Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ekim '17

 
Kategori
TV Programları
 

‘Babamın Günahları’ Dişe Dokunur mu?

‘Babamın Günahları’ Dişe Dokunur mu?
 

Sezon kavramının ortadan kalkmasıyla birlikte yeni yapımların ekrana çıkmasında zaman mefhumu da kalmadı. Yaz aylarında başlayanlar kışa sarkarken sıfır kilometre işler de, çekim ve piyasa durumuna göre izleyiciyle buluşmakta. Tabii bu süreçte yeni dizi sayısının eskiye kıyasla çoklaştığı da bir gerçek. Nasıl ki herkesin aynı derecede beğeni kazanamadığı gibi!

Kimi, beklentisini karşılayan ve hak ettiği oranda ilgi görüyor... Kimisi de, ederinin altında bir değerlendirmeyle karşılaşıp hayal kırıklığı yaşıyor. Bu sonuçların doğmasında zamanlama kadar içeriğin izleyici tarzına uygunluğu da etkili kuşkusuz. Yani hep işaret ettiğimiz üzere, ekranda ayakta kalmak kalite gücünden ziyade yapımın ilgi çekmesini sağlayan özelliklere bağlı… Oyuncu popülerliği, konunun abartılmış dramatikliği gibi. Bu özelliklerin hakkını veremeyen dizinin, yapımı ve kurgusal nitelikleri en üst seviyede olsa dahi sıralamada dişe dokunur sonuçlar elde edemiyor ve kısa sürede ekrandan çekiliyor.

Dolayısıyla bir diziyi ele alırken taşıdığı niteliklere bakmak yeterli. Biz de bu mantıkla yakında Star ekranlarında yerini alacak olan ‘Babamın Günahları’na fragmanlarına dayanarak ön değerlendirmede bulunalım… İçsel dinamikleriyle dişe dokunur mu bakalım dedik.

BABAMIN GÜNAHLARI’NIN ÖZELLİKLERİ

Yapımcılığını ve yönetmenliğini Abdullah Oğuz’un üstlendiği ANS Yapım imzalı ‘Babamın Günahları’nın en önemli özelliği, duygu yüklü bir hikâyeye odaklanması! Baba-kız öyküsünü anlatırken aksiyona da ağırlık verecek olan yapımı iddialı yapan nitelik ise kurgusuyla ekran başındakilere ters köşe bir gidişat yaşatma hedefi. Bu hedefi tutturmada karakterlerin çok önemli olduğu muhakkak.

İşlemediği bir cinayeti, sevgilisine zarar gelmemesi için üstlenen ve böylece geleceklerini farklı yollara doğru şekillendiren Ozan’ın çaresizliği ve fedakârlığı üstünden yol alarak gelişecek olan hikâyenin can damarı, sevgilisi Yeşim’den olan kızı Zeyno… Mustafa Uğurlu’nun canlandırdığı Ferruh’un işlediği cinayeti üstlenerek hayatının hatasını yapan Ozan’ın yaşamının dönüm noktasıysa, yıllar sonra varlığından haberdar olduğu kızının hastalığı! O andan itibaren Ozan için gerçek mücadele başlayacak. Çünkü kendisi dışında hayatının bir önemi olacak artık.

Anlayacağınız kızının kemik iliği tedavisi için vurulmadan ve ölmeden hayatta kalması gereken Ozan’ın yaşam mücadelesi başlarken yeniden işlemediği bir cinayetin faili haline gelmesiyle aksiyon yönünü yaratacak olan yapımda duygusallık, intikamcılık ve çatışma iç içe. Bu özellikler de izleyicinin ilgi göstereceği türden bir kombinasyon yaratmakta kuşkusuz.

Ancak bu kombinasyonla senaryoyu kurmak da, ekran başarısı için yeterli olmayabiliyor çoğu zaman. Çünkü iç dinamiklerin dengesi tam oturmamış oluyor. Bunu sağlamak için gerekli olan şey, rağbet gören temaları izleyicinin anladığı dilden işlemek ve senaryoyu halka inen türden yalın biçimde yansıtabilmek! Umarım ‘Babamın Günahları’ elindeki malzemeyi bu gerçeğin ışığında en verimli biçimde kullanır.

Öte yandan dramatik baba-kız öyküsü olarak yola çıkmaya hazırlanan ‘Babamın Günahları’, Ahmet Saatçioğlu’nun senaryosu dışındaki özellikleriyle de ele alınmayı gerektirmekte. Bunlar nedir? Tabii ki kadrosu…

Romantik aşk kıvamından ziyade, kızı için yaşamı kovalayan baba pozisyonunda izleyeceğimiz Kadir Doğulu ilk öne çıkan isim. Bundan önce de ‘Bana Sevmeyi Anlat’ta kızıyla ilgilenen bir baba olarak çıkmıştı karşımıza. Yani babalık rolünde neler sunabileceğini ispatladı izleyicisine. Hiç kuşkusuz burada da farklı bir imajla daha iyisini yapacaktır.

‘Babamın Günahları’nda Yeşim’e hayat verecek isim, Melisa Sözen… ‘Çemberimde Gül Oya’dan bu yana gelişimini ilgiyle takip ettiğim ve özellikle ‘Şubat’taki Yağmur-Sabah karakterlerindeki canlandırmasıyla beğendiğim Sözen’in buradaki performansını da merakla beklemekteyim. Ümidim, ekrandaki sıradanlığı kıran bir anne-sevgili tablosuyla karşımıza gelmesinden yana.

Kötülüğün kaynağı olup babayla kızının arasına her şekilde girmeyi vazife edinen Ferruh’a hayat veren Mustafa Uğurlu’nun oyunculuk gücü için yorum yapmaya bilmem gerek var mı? Yusuf Müdür olarak ‘İçerde’nin yasal yüzünü yansıtan oyuncu, her rolün hakkını verecek donanımda olduğundan, burada yasadışı kanatta yer alan Ferruh’u da kısa sürede ilgi çekici hale getireceğini söyleyebiliriz.

 Ve İsmail Demirci… Tiyatro kökenli oyuncu, kemankeşlikten esen güçlü rüzgârla ‘Babamın Günahları’nda da, Yeşim’i ve kızını sahiplenen iyi adam olarak güzel bir performans sergileyecektir. Tabii sonuçta karakterlerin gücünün oyunculuk becerisi kadar, senaryonun takdirine bağlı olduğu da bir gerçek.

SONUÇTA; Mehrnoush Esmaeilpour, Sezin Akbaşoğulları, Müjde Uzman gibi isimlerin yanında çocuk oyuncu Gökçen Bilge Çiftçi’nin de yer aldığı ‘Babamın Günahları’, içerikten oyunculuğa, umut verici bir tabloya sahip.

Çocuğu için hayatta kalma sözü verip içinde yer aldığı oluşumdan kopma mücadelesine girişen babanın ‘kızım ve ben’ tablosundan izleyiciye yansıyanların nasıl olacağını hep birlikte izleyeceğiz ama… Şu aşamada tanıtımlardan çıkan sonuç yapımın dişe dokunur nitelikte olduğu yönünde!

Ancak bunca dizi arasında hangi güne konulacağı detayı da bir hayli düşündürücü. Zira Star ekranında birinci kuşakta boşluk olan gün yok. Bu da demektir ki, ‘Babamın Günahları’ ekrana çıkarken birisi bu günahlara kurban edilecek. Mevcut işlerde buna en yakın duran dizi de ‘Dolunay’ gibi! Çünkü reyting açısından düşüş yönünde. Pazar yayınına dâhil edilen yapımın ikinci kuşağa aktarılıp ‘Babamın Günahları’nın onun yerine geçirilip gelecek sonuca göre durum değerlendirmesi yapılacağını düşünüyorum. Tabii bir de yeni başlayacak olan ‘Hayat Sırları’nın nasıl bir sonuç çıkartacağı önemli. Şayet isteneni veremezse onun ötelenip ‘Babamın Günahları’yla yer değişimine gidilmesi de olası.

Velhasıl sadece iyi olmak yeterli değil. Rakiplerin ve aynı kanaldaki diğer işlerin gücü de ‘Babamın Günahları’nın varlık göstermesinde etkili unsurlar! Şansı bol olsun diyelim.

Anibal GÜLEROĞLU

guleranibal@yahoo.com

www.twitter.com/guleranibal

 
Toplam blog
: 1210
: 1542
Kayıt tarihi
: 10.04.10
 
 

İstanbul'da başlayan yaşamım, eski İstanbullu ailemden edindiğim kültürle gelişti. Birinciliklerl..