Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ekim '14

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

“Bağışıklık sistemini güçlendiren en önemli vitamin C vitamini değil, D vitaminidir”

“Bağışıklık sistemini güçlendiren en önemli vitamin C vitamini değil, D vitaminidir”
 

Konuştuğumuz; İç Hastalıkları Uzmanı, “Hayat Kurtaran Vitamin ve Mineraller” Kitabı Yazarı Prof. Dr. Metin Özata uyarıyor: “Bağışıklık sistemini güçlendiren en önemli vitaminin C vitamini olduğu sanılıyor. Oysa D vitamini bu dönemde çok daha önemli.”

***

  • Sonbahar ve kış aylarına geçişte soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara daha sık yakalanıyoruz. Çünkü bu dönemlerde bağışıklık sistemimiz zayıflıyor. Mevsim geçişlerine bağlı hastalıklardan korunmak için bağışıklık sistemimizi güçlendirerek direncimizi arttırmamız gerekiyor.
  • Bağışıklık sistemini güçlendiren en önemli vitamin sanıldığının aksine C vitamini değil D vitaminidir. Bu nedenle sonbahar ve kışa girerken kandaki D vitamini düzeyini ölçtürmek gerekir. Bunun yanında C vitamini, A vitamini, Magnezyum ve Çinko da vücut direncini arttırır.

         "Her gün 15-20 dakika güneş altında kalmak gerekiyorr" 

  • D vitamini özellikle somon balığı, karides gibi yağlı balıklarda ve balık yağında vardır. Yumurta sarısı, peynir ve sütte de az miktarda D vitamini bulunur. Vücutta yeterli D vitamini olması için her gün 15-20 dakika güneş altında kalmak gerekir.
  • Siyah üzüm, yeşilbiber, karnabahar, lahana, brokoli, portakal, mandalina, greyfurt, böğürtlen, üzüm suyu, şalgam ve yeşil yapraklı sebzeler tüketilerek mevsim geçişlerinde ihtiyaç duyduğumuz C vitamini karşılanabilir.

          “Bağışıklık sistemini destekleyen önemli minerallerden biri olan magnezyum ıspanak ve             pırasa gibi yeşil sebzelerde bol bulunur"

  • Uzun süren yağ emilim bozukluğu olan ve yumurta ile süt ürünleri yemeyen vejetaryen kişilerde A vitamin eksikliği olabilir. Bu kişiler ıspanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler ile portakal gibi koyu sarı meyveleri yemeliler.
  • Arpa, peynir, sığır eti, kepekli ekmek, tavuk, yumurta sarısı, balık, patates, ceviz, badem, lahana, kuzu eti ve tahıllarda ise hastalıklardan koruyan çinko vardır. Kırmızı et ve tavuk eti gibi hayvansal gıdalarda bulunan çinko daha kolay emilir.
  • Yerfıstığı, kepekli ekmek, soğan, incir, üzüm, hurma, ceviz, badem, tam tahıllar, çavdar, yoğurt, havuçta da magnezyum bulunur.

  Sağlıklı ve mutlu yaşamak için güncel bilimsel bilgileri takip edin: https://www.facebook.com/metinuyarofficial

 
Toplam blog
: 33
: 1471
Kayıt tarihi
: 09.05.13
 
 

Eczacı Gazeteciyim.  Milliyet Cumartesi İyilik-Sağlık Köşesinde her hafta sağlık röportajları..