Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Şubat '08

 
Kategori
Kültürler
 

"Bizim çocuklar" Kızılderililer

"Bizim çocuklar" Kızılderililer
 

Kökenleri orta Asya'ya dayanan Kızılderililerin atalarının Türkler olduğu konusunda çok ciddi ve çarpıcı açıklamalar geliyor. Özellikle her iki toplumun bağlı olduğu inanç sistemleri ve efsaneleri arasındaki benzerlikler dikkat çekiyor.
Bilim adamlarına göre Türkler Ön Asya ve Avrupa'ya göç etmiş, Kızılderililer ise Bering boğazını aşarak Amerika'ya geçmişler. Orta Asyalı olan bu iki halkın da aynı kökten geldiği belirtiliyor!

Ne hikmetse, son haberlerle birlikte benim de kanım kaynamaya başladı ve "Bizim Çocuklar" gibi görmeye başladım bu uzak akrabaları!!!

Dilde, dinde ve inanç sistemlerindeki benzerlikleri incelediğimiz zaman, gerçekten Türk ve Kızılderili kültürünün büyük benzerlikler gösterdiği açıkça görülür.

Dilde benzerlik:

Kızılderili ve Türk dilinde birbirine benzeyen kelimelerden bazıları şöyle:
Tepek/ TEPE, Yatkı/ EV, Yu/ SU, Tete/ DEDE, Dodohişça/ DUDAK, Yu-mak/ YIKAMAK, Tsün/ UZUN, Tamazkal/ Hamam, Kuşa/ KUŞ, Missigi/ MISIR, Türe/ TÖRE, Yanunda/ YANINDA, Atış-ka/ ATEŞ, Hu hu/ HU HU (selam)

Dinde benzerlik:

Kızılderili ve Türk mitolojilerinde din, inanç ile insan ve doğa ilişkisi birbirine çok benziyor. Kızılderililerin, Türklerin eski dini olan Şamanizm’i Amerika kıtasına taşıdığı öne sürülerek, hastalığa çare bulunması, ruhların geri çağrılması ve tanrılara kurbanlar sunulması törenlerini yöneten Şamanlara (din adamları) her iki toplumda da çok önem verilmesi de örnekler arasında gösterilmektedir.

İnanç ve efsanelerdeki benzerlik:

Her iki toplumda da dağlar kutsal sayılıyor. Dağların hem yer yüzünün merkezinde yer aldığına hem de dünyanın eksenini oluşturduğuna inanılıyor.Yine her iki toplumda ki inanca göre; dağlar, taşlar dahil cansız varlıkların da ruhu var.

Gök, her iki toplumda da yaratıcı ve en yüce tanrı, toprak da yer tanrıçası olarak kabul ediliyor. Bu iki toplum suyu da kutsal sayıyor ve "Hayat suyu" terimi iki toplum tarafından da kullanılıyor.

Türklerle Kızılderililerde kahramanlık anlayışı ve kahramanlık sonucu kazanılan lakaplar da aynı. "At" kutsal sayıldığı gibi kahramanlığın da sembolü. Buna örnek olarak da Dede Korkut'un "Deli Dumrul" ile Kızılderililerde ki "Deli At" gösteriliyor.

Bu kadar benzerlikten sonra Kızılderililer için niye "Bizim Çocuklar" dediğim her halde bir latife olarak zor algılanır artık!

*Posta

 
Toplam blog
: 156
: 5679
Kayıt tarihi
: 05.11.06
 
 

Söz konusu Atatürk ve Laik Cumhuriyet ise; asla tarafsız olamam! Ben; İş ve özel hayatımda Cumhur..