Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Haziran '09

 
Kategori
Ankara
 

"Burası Çankaya" (1)

"Burası Çankaya" (1)
 

Prof. Dr. Muzaffer ERYILMAZ, 2004 yerel seçimlerinde CHP listesinden Çankaya Belediye Başkanlığı seçimini kazanmıştı. Ankara metropol ilçeleri içersinde bir tek başkan olmanın zorluklarını çok yaşadı. Herkes bir talepte bulunuyordu; CHP Ankara ilçe örgütleri yöneticileri, bütün ilçelerin partili il genel meclisi ve belediye meclisi üyeleri, parti üyeleri, hemşeri dernekleri, köy dernekleri, demokratik kitle örgütleri, ilgili meslek odaları, muhtarlar, yurttaşlar, herkes gelip bir şeyler istiyordu!

Büyük belediyelerin (sayıları yaklaşık 150 kadar) iş yapabilme kapasiteleri yüksek olduğu için, başkanların çevresi her zaman açgözlü çıkar kümeleriyle kuşatılabiliyor! Başkana yakın özel kalem ve belediye bürokratları ise, bazen gelene gidene, kültürsüzlükten ve yetersizlikten kaynaklanan, görgü kurallarından nasibini almamış bir şekilde davranabiliyor!

Oysaki belediyeler halka aittir, başkanlar halkın başkanıdır, klasik devlet daireleri gibi değerlendirilemez. O nedenle; kraldan çok kralcı olan bürokratları hizaya getirmek, menfaatçi gruplara taviz vermemek, suiistimal yapmamak, başkanların birinci görevidir...

Kamu yararını ön planda tutan bir kişi olarak, yaklaşık iki yıl süre, talebi olduğu konularda kendisine yardımcı olmaya çalıştım. Siyasi analizleri de içeren çeşitli raporlar hazırladım. Büyükşehir ve Çankaya Stratejik Planları ile Ankara Kent Konseyi girişimince düzenlenen (Mart 1999) Ankara Gerçeği toplantılarındaki bildiri ve raporları özetledim. Çankaya halkının sosyal-ekonomik-kültürel yapı araştırmalarını anlaşılır hale getirdim...

Prof. Dr. Muzaffer ERYILMAZ, tanıdığım kadarıyla her kesimle diyalog kurabilen, alçakgönüllü ve yardımsever bir kişilikti... Sayın Başkanın bir istihbaratçıyla (siyasi dedektif) yapmış olduğu sohbet kayda alınmış ve seçim öncesi basına yansımıştı. "Derin Komplo" sonrası yeniden adaylığı oligarşi tarafından önlenmiş, yaptığı olumlu işlerin üstü örtülmüştü.

Prof. Dr. Muzaffer ERYILMAZ, acaba ne gibi Sosyal Hizmetler gerçekleştirmişti:

* İlköğretimde okuyan on binlerce minik öğrenciye, her gün, zihinsel ve bedensel gelişimlerine yardımcı olmak amacıyla, Çankaya da bütün ilköğretim okullarında düzenli olarak süt dağıtıldı.

* Maddi yetersizlikler nedeniyle, temel gıda maddelerini karşılayamayan yurttaşlar yalnız bırakılmadı. Bir defa değil, düzenli aralıklarla, yardım alanları incitmeyecek şekilde alışveriş olanağı veren gıda bankası kuruldu.

* Zor durumda kalan kadınlar için; 100 yatak kapasiteli, içinde kreşte bulunan, doktor, hemşire, psikolog, sosyal hizmet ve çocuk gelişim uzmanlarının da görev yaptığı "kadın sığınma evi" kuruldu.

* Tüm bakım evlerinde; oyun salonu, ev sinema sistemi, bilgisayar ve televizyonun olduğu, uzman personelin görev yaptığı, beş gündüz bakım evi (kreş) ve iki etüt merkezi kuruldu.

* Yürüyüş mesafesinde 30'u aşkın poliklinik kuruldu. Son üç yılda 600 binin üzerindeki kişiye ücretsiz sağlık hizmeti, uzman personelleriyle öğrencilere ve mahallelilere ücretsiz sağlık kontrolü, sağlık taramaları, gezici ve sabit (mikrobiyoloji ve radyoloji) laboratuar hizmetleri topluma sunuldu.

* Meslek edindirme kursları içersinde en faydalılarından olan; anne-çocuk eğitimi, çocuk bakıcılığı, hasta ve yaşlı bakım kursları ile elemanlar yetiştirildi. Ancak insanın başına geldiği zaman ne kadar önemli bir hizmet olduğu anlaşılan "evde yaşlı ve hasta bakım" hizmetleri topluma sunuldu.

* "Doğumdan ölüme hayat paylaşılarak kolaylaşır, acınızı paylaşmak için, bu son ayrılık için; yakınınızdayız, yanınızdayız." Sloganıyla, içinde psikologun da bulunduğu sağlık ekibi marifetiyle, günün 24 saatinde evlerde (büyükşehir belediyesi adına tahsil edilmesi zorunlu olan ücret hariç) cenaze işlemleri ücretsiz olarak gerçekleştirildi. İhtiyaç duyanlara cenaze malzeme paketi ücretsiz olarak sunuldu.

* 2007 yılı yaz aylarında, büyükşehir belediyesinin hatası sonucu, Ankara genelinde yaşanan su sıkıntısı ile eş zamanlı olarak, Çankaya Belediyesi kent sağlığı hizmetleri kısmı; insan, hayvan ve çevre sağlığına hiçbir zararı olmayan ürünlerle, ücretsiz olarak, ev-okul ve işyerlerine ait su depolarının dezenfeksiyon işlemini gerçekleştirdi.

* Yurt genelinde belediyelerde taşeronlaştırma yaygınlaştırılırken, Çankaya Belediyesi işçi sendikaları ile toplu sözleşmeleri en kısa zamanda sonuca ulaştırdı. 2008 yılı toplu sözleşmeleri 2 gün içinde imzalandı...

foto: Prof. Dr. Muzaffer ERYILMAZ

 
Toplam blog
: 108
: 900
Kayıt tarihi
: 18.08.07
 
 

Orhan UZEL Seyitgazi / Eskişehir 1951-Mimar (ADMMA)-CHP ve Mimarlarodası Üyesi-Çankaya / Ankara ..