dizi yapınca işler çatallaştı mı da esas ana dizi yayından kaldırıldıydı? Elveda Rumeli’nin tadı, herkesin damağında kaldıydı. Halâ açıklama yok. Veya var da, kapalı kapıların ardında kaldı. Kimse bir şey bilmiyor.

Bazı mankenler var. Podyumda sunum yapmaktansa, teşhirciliğe önem veriyorlar. Kendilerini ortaya koyuyorlar. Konumuz o değil.Sevilen dizi Aşk-ı Memnu için ellerimizi oğuşturalım da başına büyük bir kaza gelmesin.

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..