Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Kasım '06

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

"Beyaz Kiraz"ı bilir miydiniz?

"Beyaz Kiraz"ı bilir miydiniz?
 

Yandaki fotoğrafta görmüş olduğunuz "beyaz kiraz" adı verilen kiraz türünü, bilemiyorum daha önce hiç gördünüz mü ya da tattınız mı? Efendim, beyaz kiraz, nadir yetişen, dünyada da, ülkemizde de ender bölgelerde üretilebilen, çok değerli ve lezzetli bir meyve. Türkiye, bu meyvenin; dünyadaki birkaç yetiştiricisinden biri.

Ülkemiz, beyaz kiraz rekoltesinin, %90 gibi çok büyük bir bölümünü, Orta Anadolu Ereğlisi, kendi başına karşılamaktadır. Bir anlamda, Ereğli, beyaz kirazın hem anavatanı hem de yaşadığı yerdir. Yaklaşık 50 bin dekarlık bir alanda yetiştirilen beyaz kiraz ağaçlarından, yıllık ortalama 10 bin ton civarında meyve toplanmaktadır. 10 Bin tonluk rekoltenin, ortalama 7 bin tonu başta İtalya olmak üzere Avrupa ülkelerine ihraç edilmekte ve bu dış satımdan Ereğli ve ülke ekonomisi yaklaşık 4 milyon dolar gelir elde etmektedir.

Bal gibi tadıyla kendine has bir lezzeti ve aroması olan beyaz kirazın normal tüketiminin dışında kullanıldığı alanlar; alkollü içkiler, dondurma, çikolata, pasta ve pasta süslemeleri, kozmetik imalatı olarak karşımıza çıkarken, özelllikle Ereğli'lilerin yaptıkları beyaz kiraz reçelleri ve kompostolarının tadı ömürlere bedeldir.

Her sene, temmuz ayının ilk haftasında, yıllardan beridir gerçekleştirilen organizasyonlarla "Ereğli Beyaz Kiraz Festivali" düzenlenmekte, şenlikler kapsamında ürüne yönelik çeşitli yarışmalar, paneller ve sergiler de kamuoyu ile buluşmaktadır.

Orta Anadolu Ereğlisi'nin yetiştirdiği kirazların üstün kalitesinin ve yüksek rekoltenin altında yatan etkenlerin başında yörenin flora ve faunası gelmektedir. Toros Dağları'nın, Çukurova'ya yakın, ancak kuzey eteklerinde kurulu kentin yüksek rakımı, nisbi nem oranının düşük olması ve ürünlerin sulanmasında kullanılan İvriz Kaynak suyu -ki aynı zamanda, doyumsuz bir içme suyudur- en iyi kalitede beyaz kiraz meyvesinin elde edilmesinde başlıca sebepler olarak karşımıza çıkar. Ereğli'deki ilgili kişi ve kuruluşların, "Ereğli Beyaz Kirazı" adı ile patent alma çalışmaları da devam etmektedir.

Her güzel gibi beyaz kiraz da çok nazlıdır. Ağacı çiçekte iken aldığı bir don ya da dolu olması; meyvenin toplandıktan sonra kısa sürede tüketilmemesi ya da işlenmemesi ürünün tüm güzellik ve kalitesini ciddi anlamda etkilemektedir. Özellikle Orta Anadolu'daki yeraltı su kaynaklarının; bilinçsiz kullanım ve sanayileşme sayesinde, ekolojik çevre duyarsızlığımız paralelinde nerede ise kuruma noktasına geldiğini düşünecek olur isek bir çok tarım ürünümüz, kuş havzalarımız gibi beyaz kirazımızın da geleceğinden çok emin olamadığımız maalesef aşikardır.

Beyaz kiraz, bu mübarek Anadolu topraklarının bin yıllardır bize bahşettiği binlerce güzellikten sadece biridir. Ne dersiniz? Korunmayı hak ediyor değil mi?

 
Toplam blog
: 898
: 3759
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

İzmir'de yaşıyorum.    Çok uzun yıllar öncesinden başlayıp, hiç ara vermeden bugünlere kada..