Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Temmuz '08

 
Kategori
Kitap
 

'Çador' Murathan Mungan

'Çador'  Murathan Mungan
 

Kadını, kadınları anlatan fakat kahramanlarının kadın olmadığı hatta yalnızca tek bir kahramanın, Akhbar, olduğu bir kitaptır Çador.


Akhbar’ın yurt dışından memleketine dönerken yaşadığı yolculukla başlar kitap. Fakat nereden nereye döndüğü hakkında hiçbir ipucu yer almamaktadır. Okur olayların nerede geçtiğini anlamamaktadır. Yalnızca yeni bitmiş bir savaş, rejim değişikliği, kavurucu sıcak ve çöl memleketini tarif eden kelimelerdir.


Sınırı geçerlerken hızlı hızlı toplama kampına yürüyen birini görürler. Akhbar ondan ve onun hikâyesinden çok etkilenir. Kitabın sonunda da bu olayla bağlantı kurar.


Gurbetteyken yaşadığı sıkıntıların gurbet acısı, özlem, hasret olduğunu düşünür Akhbar. Tüm gurbette yaşayanlar gibi geri döndüğünde her şeyi bıraktığı gibi bulacağını düşünür. Oysa gerçek hiç de öyle değildir. Annesini, kardeşini, ablasını, sevgilisini arar durur kitap boyunca. Ölüm, acı, umutsuzluk ve yalnızlık hüküm sürer akıp giden sayfalara.


Kadınların burkalarının altında kayboluşlarını, hayatının ve hayatın ıssızlaştığını, her şeyin yarım olduğunu anlatır kendi iç konuşmalarıyla.


Çölün toz tadını damaklarında hissediyor çoğu zaman okur. Şiir tadında akıp gidiyor kitap. Bu da Murathan Mungan’ın özelliklerinden biri işte. Şiir gibi hikâyeler, romanlar, denemeler. Kelimelerin dansına tanık olup, ağzınızda çölün tozu, teninizde kavurucu sıcağın yapışkanlığı ile bitip gidiyor kitap.


İyi okumalar….

Metis Yayınları

Murathan Mungan

ÇADOR

Sayfa sayısı:106

 
Toplam blog
: 17
: 4827
Kayıt tarihi
: 16.08.07
 
 

2003 Marmara Üniv. mezunuyum. Okuyan, gezen, hayatı seven biriyim. İstanbul'da sınıf öğretmenliği ya..