Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Temmuz '11

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

“Bencil Bekir Efendi”

“Bencil Bekir Efendi”
 

Padişah Sultan Mahmut zamanında, İstanbul’da bencilliği ile ün yapmış bir adam yaşarmış. Adam tam bir bencillik ve kıskançlık abidesi. Ünü saraya kadar gitmiş. Padişah, merak etmiş adı bencile çıkan adamı ziyarete gitmek istemiş. Haberi alan Bencil Bekir Efendi, hazırlıklarını tamamlamış. Padişah, Bencil Bekir’in terbiyesinden ve onu ağırlamasından memnun kalmış. “Neden bencil ismini takmışlar bu adama?” diye düşünmeden edememiş. 

Adet olduğu üzere, Bekir’e “Seni çok sevdim ve ağırlamandan da çok hoşnut kaldım. Dile benden ne dilersen. Ama, bir şartım var. Sen, ne istersen, komşuna iki katını vereceğim.” demiş. 

Bekir’in bencilliği tavan yapmış. Komşusunun kendisinden zengin olmasının kıskançlığı ile “Padişahım, benim bir gözümü çıkarttır.” demiş. 

Yaşadığımız bu günler de tıpkı Bencil Bekir’in bencillikleri ve kıskançlıkları uğruna, bir gözünü kaybetmeyi göze almasına çok benziyor. Bizler, çalışıp günü kurtarmaya, ay sonunda faturaları ödeyip, çocukları okutma dertleri ile boğuşurken, çevremizde bin bir Bekir koşturup duruyor. 

Kimsenin kimseye müdanası yok. Gemisini kurtaran kaptan. Pardon da, sizi gemiye kim kaptan yaptı? Lafa gelince milletin iradesi, uygulamada seçmenin yok kıymeti. Nerede kaldı iradenin tecellisi. Dil sürçmesiyle yeni bir fitil mi ateşlendi. Her taşın altında çapanoğlu arar halde, güvensiz ve mutsuz yaşıyoruz. Ne olacak, nasıl olacak? Bilmediğimiz gibi gün olmuyor ki yeni bir dalgayla uyanıp tsunami korkusuyla beklemeyelim. 

Ülkemde güven yaratacak bir habere hasret, vatanımda kaçak hissiyatında. “Yıllarca başka ülkede ikinci sınıf vatandaş olmaktansa, aç kalır yurdumda birinci sınıf yaşarım.” söyleminde. Aç kalmak ne canım, muğlak bir hayatın beklentisiz neferi oldum. Garip hissiyatlar basıyor dört yandan. Hangi birini yereyim, hangi birini öveyim. 

Bekir Efendi’ler, tek gözlüler. Bir gözümü kapatıp bakarak anlamaya çabalasam da olmuyor. Tezahüratlar “Çıkart, çıkart. Biri yeter, çıkart.”

İki gözle göremiyoruz önümüzde olup biteni. Tek gözle nasıl olacak? 

Gözü çıkartana da, gözü çıkartılana da kızgınım, kırgınım… 

Sağlıkla ve mutlu kalın 08/07/2011 

 

 
Toplam blog
: 247
: 709
Kayıt tarihi
: 11.03.09
 
 

Buradayım işte. Yaşamın tam içinde. Her anın benim olduğunu bilerek. Yaşamın sadece "Şimdi" olduğun..