Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Mart '11

 
Kategori
İlişkiler
 

“Boşanmak istiyorum çok mutsuzum” Boşanmadan önce dikkat etmeniz gereken 17 madde

“Boşanmak istiyorum çok mutsuzum” Boşanmadan önce dikkat etmeniz gereken 17 madde

Boşanma kararı veren ama bu konuda ne yapacağını bilemeyen bir kadın okurum;

"Eşimle 6 yıllık evliyiz. Kavga yapmadığımız hiçbir gün yok. Eve geldiğinde benden çok, internetle zaman geçiriyor. Yaptığım hiçbir şeyi takdir etmiyor. Ayrıca alkol problemi var. Çok mutsuzum, boşanmak istiyorum,” diyor ve sonra da, “Boşanmadan önce nelere dikkat etmeliyim?” diye soruyor.

İşte yanıtı:

1)Boşanma kararı ciddi bir karardır. Sık sık boşanma kararı verip, yeniden vazgeçenler o evliliğe zarar verirler. Evlilik fedakarlık demektir.

Özellikle çocuklarınız varsa en az on defa düşünün.

Her kızgınlık veya kırgınlıkta boşanmaya karar vermeyin.

2)Eşinize, neden boşanmak istediğinizi tüm ayrıntılarıyla anlatın. Onu yargılamadan aranızdaki sorunların çözümüne yönelik düşüncelerini empatiyle dinleyin.

3)Çok güvendiğiniz kişiler olmadıkça, boşanmanızla ilgili olarak kimseyle konuşmayın. Bu sadece kafanızın daha çok karışmasına neden olur.

4)Eşiniz kabul ederse, birlikte bir aile danışma merkezine başvurun.

5)Tüm bu ve benzeri uğraşlarınıza rağmen evliliğinizin yine de yürüyeceğine inanmıyorsanız, boşanma kararınızı verin. Bu çabaları gösterdiğinizde hem içiniz rahat olur, hem de çocuklarınıza ilerde boşanma nedenlerinizi açıklamanız kolay olur.

6)Bir uzmandan yardım alarak, ne gibi yasal haklarınız olduğunu detaylı olarak öğrenin.

7)Boşanma davası açmadan da mahkemeden siz ve çocuğunuz için tedbir nafakası talep edebilirsiniz. Eşiniz tarafından, edinilmiş malların kaçırılma ihtimali varsa Aile mahkemesinden tedbir isteyebilirsiniz.

8)Oturduğunuz aile konutu için, muhtarlıktan alacağınız belgeyle, tapuya ‘aile konut şerhi’ koydurtun.

9)Boşandıktan sonra maddi açıdan nasıl bir çözüm düşündüğünüzü somut olarak belirleyin.

10)Nerede yaşamınızı sürdüreceğinize karar verirken, çocuklarınızın öğretim durumunu dikkate alın.

11)Eğer çalışmayı düşünüyorsanız, bunun için ne yapacağınızı önceden belirleyin.

12)Boşanma kararınızı anneniz ve babanızla da değerlendirin.

13)Boşanma kararını çocuğunuza, ya bir uzman yardımıyla veya bir uzmanın önerisi doğrultusunda açıklayın.

14)Fedakarlık yapmanız gerekse de çocuklarınızın hatırı için anlaşmalı boşanmayı tercih edin.

15)Anlaşmalı boşanmaya karar verdiyseniz, yapacağınız protokolde, alacağınız tazminattan, bağlanacak nafakaya, velayete, eşinizin çocuklarla görüşme günlerine kadar anlaştığınız her maddenin net ve anlaşılır olmasına dikkat edin.

16)Eşinizle aranızda yaşadıklarınız ne olursa olsun, çocuklarınıza, eşinizin aleyhinde tek kelime dahi konuşmayın. Çocuğunuzun sağlıklı yetişmesi için anne kadar da babaya da gereksinimi olduğunu unutmayın.

17)Boşanma kararı ister istemez, hayatınızda önemli boşluklar, düş kırıklıkları ve duygusal yaralar açacaktır. Bunu başlangıçta bilin ve kabul edin.

Bu süreci daha kolay atlatabilmeniz için hem daha yoğun çalışın hem de keyif aldığınız, yeteneklerine uygun (resim, müzik, spor gibi…) çalışma alanları bulun.

*Tüm kadınların, daha güzel bir dünya dileklerimle, dünya kadınlar gününü yürekten kutluyorum.

Kadın haklarının tam anlamıyla yaşama geçmesi, özellikle kadına yönelik şiddetin önlenebilmesi için sadece kadınların değil, aynı zamanda kadın haklarına duyarlı erkeklerin de destek vermesi gerektiğine inanıyorum. Bu konuda ‘ben de varım’ diyen okurlarımın yorumlarını bekliyorum.

Değerli okurlarım, gönderdiğiniz, mail, soru ve yorumlarlarla, bu köşenin her geçen gün daha anlamlı olmasına, yardımcı oluyorsunuz.

Benim için hayatın anlamı, tanıdığımız veya tanımadığımız insanların yaşamına katkı da bulunmak, sorunlarının çözümüne yardımcı olmaktır.

Sizlere tüm katkılarınızdan dolayı sonsuz teşekkürler…

Cengiz Hortoğlu

 
Toplam blog
: 924
: 4123
Kayıt tarihi
: 20.11.10
 
 

CENGİZ HORTOĞLU Cengiz Hortoğlu Gaziantep'te doğdu. İstanbul Hukuk Fakültesini bitirdi. Serbest a..