Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Temmuz '20

 
Kategori
Genel Sağlık
 

“Covid-19 Engelli Haritası”

“Covid-19 Engelli Haritası”

2019 yılının sonunda Çin’de ortaya çıkan ve kısa sürede dünya geneline yayılan, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 11 Mart tarihinde pandemi ilan edilen Corona virüsü, tüm toplum gibi engellileri ve engelli hakları alanında çalışan Sivil Toplum Örgütleri’ni (STÖ) ve kurumları hazırlıksız yakalamıştır.

Ayrıca engellilerin yaşamlarını sürdürme konusunda yaşadıkları sıkıntılar ve engelli hakları alanında çalışan STÖ’lerin ve kamu kurumlarının deneyim eksiklikleri de pandemi sürecinin diğer zorlukları olmuştur.

Pandemi sürecinde sivil toplum örgütlerinin çalışmalarının, haberlerinin, açıklamalarının engellilere ve diğer STÖ’lere ulaşması, deneyimlerin paylaşılması ve çoğaltılması engellilerin bu sürecin zorluklarını daha kolay atlatmasına olanak sağlama ihtimali bulunmaktadır.

Diğer taraftan engelli bireylerin, kamu kurumlarının ve STÖ’lerin engelli haklarıyla ilgili yaptığı çalışmalardan haberdar olmalarını sağlamakta en önemli gerekliliktir.

“Covid-19 Engelli Haritası” bu genel amaçlara katkı sunmak amacıyla hazırlanmıştır.

İnsan hafızasının biricik eksiği, unutkanlığı. Hangi konularda elimizi taşın altına koyduk, neler yaptık, neleri eksik bıraktık. Bütün bunların kaydını tutmadan, bilemeyiz. Bu kayıt tutmanın en iyi yollarından biri de harita çıkarmaktır. Bu düşünce harita çalışmasının ortaya çıkmasında etkileyici olmuştur.

“Covis-19 Engelli Haritası” çalışması “Engelliler ve Gençlik Derneği” tarafından gerçekleştirilmekte ve Etkiniz AB Programı tarafından desteklenmektedir.

Çalışma, 11 Mart’tan itibaren Türkiye genelinde kamu kurum ve kuruluşlarının, STÖ’lerin, şirketlerin ve şahısların engelli hakları konusunda yaptıkları çalışmaları, engelli hakları konusunda yaşanan hak ihlallerini günlük olarak haritada işaretleyerek kayıt altına almaktadır.

Harita 5 temel bölümden oluşmaktadır; sağlık ve sosyal hayat, eğitim, STÖ’lerden haberler, engelli haftasında yapılan çalışmalar ve engelli haklarını geliştirmek için sağlanan hibe destekleri.

Haritaya eklenen veriler kullanılarak 4 tane bülten hazırlanmıştır.

STÖ’ler, kurumlar, şirketler ve şahıslar engellilerle ilgili çalışmalarını, engellilerin uğradığı hak ihlallerini engencder@gmail.com adresine bildirerek haritaya eklenmesini sağlayabiliyorlar.

Harita yaklaşık 3 ay içinde 6000’den fazla ziyaret edilmiştir.

Pandemi sürecinin devam ettiği günümüzde “Covid-19 Engelli Haritası” çalışması her gün güncellenerek devam etmektedir.

STÖ’ler yaptıkları çalışmaların daha fazla insana ulaşması için, engelli bireyler kendileriyle ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgi edinebilmek için “Covid-19 Engelli Haritası”nı değerlendirebilirler.

Haritanın linki; https://www.google.com/maps/d/u/0/edit?mid=1RIPSJOV44wluUoYMDVgGANbXqSP4E7Zf&ll=39.87405903320037%2C31.305087648536755&z=7

Sosyal medya hesapları: twitter.com/erisebiliriz https://www.facebook.com/erisilebiliriz

 
Toplam blog
: 44
: 146
Kayıt tarihi
: 31.10.19
 
 

Merhabalar kendini anlat deyince ilk aklıma; Mevlana Celaleddin Rumi   şu şiir aklıma gelir. Güneş ..