Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Şubat '13

 
Kategori
Blog
 

'Blog Anayasası ile Milliyet Blog İlkeleri'ne doğru...

'Blog Anayasası ile Milliyet Blog İlkeleri'ne doğru...
 

Milliyet Blog Web Sitesi’ne blog yazıları ile yıllarını vermiş arkadaşımız Erol IŞIK’ın ‘Anayasa Taslağı’ başlığı altında gündeme getirdiği ‘iyi niyetli’ ve ‘yapıcı’ girişimine destek vermeyi Milliyet Blog Ailesi’nin bir bireyi olarak ‘görev’ kabul ediyorum.

Erol IŞIK’ı hayatımda görmüş, konuşmuş değilim, kendisini hiç tanımam!..

Arkadaşımızın blog yazısını okuduktan sonra ‘ben merkezçi,’ ‘tekelci’ olmayan üslubu ve ’show business’ düşüncesinden uzak bir anlayış içinde yazdığının bilincine vardım.

Arkadaşımız Erol IŞIK’ın ‘kronikleşmeye’ yüz tutmuş bir ‘ana konuyu’ gündeme getirmesi nedeniyle kendisine teşekkür ediyorum.

Miliyet Blog Ailesi’ne katıldığım günden bugüne kadar geçen on beş aylık süreç içinde beni ne kadar tanıyabildiniz? Bilmiyorum.

Yaşamım boyunca ‘mütevazılığım’ ve insanlara olan ‘saygım’ karakterimin özelliği ‘yaşam felsefem’ olmuştur.

Ancak yaşamımın hiçbir döneminde ‘hırslı’ olmadım, ama daima ‘hedefim’ olmuştur.

İşte hepimizin ‘hedeflerinden’ olan ‘Blog Anayasa Taslağı’ projesi benim de ‘çorbada tuzumun olmasını’ istediğim ‘ortak hedefimiz’dir

Erol IŞIK arkadaşıma, konumuzun ‘prensipler silsilesi,’ ‘davranış kuralı,’ ‘temel düşünce’ olması nedeniyle ‘anayasa’ sözcüğü yerine ‘ilke’ sözcüğünü öneriyorum.

Şimdilik, Milliyet Blog İlkeleri için ‘proje bazında ekleyeceğim önerilerim şunlardır:

1 – Taraflar; Milliyet İnternet Hizmetleri A.Ş. ile Milliyet Blog Web Sitesi’nde yazan her bağımsız Milliyet Blog yazarıdır

2 – Taraflar, Avrupa İnsan Hakları Bildirimi, Basın Ahlak Yasası ve 5651 Sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi Yasası’na uyacaklarını taahhüt ederler.

3 –Bir Milliyet Blogger, Milliyet Blog Web Sitesi içinde başka bir blogger hakkında ‘doğru’ ve ‘gerçek’ olmayan blog yazısıyla ‘onur,’ ‘şeref’ ve ‘saygınlığını’ rencide edebilecek fiilde bulunması ile karşı tarafa cevap hakkı doğduğu gibi, yasal haklarını da kullanabilirler.

4 – Blog yazısının ‘editörler’ tarafından değerlendirilmesi ve yayına kabulü(onayı) veya reddi sürecinde çalışmanın ‘kime ait olduğunun’(yazarların adlarının) ‘gizliliği ilkesi’ sağlanmalıdır.

5 – Editörler, değerlendirme ve onay sürecinde hiçbir etki altında kalmadan ‘bağımsız’ olarak karar vermeli ve bu konuda blog yazarlarına ‘eşit uzaklıkta olma ilkesinin’ ‘güvencesi’ sağlanmalıdır.

6 – Editörler blog yazılarının değerlendirilmesi ve basımı aşamalarında yapılan hataların düzeltilmesi konusunda hazırlıklı olmalı ve gereği halinde ‘özür yazısı’ yayınlamalıdırlar.

7 – Editörler ‘etik kurallar’ dışına taşan çalışmaları kesinlikle değerlendirme aşamasına gelmeden eleyeceklerdir.

8 – Okuyuculara anında ‘feedback’(geribildirim) sağlamak amacıyla tüm blog  kayıtlarına farklı dilde yorum yapabileceklerdir.

Bize ‘fikir ve düşünceleri,’ ‘teknik donanımları’ ile destek çıkabilecek arkadaşlarımızı kucaklamaya hazırız.   

Başta Erol IŞIK olmak üzere biz sadece ‘başlattık…’

‘Katkılarınızı bekliyoruz.’

Saygılarımla, 20.02.2013

 
Toplam blog
: 392
: 908
Kayıt tarihi
: 27.11.11
 
 

1951 Muğla doğumluyum. Ege Üniversitesi İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi'ni 1974 yılında bit..