Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Şubat '19

 
Kategori
Güncel
 

"Beka" Sorunu...

Son dönemde özellikle iktidar partisi ve ittifak yaptığı MHP başkanının ağzından sıkça duyduğumuz bir kelimedir "beka".

Sözlük anlamına baktığımızda: Ölümsüzlük, kalıcılık, var olma gibi anlamlara geldiğini görüyoruz.

Peki; Yukarıda adı geçen siyasetçilerin sıkça telaffuz ettikleri bu sorun Türkiye için geçerli midir? Başka bir deyişle Türk milleti veya Türkiye Cumhuriyeti devleti ölmeye, yok olmaya doğru mu gidiyor? 

Beka sözcüğü günümüzde milli güvenlik kurumlarının favori sözcüğü durumundadır. Tehdit var veya yok, ancak bir "beka" sorunumuz mevcut. Beka (kalıcılık) sorunu aslında enerjimizi boşa tüketen bir kaygıdır. Az kaygı, gelişmek için iyidir. Ancak sürekli başarısız olacağını düşünen bir kişi nasıl hayatı kaçıracaksa, her an yok olacağını düşünen bir ülke de toplumsal hayatın rahatını bozar. Beka sorunu, yani varlığın devam etmesi bizim elimizdeki neden - sonuç ilişkisidir. Beka sorunun abartılması bizi kendi çöküşümüze götürebilir. Gereksiz stres yüklenen toplum asıl işlerini yapamaz. Beka sorununu sorun edilmek asıl sorundur.

Gerçek bir beka sorununa örnek olarak 1910 - 1923 yılları arasında Osmanlı devletini gösterebiliriz. Bu dönemde Osmanlı devleti çok zor zamanlar geçiriyordu. Öyle bir travma yaşanıyordu ki, günümüz koşulları ile karşılaştırmak bile abesle iştigal olur. Toprak kayıpları had safhaya ulaşmış, bu kayıpları önlemek için savaşlarda nesiller feda edilmiş, her evde ölüm, her evde yoksulluk had safhaya ulaşmış, mağluiyetin sürekli olacağı, bir dirilişin mümkün olmayacağı beyinlere yerleşmişti. Müthiş bir travma yaşanmıştı. Bu gün vara - yoğa beka sorunu gözlüğü ile bakanların hala o travmayı atlatamadıklarını düşünmek mümkündür.

Bazıları önümüzdeki yerel seçimlerde seçmenin kendi partilerine oy vermemesinin bile bir beka sorunu yaratacağını ima ediyorlar. Hadi bu "beka" sorununu biraz güncelleştirelim. Gerçekten hangisi beka sorunu? Ulusal güvenliğimiz için çok önemli olan Tank - Palet fabrikalarının yabancılara işletme devri mi, şeker fabrikalarının satılması mı,yoksa eskiden bir partiye oy vermiş seçmenin bu gün başka bir partiye oy vermesi mi?

Kaldı ki, Atatürk ve arkadaşlarının topyekun Türk halkı ile beraber o travmanın atlatılmasından ve beka sorunumuzu ortadan kaldırmasından yaklaşık yüz yıl sonra gerçekten bir beka sorunu söz konusu ise yöneticilerin önce aynaya bakmaları gerekmez mi?

İzmir. 2019

 
Toplam blog
: 1508
: 1688
Kayıt tarihi
: 16.07.08
 
 

Yetmişiki yaşında iki çocuk ve iki torun sahibi bir erkeğim.. Lise mezunuyum. Uzun yıllar esnaflı..