Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Nisan '08

 
Kategori
İnternet
 

"Bu siteye erişim engellenmiştir"!!!?

"Bu siteye erişim engellenmiştir"!!!?
 

Gün geçmiyor ki, adresine tıkladığımız bir web sayfasında "Bu siteye erişim mahkeme kararınca engellenmiştir" ibaresi ile karşılaşmayalım.

Daha önceleri güvenle girip çıktığımız, ya da iyimserliğimiz sayesinde güvenilir sandığımız bir çok site mahkeme kararı ile kapatılıyor. Siteye ulaşım engelleniyor.

Kimi "internet karartmalarını" normal karşılayabiliyoruz, destekliyoruz yeri gelince. Tüm dünyada milyonlarca kişinin videolarını paylaştığı, herkesin kendine özel bir kanal kurma şansını yakaladığı dev ortamlarda bile zaman zaman -şimdilerde genellikle- toplum olarak değer verdiğimiz köşe taşlarına saldırılar yayınlanabiliyor. Kaynağı belli olmayan -belki de belli olmamasını istediğimiz- kışkırtıcı videolar kimi zaman bizim de "niye kapatılmıyor şu site" şeklinde tepki vermemize neden oluyor.

Tepkiler neticesinde bizim gibi düşünen hukukçular da kolları sıvayıp, mahkeme kararını çıkararak bir çırpıda erişimi engelleyebiliyor.

Yanlız video paylaşım siteleri değil, internette ücretsiz paylaşım imkanı sağlayan, web sunucuları, posta alanı sağlayıcıları gibi adreslerde mahkeme kararı ile kapatılabiliyor.

Ücretsiz olduğu için insanların kişisel web sayfalarını oluşturdukları birçok kaynak tek bir kararla kesilebiliyor.

"Kurunun yanında yaş da yanıyor" tam anlamı ile.

Peki ama bu tür engellemeler ile esas olarak neyin engellenmesi isteniyor?

Değerlerimize kasteden yayınların durdurulması tabiki gerekli. Peki ama ya diğer yayınlar, insanları eğlendiren, kimi zaman bilgilendiren yayınlar. Onlara erişim neden engeleniyor?

İnternette kendi çapında sayfa tasarlayarak, "ne kadar tıklanacağını" merak eden kullanıcılar neden mağdur ediliyor?

Esas merak ettiğim soru şu aslında:

Toplumla alakası olmayan insanların yarattığı çarpık videolar ve dosyalardan dolayı, suçu günahı olmayan bizim insanımız neden mağdur ediliyor? Sınırsız özgürlük diye tabir ettiğimiz, internet alemi tek bir mahkeme kararı ile durdurulabiliyorsa, bunun sınırsızlığı nerde kalıyor?

Yayınların kaynağı cezalandırılmazken, evinde internet kullanan milyonlar neden kapana kıstırılıyor?

Daha özgür ve sınırsız erişim dileği ile...

Saygılar.

 
Toplam blog
: 117
: 1067
Kayıt tarihi
: 26.09.07
 
 

1980 yılında Mersin'de doğdum, bütün eğitim öğrenimimi Mersin'de tamamladım. Yetmedi, işimi de Mersi..