Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ocak '15

 
Kategori
Magazin
 

‘BEDEL’ GÜCÜNÜ NEREDEN ALACAK?

‘BEDEL’ GÜCÜNÜ NEREDEN ALACAK?
 

Nefret, intikam ve aşk… Romanların ve senaryoların vazgeçilmez duygusal detayları… Bu hikâye geliştirici motivasyonlar dizilerimizde yaratılan üçgenlerin de köşe taşları. ATV’nin yeni yapımlarından olup yayın tarihi, 29 Ocak 2015 Perşembe saat 20.00 olarak açıklanan ‘Bedel’ dizisi, bunlara bir de ‘adalet’ olgusunu ekliyormuş… ‘Hayırlı olsun’ diyelim öncelikle.

Sonrasında ‘Diğer Yarım’, ‘Kardeş Payı’, ‘Kaçak Gelinler’ gibi popüler işlere imza atan NTC Medya tarafından yapımcılığı üstlenilen ‘Bedel’, nasıl bir dizi diye bakalım. Kardeşlik yerine düşmanlığı seçen iki adamla, kocası ve unutamadığı aşkı arasında kalan Begüm’ün geçmişin sırlarıyla dolu öyküsünü izleyiciye sunacakmış, özetle.

Yönetmen koltuğunda, aynı zamanda ‘Kaderimin Yazıldığı Gün’ dizisinde de görev alan Ulaş İnaç’ın oturduğu, senaryosunu Özgür Evren Heptürk, Leyla Karaloğlu ve Seval Bozkurt’un kaleme aldığı dizinin başrollerinde Sedef Avcı, Necip Memili, Berk Erçer, Gonca Sarıyıldız, Devrim Saltoğlu, Dilara Öztunç ve Osman Alkaş bulunuyor. Yani konu izleyiciye hitap edecek kapasitede. Ekip de tastamam.

***

ATV’nin iddialı yapımı olarak görülen ‘Bedel’in ilişki üçgenindeyse, çatışmacılığı ve duyguları buluşturan başkarakterler Vedat, Ali ve Begüm olarak çıkıyor karşımıza.

‘Bedel’in nasıl bir tablo çizeceği konusunda şimdiden net konuşamasak dahi tanıtımlarına bakarak senaryosuna temel teşkil eden hikâyeye dair bazı çıkarımlar yapmak mümkün. Bu açıdan değerlendirdiğimizde öykünün üç ayağı çıkıyor ortaya…

Hayata öfkeyle bakan Vedat’ın kumar tutkusunu, karısını oyun masasında ortaya koymaya vardıran pervasızlığı… Kocası tarafından aşağılanmanın bu noktaya gelmesinin acısıyla öfkesi katmerleşen ve unutamadığı aşkının duygusal çalkantısını yaşayan Begüm’ün ikilemi… Ve yıllar önce yaşadığı haksızlıkların intikam ateşiyle yanarak sevdiğine ulaşmak için yıkıcı bir savaşa girişen Ali’nin hırsı…

Tercih durumunda kalan Begüm uğruna iki erkeği çarpıştıracak olan gelişimde, bir aşkın üç kahramanının yaşadıklarını eskilerden gelen karanlık sırlarla buluşturacak. İçeriğe özellik katacak ayrıntı da her zaman olduğu gibi yine oyuncu noktasında gösterecek kendini. Yani 'Bedel'in gücü, büyük bedeli ödemek durumunda kalan oyunculardan gelecek! 

***

Dizilerin üç aşağı beş yukarı aynı temalarla yol aldığı ekran düzeninde başarı belirleyiciliğinin asıl yükü, hayran kitlesi oluşturma becerisi sağlama rekabetine girişen oyuncuların omuzlarında kuşkusuz…

‘Bedel’in bu açıdan en büyük silahı; ‘Romantik Komedi’ film serisindeki Esra karakteriyle sinemada adından söz ettiren… Ekrandaysa ‘Menekşe ile Halil’den ‘Yaprak Dökümü’ne, ‘Arka Sokaklar’dan ‘Ezel’e farklı dizilerde yer alıp en son ‘Boynu Bükükler’de Melek olarak karşımıza çıkan Sedef Avcı!

Unutmuş gibi yapabilse de unutmayacağının sözünü veren ve tüm kaybettiklerine karşılık olarak kocası tarafından ortaya konan Begüm karakteriyle Sedef Avcı’nın başarılı bir uyum sağlayacağı görüşündeyim. Tabii, bu sadece bir ön tespit… ‘Bedel’in aşkla ödeneceği sloganıyla yola çıkan yapımın genelinde Sedef Avcı’nın nasıl bir performans sergileyeceğini, aşkı ve duygu çelişkilerini yeterince yansıtıp yansıtamayacağını icraat safhasında tam olarak gözlemleyeceğiz. Umudumuz, yanılmamaktan yana.

***

Üçgenin erkek köşesinde ise birbirini dengeleyen iki isim var… Necep Memili bunlardan biri. Kendisi, canlandırdığı her rolün üstesinden gelmeyi bilerek kalıplaşmış oyunculuğun dışına çıkma gücüne sahip. Bu özelliğini, dizilerden filmlere, farklı yapımlardan gözlemlemek mümkün… Nasıl ki, ‘Bedel’in kısacık tanıtımlarında dahi, tiyatro eğitimli oyunculuk yeteneğini çok net fark ettiriyor.

Dolayısıyla en yakın arkadaşına ihanet ederek zenginleşen ve saygın bir iş adamı olmasına karşın, hayata karşı öfkesini dizginlemeyi beceremeyen kumarbaz Vedat karakterinde de üstüne düşeni en iyi biçimde yerine getirecektir.

Erkek cephesinde terazinin diğer kefesindeyse Berk Erçer var… ‘Doktorlar’ dizisiyle tanınıp ‘MedCezir’de Sinan olarak kısa süreli yer bulan ve ‘Kurt Seyit ve Şura’da Mişa karakteriyle göz dolduran Berk Erçer de, verdiği farklı fotoğraflarla oyunculuk adına güzel şeyler vaat ediyor. Ali karakterine de, hırslı ve cool bakışlarıyla denk düşmüş derim.

***

Sonuçta; diğer oyuncularıyla da bir bütün oluşturacak ‘Bedel’in senaryosu ve kurgu mantığıyla ciddi bir problemi olmayacağını varsayarsak, geriye tek dezavantaj olarak yayın günü kalıyor!

Kanal D’nin, yeni bölümlerinin ekrana gelişi molalı da olsa, ‘Kurtlar Vadisi Pusu’ ile Perşembe’deki gücü belli… Ayrıca FOX’un büyük ilgi gören yapımlarından olan ‘Kocamın Ailesi’ dizisi de yeri sağlam bir rakip. Star’ın o geceki yayın akışında şu an için ciddi bir rekabetten bahsedemeyiz. Ancak eski etkisini yitirmiş bir dizi olarak bulunan ‘Aramızda Kalsın’ gittikten sonra büyük ihtimal yerine Songül Öden’li ‘Sırça Sarayı’ gelecektir ki, bu da rekabeti kızıştırır. İlaveten Show’un ‘Güldür Güldür’ tekrarları da izleyici çekiyor. Yani Perşembe’nin görünürdeki handikabı büyük.

Öte yandan haftanın hangi günü olursa olsun şans çarkının ibresinin, yenilik ve kalite avantajındaki üstünlükle, kazanmaktan yana hareket etmesi de mümkün.

Anlayacağınız sürekli yeni yapımı sahaya süren ekranların dizi savaşı mevcut tabloda hiç kolay değil. Kazanmak da var, kaybetmek de! Her şeyin bir ‘Bedel’i olduğuna göre… Yakıcı duyguların hüküm süreceği konusuyla ekran macerasına soyunan ‘Bedel’ de bu çarktaki zorluklarla başa çıkmanın bedellerine katlanıp yolunu çizecektir neticede. Önemli olan, gücünün bilinciyle yola çıkmak!

 

Anibal GÜLEROĞLU

guleranibal@yahoo.com

www.twitter.com/guleranibal 

 
Toplam blog
: 1210
: 1542
Kayıt tarihi
: 10.04.10
 
 

İstanbul'da başlayan yaşamım, eski İstanbullu ailemden edindiğim kültürle gelişti. Birinciliklerl..