Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Mayıs '08

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

'Cambaz' hakkında...

'Cambaz' hakkında...
 

2008 Eurovision Temsilcilerimiz:'Mor ve Ötesi'


Mor ve Ötesi grubunun 2004 yılında çıkardığı ‘Cambaz’ isimli şarkı hakkında çeşitli yorumlar yapıldı. Bir kesim ‘Atatürk’e hakaret var.’ dedi. Bir kesim de ‘Allah’a hakaret var.’ dedi. Ben kısa bir araştırma yaptım. Şarkıyı dinliyorum ve seviyorum. Grubun diğer şarkılarını da öyle…

Şimdi yaptığım araştırmalara geçeyim. Bazı forumlardan da veriler aldım. Şarkıda geçen bazı cümlelere açıklık getireceğim.

Cambaz şarkısı aslında eski bir şarkı. Ancak 2004’te piyasaya çıktı. Normalde günümüzdeki şarkıların aşkla büyük ilişkisi olduğunu biliyoruz. Ancak Mor ve Ötesi grubunun farklı bir tutum içinde olduğunu bu şarkıdan da anlıyoruz.

Cambaz, medyanın abartmalarına, bazı şeyleri örtbas etmelerine karşı yazılmıştır. Asıl hedef medyadır, yani.

Sözlerine yüzeysel olarak baktığımızda ‘ne habersin ne Türksün’ derken, Atatürk kastediliyor gibi. Ancak değil. Burada bir haber kanalına(ismini vermek istemiyorum) ithamlarda bulunuluyor. Şarkıyı dinlerken göreceksiniz; bu terim sanki ‘ne habersin ne türsün’ gibi algılanıyor. Yani sanki ‘k’ harfi yutuluyormuş gibi. Buna karşı da ‘Allah’a yazılmış’ diye düşünenler oldu(ben de öyle düşünüyordum). Ancak o da değilmiş.

Grubun televizyonla ya da bu haber kanalıyla ne alıp veremediği var, bunu araştırmadım. Ancak ‘kul oldun köle oldun, kurşungeçirmez cam oldun’ derken televizyona sesleniyorlar. Televizyonun bazı kişi ve kurumların kölesi olduğu aktarılmaya çalışılıyor.

‘Cin oldun adam çarptın, cellât oldun kelle uçurdun’ derken yine televizyon söz konusu. Televizyona şunları demek istiyorlar: Seni öyle bir hale getirdiler ki, öyle güzel kullanılıyorsun ki, senin sayende kimilerini öldürdüler, infaz ettiler. Kimilerini öldürmekten beter ettiler(Cin çarpması terimi).

‘Bütün dünya izler durur, afet-i azam bekler durur, hedefini al, piyasanı al, her şeyi al’ derken, zaten ‘hedefini al, piyasanı al’ kısmından anlamamız lazım. Burada her zaman ki gibi televizyona sesleniyor. Ancak bir ‘artısı’ var. Burada Başkan Bush’a da sesleniyor. ‘Bütün dünya izliyor ama kıyamet yakında kopacak(kimse artık sessiz kalmayacak), hedefini ve piyasanı al, defol’ demek isteniliyor.

‘Yandı dertler bitti tasa, ben kurbanım bu cambaza’ derken biraz sıkılacaksınız ama, yine televizyon söz konusu. Burada da başta da tanımı yaparken belirttiğim gibi; televizyonun her şeyi güzelce örtbas ettiğinden bahsediliyor. Kadın programlarına da değinmeler var. ‘Bu cambaza kurban olayım, nasılsa bütün derleri yok ediyor.’ denilmek isteniyor.

Geldik ipin incelip koptuğu yere. Hep tartışma konusu olan kısım, burası. ‘iki gözüm kadar eminim sen yoksun’ ve ‘var mısın yoksun’ cümlecikleri… Şarkının sadece burasını dinleyenler hemen şu yorumu yapmışlardır:’Allah’a hakarettir, bu.’ Yanlış cevap. Burada televizyona:’Sen kendini var mı sanıyorsun, aslında sen yoksun, asla hedeflerini gerçekleştiremeyeceksin’ diyor.

Kendi yorumum ise; televizyona yazdıkları bence kesin. Klipte de camı kırılan bir televizyon görüyoruz. Ayrıca Mor ve Ötesi’ne katıldığımı da belirtmek isterim. Ancak son yaptığımız inceleme de, hedeflerini gerçekleştiremeyeceğinden bahsettik. Ancak televizyon hayatımıza girip, bizi kendine hapsederek, hedeflerini gerçekleştirmişe benziyor. Sizce de öyle değil mi?

Televizyon’un içinde saklanan ‘sırlı’ içeriklerin olduğu kesin. Ve televizyon kanalları, kamuoyunu çok iyi bir şekilde yönlendiriyor. Yazık, çok yazık…

Cambaz'ın Video Klibi: http://www.vidivodo.com/54664/mor-ve-otesi-cambaz

Başka bir makalemde görüşmek dileğiyle…

Saygılar, sevgiler…

 
Toplam blog
: 89
: 3439
Kayıt tarihi
: 10.11.07
 
 

Tesekkurler ..