Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ekim '20

 
Kategori
Sinema
 

"Bir Umut" Bursa'da çekildi.

Bursa'nın güzellikleri yüzyıllardır, padişahlara başkent, ressamlara manzara, şairlere şiir, filmlerde de doğal plato olmuş bir şehir.
 
Bursa'da "Bataklı damın kızı Aysel" filminden sonra bir çok filme doğal plato olmuş bir şehir. Yönetmen Ümit Köreken'in  son filmi "Bir Umut" filminin çekimleri Bursa'da oldu. Çekimler bittikten sonra valizlerini hazırlamış yapımcı arkadaşı ile İstanbul'a giderken Ümit Köreken hocayı yakaladım kısada olsa keyifli bir sohbet yaptık.
 
M.Haluk Yalçınkaya: Yönetmenliğe, film çekme maceranız nasıl başladı?   
 
Ümit Köreken:  1996 ile 2000 yılları arasında Ankara'da tiyatro ile uğraştım, oyunculuk ve yönetmen yardımcılığı da yaptım. 2002 yılında ilk radyo oyunu yazarak,  aslında biraz profesyonelliğe  geçiş yaptım. 2009 yılına kadar TRT'ye radyo tiyatrosu yazdım. Yazdığım oyunlar hem kitap haline geliyordu hem de Devlet tiyatrosu arşivine kayıt ediliyordu. O zaman internet dergilerine de öyküler yazıyordum. Çocukluğumdan beri. Sinema an büyük hayalimdi.
 
İlk Mavi Bisikleti yazdığımda nasıl çekeceğimi araştırırken bir arkadaşım Kültür Bakanlığı desteğinden bahsetti. 2013 yılında ilk yönetmen yapım desteği aldık. 2015 yılında Türk - Almanya ortak projesi olarak filmi çektik. Ama bu aşamalar esnasında İstanbul'da "Çizgi"diye bir kısa film  ve Konya Akşehir’de "Kiraz Bekçisi" adında ikinci kısa filmi çektik. Aslında bu kısa filmlerde film nasıl yapılırın denemesi idi.
 
M.Haluk Yalçınkaya: Bursa'ya ne zaman geldiniz? Çekimler nerelerde yapıldı?
 
Ümit Köreken: 23 haziran'da Bursa'ya geldik aldığımız sıkı tedbirlerle 31 Ağustos ta bitirdik.  ADA palas otel, Podyum Park, Zeyniler köyü, Ataevler, Balat, Bursa terminali, Anadolu hastanesi ve Bursa’nın muhtelif yerlerinde çekimler yaptık.
 
M.Haluk Yalçınkaya: Senaryo desteği ve ödüller aldınız?                                                            
 
Ümit Köreken: Yapım desteği T.C.Kültür Bakanlığı, Boğaziçi Film Festivalinin Bosphorus Film Lab'in Pitching Platformu, 2018 yılında TRT  ortak yapım ödülü aldık.
 
M.Haluk Yalçınkaya: Senaryo çalışmasında bahseder misiniz?
 
Ümit Köreken:  Uzun zamandır aile içi ilişkiler üzerine e-okumalar yapıyorum. Anne, çocuk baba ilişkileri üzerine ya da eşlerin ilişkileri üzerine ve 5,6 yıldır bu konu üzerine ciddi ciddi çalışıyorum. Bunun üzerine bir takım psikolojik eğitimler de aldım. Sonra yavaş yavaş şekillenmeye başladı anne oğul hikayesi. Yirmi yıldır görüşmemiş anne-oğul'un hikayesi, 14-15 yaşındaki iken "umut" karakteri annesi çocuklu biri  ile evlendiriliyor ve umut'u istemiyor. O da Bursa'ya dayısının yanına geliyor ve 20 yıl annesi ile hiç görüşmüyor. Yirmi yıl sonra anne tedavi için Bursa'ya geliyor. Eylem Yıldız umut karakterinin eşini canlandırıyor, Asiye Bursa'da tiyatro yönetmeni ve entelektüel bir kadın, Umut tiyatro yeteneği olan bir kamyoncu asiye umut'u tiyatroya alıyor sonra da evleniyorlar. 20 yıl sonra anne hastane için gelince 48  saatlik bir hikaye başlıyor.Tüm hikaye 1,5 günde geçiyor. Ve insanların hayatında olabilecek değişiklikleri anlattık aslında. Filmin sonuna kadar tansiyonun düşmediği bir hesaplaşmayı anlatıyor.
 
M.Haluk Yalçınkaya: Oyuncu seçmeleri çalışmalarınızdan bahseder misiniz?          
 
Ümit Köreken: Oyuncu seçmelerini Nursen Çetin Köreken hanım yapıyor. 2019 ayında cast'ı yapmıştı. Pandemi boyunca ön yapıma kadar, Eylem Yıldız la her hafta 3 saat zoom 'da konuştuk ve çalıştık. Anne rolü içinde Funda Eskioğlu ile çalıştık ve Bursa'ya erken geldik, sonra Umut karakteri olan  Baran Şükrü Babacan ön yapımda sürekli mekanlarda prova yaptık. Görüntü yönetmenimiz İbrahim Çaltılı ile de mekanlarda çalıştık. Hem görüntü yönetmeni hem oyuncularla 3 hafta süren çalışmalara yaptık.
 
M.Haluk Yalçınkaya: Eşiniz Nursen Çetin Köreken 'de projenin içinde değil mi? Bundan sonra yeni projeleriniz var mı?                                                                                                                       
Ümit Köreken:  Senaryoyu eşim Nursen Çetin Köreken  ile beraber yazdık beraber yönetiyoruz. Gelecek yılda onun kendi filmi var. Kendi yazdı kendi yönettiği gene T.C.Kültür Bakanlığı destekli bir çocuk filmi. O filmi Mavi bisikletten de daha çocuk ve aile filmi 2021 yazında o filmi yapacağız.
 
M.Haluk Yalçınkaya: Filmin yolculuğu ne zaman başlayacak? İlk gösterim ne zaman?        
 
Ümit Köreken:  Filmin kurgu ve post prodüksiyondan sonra büyük bir festivalde Dünya prömiyerini yaparsak  yolculuğuna başlar. İlk Berlin film festivalinde ilk gösterimi yapmak istiyorum.
 
Film sanatına gönül vermiş. Filmi film çekmek için değil ortaya bir soru bırakan ya da cevaplar arayan bir yönetmen Ümit Köreken, bu güzel sohbetten dolayı teşekkür ederim. İyi Seyirler
 
Toplam blog
: 136
: 6807
Kayıt tarihi
: 09.05.15
 
 

Kültür ve sanat alanında araştırmalar yapıyorum. Birçok yayına sinema ve tiyatro alanında yazılar..