Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Eylül '12

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

“Biber acıdır hayat da acıdır öyleyse hayat biber midir”?

“Biber acıdır hayat da acıdır öyleyse hayat biber midir”?
 

Yeşil biberin vücudu toksinlerden arındırma özelliği vardır, çünkü yüklü miktarda C, B1, B2, E, P, K ve A provitamini içerir.

P vitamini damarları yumuşatır.

K vitamini kanın pıhtılaşma yeteneğini artırır.

 

Biber, antioksidan özelliğinden dolayı kansere karşı korur.

Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Yemek sırasında yenen biber gaza iyi gelir.

Mide tembelliğini giderir.

İştahı açar.  Felç geçirme ve katarakt oluşma riskini azaltır.

Acı biber yüksek oranda lif içerir.

Bu da kabızlığa iyi gelir.

Balgam söktürür. Kronik bronşiti ve anfizemi hafifletir.

Damarlarda pıhtılaşmış kanı çözer. Ağrıları hafifletir.

 

 

 

 

Biberin acı değil yakıcı olduğunu öğrendim. Ben biber yemeyi çok severim.

Hele sulu yemeklerin yanında biber pek güzel olur.

Midem rahatsızlanmadan önce acıyı çok severdim. Acı biber nasıl güzel olurdu? Anlatamam sizlere. Sonra tatlı bibere, köy biberi adı altında satılanlar vardır, bilirsiniz çıtır – çıtır olur çok lezzetlidir, kahvaaltıda yenir. Çarliston biberde var ama onu çok sevmiyorum.

Bazen pazarda küçük tatlı biberlere rastlıyorum ki hiç kaçırmak istemiyorum.

Pazar alışverişinden, biberden – domatesten kızkardeşim Suzan çokiyi olur. Onunla pazara gitmek zaten çok zevklidir.

Nerede ve nasıl görür anlayamam benim aynı yere defalarca bakıp iyi bir şey bulamadığım çok zamanlarda o bir bakışta farketmiştir. Tam bir pazarcıdır…

Biber onun bilgi alanı içindedir.

Allah rahmet etsin, babam acıyı çok severdi. Çok iyide çiğköfte yoğururdu ama çok acı olurdu. Hatırlıyorumda, ağzımız çok yanardı, gözümüzden yaş gelirdi ama yinede yerdik. Çok lezzetliydi…

Ben tabi çiğköfteye de uzun yıllardır hasretim.

Acı biber bizim evimizde çok önemliydi. O zamanlar özellikle acı ise biber alınırdı, kimse tatlı bibere ilgi göstermezdi…

Biber’in içindeki vitaminlerde şaşırtıcı! Ne kadar faydalı bir yiyecek biber…

Acısı faydalı, tatlısı faydalı… Bunların iki değil üç türüde çok lezzetli hatta dört türü diyebiliriz, ya da beş altı türü…

Offf… Saymakla bitiremeyeciz.

Biber güzeldir, hayat güzeldir… Biber yemeye devam edelim.

 

 

·         Biber acı değildir.

·         Acı, tatlının tersidir ve acıya örnek olarak kiwinin ya da greyfurdun tadı gösterilebilir.

·         Biber acı değil yakıcıdır.

·         Bunun tersi ise serinletici olup, buna da örnek olarak nane veya mentol gösterilebilir.

·         Biberin yakıcılığı, içinde bulunan kapsaisin adı verilen bir tür bileşikten kaynaklanır. Bu maddenin büyük bir kısmı, biberin etli kısmında ve tohumlarında bulunur.

·         Bu nedenle ucu pek yakıcı olamayan biberin, yenildikçe yakıcılığı daha çok hissedilir.
Kapsaisin maddesi bibere yakıcılık vermekle kalmaz, cilde temas ettiğinde tahrişe de yol açar.

·         Bu özelliğinden dolayı bazı romatizma ilaçlarının formüllerinde de kullanılır.

·         Yeşil biber kırmızı olanından daha yakıcı değildir.

·         Yakıcı biberler koyu renkli ve çok sivri uçludur.

·         Biberler A ve C vitaminleri bakımından çok zengin olup, sıcak havada yenilen yakıcı biberler insanı terletirler ve terin buharlaşmasıyla insanda bir serinlik hissi duyulur.

·         Buna karşın, biberin içindeki kapsaisin maddesi, insanda tükürük salgısını da artırır, solunum ve kan basıncında değişimler yaratır, bağırsaklarda emilimin azalmasına yol açar.

·         Hayvanlar üzerinde yapılan deneyler sonucunda, diğer kansorejen maddelerle birlikte alındığında, karaciğer kanserinin ortaya çıkmasında, hızlandırıcı rolü olduğu konusunda ciddi kuşkular vardır.
Biberden ağzımız yanınca çoğumuz hemen su içeriz ve bir işe yaramadığını görürüz.

·         Nasıl oluyor da, biberin yakıcı tesirini su gideremiyor?

·         Sebebi basit, yağ ve su kesinlikle birbirlerine karışmaz.

·         Biberlerin yakıcılık veren maddesi yağlı olduğu için, ne kadar su içerseniz için onunla birleşmez.

·         En iyi metot ekmek yemektir.

·         Ekmek bu yağı absorbe der ve mideye taşır.
Bir diğer etkili yol da süt içmektir.

·         Sütün içindeki kasein maddesi bir deterjan görevini üstlenir, biberin yağı ile karışarak ağzı temizler.

·         Bu da yeterli değilse rakı içilmesi önerilir.

·         Rakı da diğer alkol içeren sıvılar gibi yağı çözer ve sorunu giderir. (alıntı)

 

Bazı yiyeceklerin içindekiler onların, tatlı, ekşi, acı olmasını sağlıyormuş. Kapsaisin biberin acı olmasını sağladığı gibi…

 

Kapsaisin, acı biberinacı olmasını sağlayan maddedir.

İnsandilindebulunan kapsaisin reseptörleri(alıgılıyıcıları), bu maddeden etkilenerek acı veya sıcak hissine neden olur. Kuşlarve yılanlargibi bazı hayvanlarda bu algılayıcılar olmadığından acıyı hissetmezler.

Haricen kullanılan bir analjeziktir. Capsicum sp.nin olgun kuru meyvelerinde bulunan bir etkin maddedir. Acı kırmızı bibere keskin yakıcı tadı veren asıl maddedir. Genellikle artrit, kasve eklemağrılarınınsemptomatik tedavisindekullanılır. Capsicum annuumve Capsicum frutescens; tropikal bölgelerde yetişir, dünyada yaygın kültürü yapılır.

Türkiye'de Kahramanmaraş, Kayseri, Bursa'da yaygın bulunur. Cilde topikal olarak uygulanır, etkisi uygulandıktan sonra 4–6 saat içerinde meydana gelir. Küçük çocuklara uygulanmamalı, tahriş olmuş ciltlerde kullanılmamalıdır.(alıntı)

&

 

Her araştırma bir şaşkınlığı yanında getiriyor. Bitkilerin duyularını anlamak, anlayabilmek ne mümkün! Bakın biber niye acı biber oluyormuş?

 

·         Araştırmacılar, capsicum chacoense türü biberlerin, "düşmanlarının" sayısına göre kendini acılaştırdığını gördü.
Biberlerin, saldıran böceklerin sayısı fazla olduğunda acılaştığını, mantarların sayısı arttığında daha da acı hale geldiğini söyleyen araştırmacılar, böcek ya da mantarın olmaması halindeyse biberlerin acılaşmadığını belirtti.
Böcek ve mantarların beraber saldırmasının biberler için ölümcül olabileceğini vurgulayan araştırmacılar, bazı böceklerin beslenmek için biberin üzerinde delikler açtığını, mantarlarınsa bu deliklerden içeri girerek tohumlara zarar verdiğine dikkati çekti.
Bilimadamları bu savunma mekanizmasını biberlerin en büyük düşmanı olan kuşların kırabildiğini de belirtti. Kuşların biberlerdeki acı tada tamamen duyarsız olduğu biliniyor.
Araştırma, Amerikan Ulusal Bilimler Akademisinin (PNAS) dergisinde yayımlandı. (alıntı)

 

Kırmızı biberin faydalarını okuyunca şaşırdım kaldım. Aman Yarabbi! Ne kadar çok şeye faydası varmış. Lütfen okuyunuz…

·         Kırmızı biber Nedir
Olgunlaşak kızarmış yıllık biberin kurutularak toz haline getirilmiş şeklidir.

·        

·         Kırmızıbiberin Faydası Nelerdir
Hazmı kolaylaştırır.

·         Mide tembelliğini giderir.

·         İştah açar.

·         Kusmayı önler.

·         İshali keser.

·         Mide ve bağırsaklarda gaz birikmesini önler.

·         İdrar ve ter söktürür.

·         Cinsel istekleri kamçılar.

·         Grip ve soğuk algınlığında faydalıdır.

·         Merhemi lumbago, nevralji ve romatizmada faydalıdır.(alıntı)

 

Egzama, yüksek tansiyon, üremi veya damar sertliğinden şikâyet edenler kullanmamalıdır.(alıntı)

 

 

Nazan Şara Şatana

http:// https://twitter.com/#!/nazansarasatana

http://www.facebook.com/nazansara.satana.5

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 1731
: 4678
Kayıt tarihi
: 09.12.10
 
 

Turizmci; Genel müdür Yazar ; Romanlar, senaryolar müzikkaller... Sinema filmleri, TV filmleri.....