Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Haziran '08

 
Kategori
Futbol
 

"Çek"inmek lazım

"Çek"inmek lazım
 

"Renkli" Çek Cumhuriyeti taraftarları..


Portekiz karşısında oynadığı kötü futbolla EURO-2008'e istediği gibi başlayamayan milli takımımız, ardından İsviçre karşısında zor da olsa kazanarak kendini affettirdi. Şimdiyse sırada her anlamda bir final maçı var, Çek Cumhuriyeti ile Pazar akşamı 21.45'te başlayacak olan.

İlk maçlar sonunda Türkiye ve Çek Cumhuriyeti gruptaki sıralamada her şekilde eşit durumda. Puan, atılan ve yenilen gol sayısı (haliyle averajı da) eşit olan iki takım eğer grubun son müsabakasında karşılaşırlarsa, statü gereği beraberlik durumunda maç doğrudan penaltı atışlarına gidiyor. Maç şimdiden penaltılara kalacakmış gibi yorumlar okuduk son 2 gündür, ama 90 dakika içinde hiç de kolay olmayacak bir mücadele yapacağız. Rakibimiz FIFA sıralamasında 6. sırada bulunan, futbol ekollerinden biri bu kez.

Kupa elemeleri boyunca Fatih Terim'in yaptığı kadrodaki deneme-yanılmalar, görüyorum ki Avrupa Şampiyonası başladıktan sonra da devam etti. Halen kafadan sayılan bir ilk-11'imiz yok. Halen, maçtan 2 saat önce şu takım çıkacak diyebileceğimiz bir takım da yok 23 kişi arasından.. İlk maçta Arda oynatılmalıydı diye söz birliği eden onlarca yoruma karşılık Arda dakika alamadı. 2. maça Mehmet Topal ile çıkmalıyız dendi, bu değişiklik ancak 46. dakikada geldi, 0-1 mağlup durumdaydık. Sözün özü, rakip dünya altıncısı ve çekinmemiz gereken bir ekip. Teknik direktörü Karel Brückner de çok tecrübeli bir isim (1992'de Fenerbahçe'nin 7-1 kaybettiği Sigma Olomouc takımını da o yönetiyordu). Artık maç öncesinde, ne yapacağını bilen bir takım ve strateji ile oynamamız gerekiyor.

Herşeyden önce Çek Cumhuriyeti milli takımı FIFA ilk 10 sıralamasında son bir sene içinde oynadığımız tek takım. Bundan tam bir sene önce, Haziran 2007'de Brezilya ile gazozuna oynadığımız (hazırlık maçı anlamında) 0-0'dan beri ilk kez FIFA tescilli bir dev ile karşılaşacağız.

İstatistiklerden devam edecek olursak; Mart 2007'de Atina'da kazandığımız o meşhur 4-1'lik Yunanistan maçı zaferinden beri, FIFA sıralamasında kendimizden yukarda bir takıma gol dahi atamadık. Özellikle de defansın göbeğindeki eksiklerimizle Pazar günkü maçı gol yemeden tamamlamak bir hayli zor gözüküyorken, sanırım bu şanssız istatistiği kırmak farz olacak. Gol atmamız lazım! Ama nasıl? Kadromuzda center-forward (merkez forvet) olmadan bu biraz zor. Nihat'a bu görev verildiğinde başarısız olduk çünkü mevkisi o değil. Semih de her zaman akıllarda kuşku yaratan bir isim. İşimiz zor..

Not: Aşağıdaki liste FIFA sıralamasında kendimizden yukarda yer alan takımlarla oynadığımız son 5 resmi maç... (Tarih-Maç-Sonuç- 2 takımın dünya sıralamasındaki yeri)

Mart-2007..Yunanistan-Türkiye 1-4..(15/17)

Haziran-2007..Brezilya-Türkiye 0-0..(1/24),

Ağustos-2007..Romanya-Türkiye 2-0..(12/21)

Ekim-2007..Türkiye-Yunanistan 0-1..(16/11)

Haziran-2008..Türkiye-Portekiz 0-2..(20/11)

4 maçtır üstümüzdeki takımlara gol atamıyoruz. Biz 20. sıradayız, Çekler 6. sırada. Bir buçuk yıl önceki Yunanistan maçının kadrosuna baktığımda EURO-2008'de ilk 2 maça bu oyunculardan sadece 6 aynı oyuncuyla çıkmışız. Takımın yarısı değişmiş. Volkan-Servet-Aurelio-Tuncay ve Hamit Mart-2007'de Yunanistan'a karşı oynayıp EURO-2008'de hem Portekiz hem de İsviçre maçında ilk 11'de görev alan 5 oyuncumuz oldu. Yine o gün oynayanlardan Gökhan Zan Portekiz karşısında, Tümer de İsviçre karşısında ilk 11'e girebildi.

Öte yandan 4-1'lik hezimetten sonra Yunanistan takımı, takip eden 8 resmi maçta kaybetmedi ve EURO-2008'deki ilk maçlarına da o günden 8 aynı oyuncuyla çıktılar. Biz destan yazdığımız maçtan 5 oyuncuyu tasfiye ederken, Yunanlar o kötü günden sadece 3 oyuncuyu değiştirmeyi seçmişler.

Pazar günkü rakip, Çek Cumhuriyeti'ne gelince. Bizim Yunanistan'ı farklı geçtiğimiz 24 Mart 2007 gecesi, aynı saatlerde Çekler de Almanya'ya 2-1 yenilirken o gün oynayan 11'in 9 oyuncusu EURO-2008'deki 2 maçında yine ilk 11'deydi. İstikrar denen şey bu olmalı. Cech-Jankulovski-Rozehnal-Ujfalusi-Galasek-Polak-Sionko-Koller-Baros, bu 9 oyuncu.. Teknik yorumları gazeteci arkadaşlara bırakalım.

Karşımızda beraber oynamaya alışmış, yaklaşık olarak 80m euro değerinde bir takım var. Biz ise yaklaşık olarak 65m euro değerinde bir takımla sahaya çıkacağız. Bakalım sayılar haklı çıkacak mı?

Bu rakipten çekinmek gerek..

Araştırma ve yorumlar, Nils Filmer

 
Toplam blog
: 27
: 1014
Kayıt tarihi
: 15.05.07
 
 

Yazmayı severim. Diğer yazılanları okumayı da... Güncel olayları takip edip, fikirlerimle kamuoyunda..