Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Mart '14

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

'Bir Delinin Hatıra Defteri' ilk kez Yurtdışında oynanacak

'Bir Delinin Hatıra Defteri' ilk kez Yurtdışında oynanacak
 

Atölye Tiyatrosu’nun sahnelediği Bir Delinin Hatıra Defteri prömiyerini 2004 yılında yaptı. Erdem Topuz‘un Aksentiy İvanoviç Poprişçin karakterini farklı bir yorumla canlandırdı


Atölye Tiyatrosu’nun sahnelediği Bir Delinin Hatıra Defteri prömiyerini 2004 yılında yaptı. Erdem Topuz‘un Aksentiy İvanoviç Poprişçin karakterini farklı bir yorumla canlandırdığı oyun; başta İstanbul olmak üzere, Ankara, İzmit gibi illerde ve tiyatro festivalleri’nde yüze yakın gösteriyle sahnelendi.

2006 yılında Bakırköy Ruh ve sinir hastalıkları Hastanesi’nde başhekimliğin özel izni ve davetiyle iki büyük gösteri halinde, akıl hastaları ve hastane personeline sergilenen oyun büyük ilgi topladı. Oyun Aldığı olumlu eleştiriler ve gördüğü ilgi nedeniyle Atölye Tiyatrosu’nun unutulmazları arasına girdi.

2013 Yılında Aydın Üniversitesi Rus Dili ve Edebiyatı bölümünün özel davetiyle yeniden perde açan oyun bu yıl 23 Eylül' de Rusya‘da Arkhangelsk Tiyatro Festivalinde Türkçe olarak sahnelenecek.

Poprişçin; bir garip dünyalı… En acımasız şekillerde aşağılandığı, itilip kakıldığı, haksız rekabete zorlandığı ve ‘şanslı doğanlar’ tarafından ezildiği –ki bunlar çoğunlukta- günler de olmuş. İnsan yerine konulduğu, saygı gördüğü günler de… Evet, sıradan bir dünyalı Poprişçin…

Gelin şimdi onun dünyasına giriş yapalım.

Soyluların dünyasında kendine yer açmaya çalışan minnacık memur, sınıflara bölünmüş bir ülkenin çocuğu Poprişçin. Üstlerine gereken saygıyı göstermesine rağmen, kendi alt sınıftan hak ettiği saygıyı göremez bir türlü. Bu yüzden durmadan bulunduğu konuma lanet eder, herkes gibi o da kısa yoldan bir üst sınıfa göçmenin hesapları peşindedir hep. Soylu kimlikle anılmaya başlandığındaysa ilk yapacağı şey, sanılanın aksine, bu kötü gidişata dur demek değil, şu an kendi gibi olan memurları aşağılamak olacaktır. Düzeni değiştirmeyi düşünebilecek kadar entelektüel birikime sahip değildir henüz ve aslında, toplumun ona dayattığı kurallara boyun eğen kişiliğiyle; sadece ve sadece kendini kurtarmaya adamış bir adam olmasıyla, düzenin içinde, görevini başarıyla yerine getiren, iyi de bir bireydir. Bu yüzden toplumdan bağımsız bir tek görüş, bir tek bakış açısı da yoktur beyninin içinde.

Hayata taktığı at gözlüğünün el verdiği kadarıyla bakıp o sınırlar içinde kendine bir amaç edinmiş ve bunu hayata geçirmeye ant içmiş bir zavallıcık, Popirişçin. Ki, maalesef bulunduğu toplumda bu ona hazır, tepside sunulmayacaktır. Durmadan olasılık hesaplarına girişse de ne fayda, başladığı yerden bir adım bile öteye gidemez ve yorulduğunda, belki de o güne kadar yaptığı en akıllıca şeyi yapar; soylulara yama olup soylu ilan edilmeyi beklemektense, bir anda kendini soylu ilan eder.

Nikolay Gogol‘un büyük ustalıkla yazdığı öyküden yola çıkılarak oyunlaştırılan Bir Delinin Hatıra Defteri hepimizin hayatına ayna tutuyor aslında. İçinde bulunduğumuz bu pop-kültürde amaç, bir an önce kendimizi kurtarmak olarak aşılanıyor bize. Hayatın bundan ibaret olduğunu zannedip gelişen yeni bireylerimiz ise, hep daha ileriye taşımaya çalıştığımız toplumumuz için potansiyel birer tehlike. Dışlamadan ve doğru bildiğimiz hiçbir şeyi onlara dayatmaya çalışmadan, önlerine bütün seçenekleri serip doğruyu seçmeyi beklemek bile yeterli olacaktır. Yeter ki gençlerimize takılan at gözlüklerini geldiği yere; tarihin karanlık çağlarına gönderelim. Bu görev de tabii ki, hepimizin görevi. Aramızda dolaşan “Poprişçin”lerin azalması dileğiyle,

Atölye Tiyatrosu

Stüdyo Oyuncularından Savaş Mutlu‘nun 2004 Yılında  kurduğu Atölye Tiyatrosu Nikolay Gogol’un Bir Delinin Hatıra Defteri, Beckett Beşlemesi, Ayı, Elveda Saraybosna, Paşaların Paşası, ilk prömiyerini 2010 Yılında Zeytinburnu Kültür Merkezinde gerçekleştiren Şahane Züğürtler ve F. Garcia Lorca‘nın muhteşem eseri Yerma‘yı sahneye koydu.

Künye

Yazar: Nikolay Gogol
Yönetmen: Savaş Mutlu
Oyuncu: Erdem Topuz.
Kostüm Tasarım: Onur Uğurlu
Dekor Tasarım: J. Nikolay Raskov
Işık Tasarım: Dimitri

Yer  :  Arkhangelsk Tiyatro Festivali / Rusya

Tarih : 23 Eylül

 
Toplam blog
: 5
: 378
Kayıt tarihi
: 27.02.14
 
 

Normalde ne kadar uzak dursak da hayatımızın bir köşesinde herşeyi bilmek, öğrenmek istiyoruz gal..