Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Kasım '10

 
Kategori
Güncel
 

“Bayramda hijyene dikkat edin”

“Bayramda hijyene dikkat edin”
 

Kurban Bayramı, barış, huzur ve mutluluk getirsin.


Merkezi Mersin’de bulunan yurt geneli örgütlü olan Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Merkezi Kurban Bayramı dolayısıyla tüketicilere bir dizi uyarıda bulundu.

KURBANLARINIZI BELEDİYELERİN TESPİT ETTİĞİ KESİM NOKTALARINDA
KESİN

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, “Artık imajımıza gölge düşürmeyin. Biz en çağdaş, en uygar İslam ülkesiyiz. Dinimizin gereği olan Bayramı idrak ederken lütfen kurbanlarımızı ilgili ve yetkililerin tespit ettiği kesim noktalarında veteriner kontrolünde, uzman insanlara kestirelim. Bu hem hayvanın eziyet çekmemesi için, hem de bir takım yaralamalı kazaların önlenmesi için önemli” dedi.

ÇEVREYİ DOĞAYI KİRLETMEYELİM

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, “ Müsait yeri olup evinin bahçesinde kesenler, yâda değişik şekilde kesim yapanlar lütfen kanını toprağa gömsünler. Kanalizasyona, dereye, ırmağa, akarsuya akıtmasınlar. Derisi, bağırsağı, kellesi, ayağı gibi birçok uzvunu kaldırıp çöpe atmasınlar. Yola sokağa, arsaya, tarlaya atmasın bırakmasınlar. Mümkün ise Deresini yetkiliye teslim etsinler. Diğer atık gibi düşündükleri ne varsa toprağa gömsünler. Başıboş bırakmasılar. Bunlar çirkin görüntü, koku, hastalık yayarlar. Bu sağlığımızı ve yaşamımızı tehdit eden hastalıkların başında “Kist Hidatik” denen ciddi bir hastalık vardır. Çoğu vatandaşımız bunu bilmez” dedi.

KİST HİDATİK NEDİR, NASIL ÖNLEM ALIRIZ, KORUNURUZ?

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, “Kist hidatik; kedi, köpek gibi hayvanlardan insanlara geçen bir parazit nedeniyle başta karaciğer olmak üzere bazı organların içinde içi sıvı dolu kistlerin oluşmasıdır. Kist hidatikte diğer kistlerden farklı olarak kistlerin içindeki sıvıda parazitin yavruları yaşar. Kedi Köpek gibi hayvanların dışkılarında bunun oluşmaması için, küçük ve büyükbaş hayvanların hastalıklı sakatatlarını (karaciğer ve akciğer gibi) çiğ olarak yememesi lazımdır. O nedenle sizin hastalıklı görüp sokağa attığınız ciğerler bu hastalığa yol açacaktır. Ülkemizde bu hastalık yaygın haldedir. Ve bunu kimse bilmemektedir. İlgililere sorduğunuzda bu hastalığın birçok insanımızda olduğunu müşahede edeceksiniz. Bu hastalığın ana sebebi, sizlerin sokağa attığı sakatatlardır. Bunun önlemi, hastalıklı kabul ettiğiniz ciğer ve sakatatları sokağa atmayın, gömün. Yâda yakın. Kediye köpeğe verecekseniz pişirin verin. Ayrıca Kedi ve köpekler eviniz yâda bahçenizde ise sürekli sağlık kontrolü ve koruyu ilaçlamalarını düzenli olarak yaptırın. Sokaktakileri ise ilgili ve yetkililer aynı şekilde kontrol etmelidirler. Hastalıklı köpek ve kedi dışkısıyla bulaşma ihtimaline karşı çiğ tükettiğiniz sebze ve meyveler çok titiz yıkanmalıdır. Çünkü Bu hastalığın bulaşık dışkının toz haline gelmesi ile de yayılması mümkündür. Bu parazit yumurtaları bulaşık dışkı ile kurur ve toz haline gelir. Yumurtalar rüzgâr ile uçarak yiyeceklere bulaşır veya insanların ağız ve burunlarına enfekte eder. Aman dikkat edin. Hem sağlığınızdan olursunuz, hem doğayı ve çevreyi bilmeden kirletir yok edersiniz” dedi.

BAYRAMIN BARIŞ- HUZUR- MUTLULUK GETİRMESİNİ DİLERİZ

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, “Bir iki gün sonra idrak edeceğimiz Mübarek Kurban Bayramı başta milletimiz olmak üzere tüm İslam âlemi ve dünya milletlerine barış, huzur ve mutluluk getirsin. Bu bağlamda tatile çıkan, yolculuk yapan insanlarımız trafikte daha dikkatli olsunlar. Kazalara sebebiyet vermeyelim. Ocaklar yanmasın, yuvalar dağılmasın” dedi.

ÇETKODER GENEL MERKEZİ YAZIŞMA İÇİN: cetkoder@gmail.com
ÇETKODER BASIN’A BİLGİ VE DUYURU İÇİN GOOGLE GRUBU:
http://groups.google.com.tr/group/cetkoder

 
Toplam blog
: 24
: 510
Kayıt tarihi
: 17.03.10
 
 

İzmir ili Narlıdere ilçesinde oturuyorum. Halkla ilişkiler mezunuyum. Topluma karşı, çevre ve doğaya..