Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Şubat '09

 
Kategori
Blog
 

"Çakma" isim

"Çakma" isim
 

Bendeniz cennet kuşunu da ilgilendirdiği için şu "çakma isim" konusunu biraz irdeleme ihtiyacı hissettim. Çünkü gerçek isimlerini kullanan bazı kardeşlerim, kullanmayanların "sahtekâr" imajıyla algılanmasına yol açabilecek bu terimle kategorize ediyor. Memlekette her bahaneyle yapılan ayrıştırmalar yetmezmiş gibi, site üyeleri "çakma" ve "gerçek" olarak ayrılıyor.

Dört yıl evvel bilgisayara parmağımı ilk değdirip, "küresel ağa" girdiğimde bu dünyanın da kuralları olduğunu gördüm. "Avatar ve nick" sözcüklerini ilk defa keşfettim. "Avatar" site üyesinin görsel simgesi idi. Eski deyişle "Alamet-i farika"... Bu ister logo, ister şekil, ister resim, ister üyenin kendinin veya başka birinin fotoğrafı olabiliyor.

"Nick" ise eski deyişle lâkap, müstear isim... Yani takma isim veya kişinin gerçek ismi olabiliyor. Bunları nasıl kullanacağı sitenin özel şartı yoksa, kişinin tasarrufuna bırakılmış. Kaldı ki adamın gerçek gibi görünen isminin gerçek olduğu da garanti değildir.

Çeşitli branşlarda bir sürü sanatçı "müstear isim" kullanır. Çoğu sanatçının doğru dürüst bir fotoğrafı bile yoktur piyasada. Bunun türlü nedenleri olabilir. İsmin telaffuzu zor olabilir, komik olabilir, tanınmaktan hoşlanmayabilir...

Bendenizin internet lâkabı "mamut", karikatür imzam "celâl"; soyağacımı çok merak eden ufak bir zahmetle bulabilir. Lâzımsa,isteyen bana da sorabilir.

Gerçek isim kullanan kardeşimin benden hiç bir üstünlüğü yok... Milliyet Blog'ta gerçek isim ve resim şartı olmadığına göre, üyelerden istirhamım "çakma" gibi aşağılayıcı ifadelerden kaçınmalarıdır.

Zarfa değil, mazrufa bakalım lütfen. Çok ısrarcı olanlar, sitede soğukluk yaratabilir, hatta "çakma isimlileri" küstürebilir, kaçırtabilir!...Saygılar.

 
Toplam blog
: 288
: 1185
Kayıt tarihi
: 18.01.07
 
 

Kendi halinde yazar, çizer, çapraz bulmaca çözerim. İki yüzyıl, bir binyıl gördüm. En sevdiğim hoca ..